Yhteistyöryhmä, kokous 16.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 21 Paikallinen sopiminen lomarahojen maksusta v. 2023 alkaen

KNGDno-2023-225

Valmistelija

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kuntasektorilla lomarahan maksaminen määräytyy kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen KVTES:n mukaan. Asiasta säädetään KVTES:n 4 luvun 18 §:ssä.

Lomarahan suuruuteen vaikuttavat palvelussuhteen kesto ja kuinka paljon vuosilomaan oikeuttavaa palvelusaikaa on huomioitu. Lomarahaa ansaitaan jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. Täysi lomanmääräytymiskuukausi on vuosilomaan oikeuttava kalenterikuukausi. Korkeimmillaan lomarahan suuruus on 6 % varsinaisesta kuukausipalkasta jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. Lomanmääräytymiskuukaudet ovat 1.4. - 31.3. Tähän on oikeus, kun vuosilomaan oikeuttavaa palvelusaikaa on 15 vuotta. Tällöin myös lomaoikeus on korkein eli 38 vuosilomapäivää. Jos kaikki lomanmääräytymiskuukaudet ovat täysiä, on lomarahan suuruus 72 % varsinaisesta kuukausipalkasta (kk-palkka x 0,06 x 12). Lomarahan suuruus on 5 % varsinaisesta kuukausipalkasta jokaiselta täydeltä lomamääräytymiskuukaudelta, kun palvelussuhde on kestänyt yli vuoden. Jos kaikki lomanmääräytymiskuukaudet ovat täysiä, on lomarahan suuruus 60 % varsinaisesta kuukausipalkasta (kk-palkka x 0,05 x 12). Alle vuoden palvelussuhteesta lomarahan suuruus on 4 % varsinaisesta kuukausipalkasta jokaiselta täydeltä lomanmääräytymiskuukaudelta. Lomarahan laskentaperusteena on heinäkuulta tosiasiallisesti maksettu varsinainen kuukausipalkka. Lomaraha KVTES mukaan maksetaan elokuun palkanmaksun yhteydessä, ellei paikallisesti toisin sovita. Jos palvelussuhde päättyy ennen elokuun palkanmaksun ajankohtaa, lomaraha maksetaan lomapalkan tai lomakorvauksen maksamisen yhteydessä.

Kangasniemellä on vallitsevana käytäntönä ollut, että lomaraha maksetaan heinäkuun palkanmaksun yhteydessä, mikäli työntekijä ei ole tehnyt henkilökohtaisesti sopimusta työnantajan kanssa, jolla muutetaan lomaraha vastaaviksi lomapäiviksi => lomarahavapaat.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Yhteistyöryhmä hyväksyy paikallisena sopimuksena, että Kangasniemen kunnan lomarahat maksetaan vuodesta 2023 alkaen heinäkuun palkanmaksun yhteydessä.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

palkanlaskenta