Yhteistyöryhmä, kokous 16.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Whistleblower direktiivi- ilmoittajansuojelulainsäädäntöön perustuvan ilmoituskanavan käyttöönotto

KNGDno-2023-152

Valmistelija

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

EU:n whistleblower-direktiiviin mukainen ilmoittajansuojelulaki (1171/2022) velvoittaa yritykset ja organisaatiot tarjoamaan anonyymin kanavan väärinkäytösepäilyjen ilmoittamiseen. Kangasniemen kunnassa direktiivin mukainen ilmoituskanava on toteutettu kunnan oman sähköisen palvelun kautta. Sähköisessä palvelussa voidaan joko anonyymisti tai omalla nimellä kertoa Kangasniemen kunnan toiminnassa havaituista väärinkäytöksistä ja epäkohdista varhaisessa vaiheessa. Kanava löytyy kunnan intrasta Hiskistä. 

Ilmoitus voidaan tehdä, jos palvelussuhteessa oleva on saanut rikkomista koskevia tietoja työssään tai sen yhteydessä ollessaan seuraavassa asemassa Kangasniemen kunnassa:

1) työ- tai virkasuhde
2) itsenäinen ammatinharjoittaja
3) osakkeenomistaja
4) yhteisön tai säätiön hallituksen tai hallintoneuvoston jäsen tai toimitusjohtaja
5) vapaaehtoistyöntekijä
6) harjoittelija.

Ilmoitukset siirtyvät hallintojohtajan ja kunnanjohtajan käsittelyyn. Ilmoituksen käsittelystä vastaavan henkilön on ryhdyttävä tarpeellisiin toimenpiteisiin ilmoituksen paikkansa pitävyyden selvittämiseksi ja tarvittaessa rikkomiseen puuttumiseksi. 

Jos ilmoitus tehdään omalla nimellä ja ilmoittaja jättää yhteystietonsa,  toimitetaan ilmoittajalle vastaanottoilmoitus seitsemän päivän kuluessa ilmoituksen vastaanottamisesta. Ilmoituksen käsittelystä vastaava henkilö antaa kolmen kuukauden kuluessa ilmoituksen vastaanottoilmoituksen toimittamisesta tiedon siitä, mitä toimenpiteitä ilmoituksen perusteella toteutetaan. 

Jos ilmoitus jätetään nimettömästi ilman yhteystietoja ei asiakäsittelyä voi seurata.

Ilmoitukset kirjautuvat automaattisesti asianhallintaan avatulle asialle. Asia on vastuutettu hallintojohtajalle, kunnanjohtajalle ja talous- ja hankepäällikölle, hallintojohtajan sijaisena. Asia ei näy muille käyttäjille, koska se on salainen. Myös ilmoitukset salataan, jotta asiat ja lähettäjät pysyvät nimettöminä.  

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Yhteistyöryhmä merkitsee asian tiedokseen.

Päätös

Merkittin tiedoksi.