Sivistys- ja hyvinvointilautakunta, kokous 14.3.2024

§ 25 Varhaiskasvatuksen henkilöstörekrytoinnit

KNGDno-2024-112

Valmistelija

  • Eeva Blomberg, eeva.blomberg@kangasniemi.fi
  • Osmo Polas, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, osmo.polas@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kangasniemen varhaiskasvatuksen hallinnossa työskentelevät varhaiskasvatuksen johtaja vakinaisessa virkasuhteessa ja määräaikainen Kalliolan päiväkodin johtaja ajalla 1.8.2023–31.7.2024.

Kalliolan päiväkodissa on tällä hetkellä 5 lapsiryhmää Kalliolantiellä,​ 1 lapsiryhmä Niirasentiellä ja 1 ryhmä Kalliolan koululla,​ jossa ovat esiopetusta täydentävää varhaiskasvatusta tarvitsevat lapset sekä aamu-​,​ ilta-​ ja viikonloppuhoitoa tarvitsevat koululaiset. Kalliolan päiväkodissa järjestetään vuoro-​ ja viikonloppuhoito ja se päivystää loma-​aikoina. Henkilökuntaa Kalliolan päiväkodissa tällä hetkellä on vakituisissa ja määräaikaisissa työsuhteissa 32 työntekijää.

Kalliolan päiväkodin koko ja toiminnan laajuus edellyttävät,​ että päiväkodilla tulee toimia virkasuhteessa hallinnollinen päiväkodin johtaja lähiesimiehenä. Hänen tehtävinään tulee olla hoidon,​ kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuuden johtaminen,​ palveluorganisaation johtaminen,​ työorganisaation johtaminen,​ osaamisen johtaminen sekä varhaiskasvatuksen asiantuntijana toimiminen. Kalliolan päiväkodin johtaja vastaa mm. henkilöstön työvuorosuunnittelusta, sairaslomien sijaisjärjestelyistä, sekä henkilöstön lomasuunnittelusta. Oman työnsä ohella hänen tulee toimia varhaiskasvatuksen johtajan sijaisena.

Päiväkodissa kasvatus-​,​ opetus-​ ja hoitotehtävissä toimivasta varhaiskasvatuslain 35 §: ssä tarkoitetusta henkilöstöstä vähintään kahdella kolmasosalla tulee olla varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus,​ josta vähintään puolella varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuus. Muilla tulee olla vähintään varhaiskasvatuksen lastenhoitajan kelpoisuus (Varhaiskasvatuslaki 37 § tulee voimaan 1.1.2030). Ennen mainitun pykälän voimaantuloa päiväkodissa kasvatus-​,​ opetus-​ ja hoitotehtävissä toimivasta 35 §:n 1 momentissa tarkoitetusta henkilöstöstä vähintään kolmanneksella tulee olla varhaiskasvatuksen opettajan tai sosionomin kelpoisuus ja muilla vähintään lastenhoitajan kelpoisuus. Mikäli päiväkodin henkilöstörakennetta ei saada luonnollisen henkilöstön vaihtuvuuden mukaan muutettua,​ saattaa rakennemuutos vuonna 2030 johtaa lastenhoitajien irtisanomisiin.

Kangasniemen varhaiskasvatuksessa toimintavuonna 2023–​2024 työskentelee vakituisessa työsuhteessa 6 varhaiskasvatuksen opettajaa ja määräaikaisessa työsuhteessa yksi varhaiskasvatuksen opettaja. Lisäksi Kalliolan päiväkodissa työskentelee yksi vakituinen varhaiskasvatuksen erityisopettaja ja yksi määräaikainen varhaiskasvatuksen sosionomi. Lisäksi Vuojalahden päiväkodilla, sekä Kangasniemen perhepäivähoidossa Koittilassa ja Kirkonkylällä työskentelee yksi osa- ja määräaikainen varhaiskasvatuksen erityisopettaja.

Kangasniemen varhaiskasvatuksessa toimintavuonna 2023-​2024 työskentelee vakituisessa työsuhteessa 16 varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa sekä määräaikaisena kahdeksan lastenhoitajaa. Lisäksi vakituisia ryhmäperhepäivähoitajia on yksi,​ joka työskentelee koulunkäynninohjaajana Koittilan koululla. Varhaiskasvatuksessa työskentelee yksi vakituinen päiväkotiavustaja,​ joka on siirretty ryhmäperhepäivähoitajan tehtäviin ajalla 1.8.2023-​31.7.2024. Päiväkotihuoltajina työskentelee yksi vakituinen ja kaksi määräaikaista työntekijää. Perhepäivähoitajia on kaksi vakituisessa työsuhteessa. Lisäksi Kalliolan päiväkodissa työskentelee kaksi määräaikaista päiväkotiavustajaa.

Aukilaitettavat sosionomin tehtävät ovat tällä hetkellä olleet täytettynä määräaikaisesti, mutta toiminta vaatii tehtävien vakinaistamiset. Koulunkäynninohjaajien ja päiväkotiavustajan määräaikaisuuden perusteena on tilapäisesti lisääntynyt tarve esiopetukseen ja viskariryhmään.

Varhaiskasvatuksen rekrytointitarpeet 1.8.2024 alkaen ovat:

yksi vakinainen päiväkodin johtaja ja​ kolme vakinaista varhaiskasvatuksen sosionomia.

Varhaiskasvatuksessa tarvitaan lisäksi​ kolme varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa/ koulunkäynninohjaajaa Kalliolan koulun esiopetusta täydentävään varhaiskasvatukseen määräajalle 8.8.2024–31.5.2025 ja lisäksi yksi määräaikainen päiväkotiavustaja Kalliolan päiväkotiin ajalle 1.8.2024–31.7.2025

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Osmo Polas, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, osmo.polas@kangasniemi.fi

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta valtuuttaa sivistys- ja hyvinvointijohtajan rekrytoimaan 

- vakinaisen päiväkodin johtajan
- kolme vakinaista varhaiskasvatuksen sosionomia
- kolme varhaiskasvatuksen lastenhoitajaa/koulunkäynnin ohjaajaa Kalliolan koulun esiopetusta täydentävään varhaiskasvatukseen määräajalle 8.8.2024–31.5.2025 sekä
- yhden määräaikaisen päiväkotiavustajan Kalliolan päiväkotiin ajalle 1.8.2024–31.7.2025.

 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin. 

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta kannustaa varhaiskasvatusjohtajaa edistämään henkilöstön kouluttautumista sosionomiksi työn ohella.

Tiedoksi

varhaiskasvatuksen johtaja, hallintojohtaja, henkilöstöasiantuntija