Keskusvaalilautakunta, kokous 11.4.2024

§ 24 Vaalitoimikunnan asettaminen europarlamenttivaaleissa 2024

KNGDno-2023-260

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

Vaalilain (714/1998) 15§ mukaan kunnanhallituksen on hyvissä ajoin ennen vaaleja asetettava laitoksessa toimitettavaa ennakkoäänestystä varten yksi tai useampi vaalitoimikunta, joihin kuhunkin kuuluu puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja yksi muu jäsen sekä tarpeellinen määrä varajäseniä, joita on kuitenkin oltava vähintään kolme.

Vaalitoimikunnan jäsenten ja varajäsenten tulee mahdollisuuksien mukaan edustaa asianomaisessa vaalipiirissä edellisissä eduskuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita puoluerekisteriin merkittyjä puolueita. Kuntavaaleissa jäsenten ja varajäsenten tulee kuitenkin edustaa kunnassa edellisissä kuntavaaleissa ehdokkaita asettaneita äänestäjäryhmiä. Vaalilautakunnan varajäsenet ja vaalitoimikunnan varajäsenet on asetettava siihen järjestykseen, jossa he tulevat jäsenten sijaan. Ehdokas tai hänen puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa tai vanhempansa ei voi olla vaalitoimikunnan jäsenenä eikä varajäsenenä. Puolisoilla tarkoitetaan aviopuolisoita sekä avioliitonomaisissa olosuhteissa ja rekisteröidyssä parisuhteessa eläviä henkilöitä. Vaalitoimikunnan puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan nimet ja yhteystiedot on ilmoitettava kunnan keskusvaalilautakunnalle.

Kunnanhallitus nimesi vuoden 2024 presidentinvaalien vaalitoimikuntaan Päivi Puukarin puheenjohtajaksi, Irene Spännärin varapuheenjohtajaksi ja Aila Kempin jäseneksi sekä valtuutti keskusvaalilautakunnan valitsemaan tarvittaessa varajäsenet vaalitoimikuntaan.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus asettaa Kangasniemen kunnan varsinaisen vaalipäivän äänestuspaikalle Kangasniemi 001 europarlamenttivaalien 2024 vaalitoimikuntaan 3 henkilöä, joista nimetään puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja sekä valtuuttaa keskusvaalilautakunnan valitsemaan tarvittaessa varajäsenet vaalitoimikuntaan.

Päätös

Kunnanhallitus nimesi vuoden 2024 Europarlamenttivaalien vaalitoimikuntaan Päivi Puukarin puheenjohtajaksi, Irene Spännärin varapuheenjohtajaksi ja Aila Kempin jäseneksi sekä valtuutti keskusvaalilautakunnan valitsemaan tarvittaessa varajäsenet vaalitoimikuntaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Taru Juntunen, juntutar266@gmail.com

Keskusvaalilautakunta merkitsee vaalitoimikunnan kokoonpanon tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
- etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei voi tehdä kunnan vaikuttavan toimielimen päätöksistä (KuntaL § 26, KuntaL § 27 ja § 28).