Yhteistyöryhmä, kokous 28.5.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 19 TVA-koritusten uudelleen valmistelun käynnistäminen ja TVA-lisien maksuperusteet sijaisille

KNGDno-2015-779

Valmistelija

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kangasniemen kunnan TVA-järjestelmän luonti on aloitettu vuonna 2015 ja sen ensimmäiset versiot on otettu käyttöön vuonna 2018. Järjestelmään on tehty muutoksia, viimeisimmät keväällä 2023. Alkuperäinen järjestelmä luotiin työehtosopimuksittain koritusmalleilla, mutta varhaiskasvatuksen, opetustoimen sekä koulunkäynninohjaajien osalta järjestelmää on silloisen toimialajohtajan esityksestä muutettu pisteperusteiseksi.

TVA-järjestelmien muutos korituksista pisteisiin on aiheuttanut runsaasti lisätyötä henkilöstöhallinnossa, eikä niitä ole saatu toimimaan siten, ettei niiden tulkinnasta olisi tullut erimielisyyttä työnantajan ja pääsopijajärjestöjen pääluottamusmiesten kesken. Useampi paikallisneuvottelu sekä hallitukselle tehty oikaisuvaatimus vahvistavat työnantajan näkemystä siitä, että näiden pisteytysjärjestelmien osalta tulee tehdä uudelleentarkastelu ja korjaukset siten, että ne voidaan ottaa käyttöön luku- ja toimintavuodelle 2024–2025. Pisteytysjärjestelmien tulee olla niin selkeät ja niiden soveltamisohjeet niin yksiselitteiset, ettei jakojen osalta jouduta käymään aikaa vieviä neuvotteluja. Pisteytysten tulkinta on myös johtanut siihen, ettei kunnan TVA-järjestelmän alkuperäiset perusperiaatteet toteudu enää siten, että järjestelmä olisi kaikille kunnan vakinaisille työntekijöille tasapuolinen ja oikeudenmukainen, eikä pisteytysjärjestelmällä tarkastella työtehtävien vaativuuden arviointia suhteessa tehtävänkuviin kokonaisuutena.

TVA-järjestelmää luotaessa on ollut selkeä yhteinen näkemys siitä, että TVA:n piiriin kuuluvat kunnan vakinaiset työtekijät. Sijaisten osalta niitä on voitu maksaa vain joko yli vuoden kestäville määräaikaisuuksille tai koko lukuvuoden tai toimintavuoden kestäville sijaisuuksille, jossa voidaan katsoa, että työnantaja myös hyötyy työntekijän ammattitaidosta näiden lisävastuiden osalta, sillä lähtökohtaisesti tehtävään perehtyminen ottaa oman aikansa niin vakinaisilla kuin määräaikaisilla työntekijöillä. Lisäksi TVA-lisän maksaminen on edellyttänyt, että työntekijän kanssa käydään koeaikana läpi kunnan perehdytysohjelma ja sen päätteeksi tehdään työn vaativuuden arviointi, jonka pohjalta esimies esittää työntekijälle koritusta. Näin ollen palkka on tarkistettu vasta TVA-arvioinnin ja koeajan päättymisen jälkeen. Koska pisteytys tehdään luku-/toimintavuosikohtaisesti, ei tämä järjestelmä ole enää toiminut alkuperäisen yhdessä sovitun mukaisesti. Koska kyseessä on paikallinen sopimus, näiden paikallisesti sovittujen pelisääntöjen ei ole katsottu olevan ristiriidassa työehtosopimusten kanssa.

1.6.2024 järjestelyvaraerien jaosta OVTES:n ja KVTES:n palkkaliite 5 osalta on sovittu, että OVTES:n järjestelyeristä puolet sekä Palkkaliite 5:n järjestelyerät kokonaisuudessaan käytetään TVA-järjestelmän korjaamiseen. Koulunkäynninohjaajien järjestelyerät ovat yhteensä 462,37 euroa, varhaiskasvatuksen yhteensä 1402,73 euroa ja varhaiskasvatuksen G-osan yhteensä 343,13 euroa. Opettajien järjestelyeristä puolet on yhteensä 1197,06 euroa. Järjestelyeristä on laskettu pois ns. heijastevaikutukset ja opettajien järjestelyeristä, joka kohdennetaan TSA-järjestelmään, niitä ei huomioida, joten TSA-järjestelmään kohdistettavan osuuden määrä on yhteensä 1354,57 euroa.

TVA-järjestelmän korjaukset viedään kunnanhallituksen hyväksyttäväksi 19.8. kokoukseen ja TVA-lisät maksetaan luku-/toimintavuodelta 2024–2025 lokakuun palkoista alkaen siten, että elo-syyskuun osalta TVA-lisät maksetaan takautuvasti.

Samassa yhteydessä, kun pisteytysten osalta tehdään tarvittavat muutokset, tullaan tarkastelemaan koko kunnan TVA-järjestelmä siten, että se vastaa kunnan henkilöstöpolitiikan tasapuolisuus- ja yhdenvertaisuusperiaatteita.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

YTR merkitsee tiedoksi TVA-järjestelmään suunnitellut muutokset ja toteaa, että järjestelmän mukaisesti TVA-lisää ei makseta kuin vähintään vuoden tai luku-/toimintavuoden mittaisille määräaikaisille työntekijöille. YTR saattaa asian kunnanhallitukselle tiedoksi.