Kunnanhallitus, kokous 3.6.2024

§ 141 Paikalliset järjestelyerät 1.6.2024 lukien

KNGDno-2022-374

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kunta-alan yleinen virka- ja työehtosopimus, Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus sekä Kunta-alan teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus sisältävät määräykset paikallisen järjestelyerän ja paikallisen kehittämisohjelmaerän maksusta 1.6.2024 lähtien. Erien suuruudet tulee sopimuksen mukaan laskea mahdollisimman normaalin kuukauden palkkasummasta. Kangasniemen kunnan korotusten tarkastelukuukaudeksi on otettu tammikuun 2024 palkat. Kehittämiserän sekä järjestelyerän osalta summassa on alla olevassa laskelmassa koko kunnan palkkoihin huomioitu myös heijastevaikutukset.

585053,75     tammikuussa 2024 maksetut palkat yhteensä
13280,72       1.6.2024 yleiskorotus 2,27 % yhteensä
4404,08         1.6.2024 kehittämiserä yhteensä
3786,03         1.6.2024 järjestelyerät 0,4 %+0,3 % yhteensä
21470,83       2024 korotukset yhteensä
257649,96     vaikutus vuositasolla ilman sivukuluja

YT-​toimikunta on neuvotellut paikallisten järjestelyerien jaosta. Hallintojohtaja on käynyt toimialajohtajien sekä vastuuesimiesten esitykset läpi ja ne on käyty yhteisesti pääluottamusmiesten kanssa läpi. Yhteisesti on sovittu, että järjestelyerät käytetään tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksiin sekä TVA-järjestelmän päivitykseen. Määräaikaisesti jaettu kehittämiserä 2023 sekä OVTES:n järjestely- ja kehittämiseristä 2024 puolet kohdennetaan TSA-järjestelmään 1.6.2024 alkaen. Korotuksilla korjataan osittain palkkausepäkohtia ja pyritään vahvistamaan henkilöstön saatavuutta ja pysyvyyttä ja osittain jako suoritetaan tasajakona.

Palkkaliite 1
Järjestelyerät sekä kehittämiserä kohdennetaan siten, että sillä korjataan palkkauksen epäkohtia TVA-kriteerien ja vastuiden mukaisiksi. Jaettava heijastusvaikutukset huomioiva määrä on yhteensä 907,54 euroa.

Palkkaliite 2
Järjestelyerät ja kehittämiserä kohdennetaan osittain siten, että sillä korjataan palkkauksen epäkohtia TVA-kriteerien ja vastuiden mukaisiksi. Muutoin erät jaetaan vakinaiselle henkilöstölle tasajakona. Jaettava heijastusvaikutukset huomioiva määrä on yhteensä 517,22 euroa.

Palkkaliite 5 sekä OVTES
Järjestelyvaraerien jaosta OVTES:n ja KVTES:n palkkaliite 5 osalta on sovittu, että OVTES:n järjestelyeristä puolet sekä Palkkaliite 5:n järjestelyerät kokonaisuudessaan käytetään TVA-järjestelmän korjaamiseen. Koulunkäynninohjaajien järjestelyerät ovat yhteensä 462,37 euroa, varhaiskasvatuksen yhteensä 1402,73 euroa ja varhaiskasvatuksen G-osan yhteensä 343,13 euroa. Opettajien järjestelyeristä puolet on yhteensä 1197,06 euroa. Järjestelyeristä on laskettu pois ns. heijastevaikutukset ja opettajien järjestelyeristä, joka kohdennetaan TSA-järjestelmään, niitä ei huomioida, joten TSA-järjestelmään kohdistettavan osuuden määrä on yhteensä 1354,57 euroa.

Palkkaliite 6 ja 8
Järjestelyerät ja kehittämiserä jaetaan tasajakona vakinaiselle henkilöstölle. Jaettava heijastusvaikutukset huomioiva määrä on yhteensä 730,80 euroa.

Teknisen sopimus
Järjestelyerät sekä kehittämiserä kohdennetaan siten, että sillä korjataan palkkauksen epäkohtia TVA-kriteerien ja vastuiden mukaisiksi. Muutoin erät jaetaan vakinaiselle henkilöstölle tasajakona. Jaettava heijastusvaikutukset huomioiva määrä on yhteensä 723,36 euroa.

Hinnoittelemattomat
Järjestelyerät sekä kehittämiserä kohdennetaan siten, että sillä korjataan palkkauksen epäkohtia TVA-kriteerien ja vastuiden mukaisiksi. Muutoin erät jaetaan vakinaiselle henkilöstölle tasajakona. Jaettava heijastusvaikutukset huomioiva määrä on yhteensä 708,83 euroa.

Hallintosäännön mukaisesti hallintojohtaja päättää työehtosopimusten mahdollisista järjestelyvaraerien jaosta. Pääluottamusmiesten kanssa käytyjen neuvottelujen pohjalta on saatu yksimielinen ratkaisu järjestelyerien sekä kehittämiserien käytöstä ja hallintojohtaja tekee toimialajohtajien esityksen perusteella erillisen viranhaltijapäätöksen erien jaosta. Kun Meitalla on saatu 1.6. yleiskorotukset ajettua palkkoihin, syötetään palkkoihin päätöksen mukaiset korotukset. TVA-pisteytyksen piirissä olevien varhaiskasvatuksen ja opetustoimen osalta korotukset tehdään edellä todetun mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

YTR merkitsee tiedoksi paikallisen sopimuksen järjestelyerien käytöstä 1.6.2024 ja saattaa sen edelleen kunnanhallitukselle tiedoksi.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.

Valmistelija

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi paikallisen sopimuksen järjestelyerien käytöstä 1.6.2024.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
- etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei voi tehdä kunnan vaikuttavan toimielimen päätöksistä (KuntaL § 26, KuntaL § 27 ja § 28).