Yhteistyöryhmä, kokous 28.5.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 21 Virkavapaan ja työloman myöntäminen henkilön siirtyessä toisen työnantajan palvelukseen

KNGDno-2022-35

Valmistelija

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kangasniemen kunnassa on tehty kunnanhallituksen henkilöstöjaostossa päätös 26.3.2015 § 4, jossa on käsitelty virkavapaan ja työloman myöntämistä henkilön siirtyessä toisen työnantajan palvelukseen. Ehdotuksena on tuolloin ollut, että henkilökunnalle ei myönnetä virkavapaata/työlomaa henkilön siirtyessä toisen työnantajan palvelukseen. Esimies voi kuitenkin harkintansa mukaan myöntää virkavapaata/työlomaa, mikäli henkilö siirtyy projektiin tai määräaikaiseen tehtävään, josta kunnalle on saatavissa tarvittavaa lisäosaamista. Kunnanhallituksen henkilöstöjaosto on päättänyt, että virkavapaasta/työlomasta päättää henkilöstöpäällikkö esimiehen tai osastopäällikön esityksestä.

Päätöksen ollessa jo vuodelta 2015 ja kunnan toimielin- ja henkilöstörakenne samoin kuin hallintosääntö ovat tuon jälkeen muuttuneet, on syytä tuoda asia YTR:n käsittelyyn.

Voimassaolevan ja 1.8.2024 voimaan tulevan hallintosäännön päivityksen mukaisesti:

48 § Harkinnanvaraiset virka- ja työvapaat
Kunnanjohtaja ja toimialojen johtajat myöntävät harkinnanvaraisen virkavapaan ja työvapaan enintään 6 kuukauden ajaksi, mikäli harkittavaksi ei tule virkavapauden tai työloman ajalta maksettava palkan määrä.

50 § Virka- ja työehtosopimuksen harkinnanvaraisten määräysten soveltaminen
Mikäli tässä luvussa ei ole toisin määrätty, virka- ja työehtosopimuksen harkinnanvaraisten määräysten soveltamisesta päättää kunnanhallitus.

31 c § Hallintojohtaja
8. antaa vakinaisiin virkoihin ja työsuhteisiin sekä yli 6 kuukauden määräaikaisen virka- tai työsuhteen täyttöluvan vastuualueen esihenkilön esityksestä

Koska hallintosääntö ei ota kantaa vapaan myöntämisestä toisen työnantajan palvelukseen, voidaan katsoa, että vuoden 2015 henkiöstöjaoston päätös on voimassaoleva. Koska kunnan henkilöstöpäällikön tehtävät on yhdistetty hallintojohtajan virkavastuulle, eikä kunnassa ole enää osastopäälliköitä, tehdään päätös uudelleen siten, että se tukee kunnan nykyista hallintorakennetta alkuperäistä päätöksen henkeä kuitenkaan muuttamatta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

YTR päättää esittää kunnanhallitukselle, että kunnan vuonna 2015 tehty kunnanhallituksen henkiöstöjaoston päätös muutetaan vastaamaan kunnan nykyistä voimassa olevaa hallintosääntöä ja henkilöstörakennetta seuraavasti:

Kunnanhallitus päättää, että harkinnanvaraisesta virkavapaasta/työvapaasta päätetään hallintosäännön mukaisesti. Kangasniemen kunta ei myönnä harkinnanvaraista virka-/työvapaata henkilön siirtyessä toisen työnantajan palvelukseen. Tästä voidaan poiketa ainoastaan silloin, kun työnantaja katsoo, jos henkilö siirtyy projektiin tai määräaikaiseen tehtävään, että kunnalle on tästä saatavissa tarvittavaa lisäosaamista tai päätös perustuu kuntien väliseen yhteistyöhön. Näiden mahdollisten poikkeusten päätökset tekee hallintojohtaja toimialajohtajan esityksen pohjalta.