Sivistys- ja hyvinvointilautakunta, kokous 14.3.2024

§ 32 Sivistys- ja hyvinvointitoimen vuoden 2024 avustukset yhteisöille

KNGDno-2024-35

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Osmo Polas, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, osmo.polas@kangasniemi.fi

Kuvaus

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta myöntää vuosittain toiminta-avustuksia Kangasniemelle rekisteröidyille yleishyödyllisille yhdistyksille hakemusten perusteella. Avustukset ovat olleet haettavissa alkuvuonna. Avustusten haku on perusteltua toteuttaa helmi–maaliskuussa, jolloin yhdistykset ehtivät tehdä edellisen vuoden tilinpäätökset ennen uusien avustusten myöntämistä. Avustuksiin on varattu kuluvana vuonna 40000 euroa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Osmo Polas, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, osmo.polas@kangasniemi.fi

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päättää, että avustusten hakuaika on 1.–29.2.2024 ja lautakunta tekee päätökset avustusten jakamisesta maaliskuun kokouksessaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Osmo Polas, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, osmo.polas@kangasniemi.fi

Kuvaus

Sivistys- ja hyvinvointitoimen talousarviossa vuodelle 2024 on varattu yhteisöjen ja yhdistysten avustuksiin yhteensä 40 000 €.

Toiminta-avustukset ovat olleet haettavana 29.2.2024 mennessä sähköisessä asiointipalvelussa. Mahdollisuudesta toiminta-avustusten hakemiseen on ilmoitettu Kangasniemen kunnallislehdessä ja kunnan kotisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa. Hakuaikana saapui yhteensä 21 hakemusta, joista 6 kulttuuritoimen, 13 liikuntatoimen ja 2 nuorisotoimen aloille.  Yhteenveto avustushakemuksista on oheistettu esityslistan liiteeksi.

Toiminta-avustusten osalta todetaan yleisesti, että kunnan avustuksella järjestettävän toiminnan tulee olla avointa sekä aatteellisesti, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumatonta riippumatta avustuksen saavasta toiminnan järjestäjästä. Toiminta-avustuksen myöntämisen perusteina ovat

1) avustettavan toiminnan vaikuttavuus, jota arvioidaan seuraavien kriteerien mukaisesti:

  • toiminnan kohderyhmän laajuus / osallistujamäärä
  • toiminnan vaikuttavuus eri osa-alueilla
    • hyvinvointia lisäävä vaikuttavuus seuraavilla osa-alueilla:
      • psyykkinen hyvinvointi
      • fyysinen hyvinvointi
      • sosiaalinen hyvinvointi
      • kognitiivinen hyvinvointi
    • sivistystä lisäävä vaikutus
    • yhteisöllisyyttä lisäävä vaikutus
  • toiminnan avoimuus ja saavutettavuus sekä yhteistyö useiden eri toimijoiden välillä
  • toiminnan ajallinen kesto avustuskaudella
  • toiminnan jatkuvuus ja kehittyminen yksittäistä avustuskautta pidemmällä aikavälillä

2) toimintaan saadut muut avustukset, toiminnan tuotto ja mahdolliset jäsenmaksut sekä

3) toiminnasta saatavat selvitykset: yhdistyksen säännöt, toimintasuunnitelma ja talousarvio.

Osa saapuneista hakemuksista on luonteeltaan kohdeavustuksen piiriin kuuluvia. Kohdeavustuksia myönnetään Kangasniemellä järjestettävään tapahtumaan tai yksilöityyn yleishyödylliseen toimintaan yksittäisille henkilöille, työryhmille tai yhdistyksille. Selvyyden vuoksi tulisi jatkossa selkeyttää ohjeistusta siitä, milloin yhdistys voi hakea toiminta-avustusta ja millainen toiminta kuuluu kohdeavustuksen piiriin.

Kirjaston johtaja, kultuurisihteeri ja liikuntasihteeri ovat valmistelleet avustuksien jakamista yhdessä sivistys- ja hyvinvointijohtajan kanssa. Alustavat jakoesitykset esitellään lautakunnan jäsenille kokoksessa ja varsinainen esitys annetaan kokouksessa käydyn keskustelun perusteella.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Osmo Polas, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, osmo.polas@kangasniemi.fi

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyy työryhmän antaman esityksen yhteisöjen ja yhdistysten toiminta-avustuksista kokouksessa esitettävän liitteen mukaisesti.

Lisäksi sivistys- ja hyvinvointilautakunta valtuuttaa sivistys- ja hyvinvointijohtajan päivittämään ja selkeyttämään toiminta- ja kohdeavustusten hakumenettelyn, hakuaikataulun ja kriteerit sekä tuomaan sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle esityksen, jonka mukaan jatkossa toiminta- ja kohdeavustuksia haetaan ja myönnetään.

Päätös

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päättää myöntää yhteisöjen ja yhdistysten toiminta-avustuksista liitteen mukaisesti.

Lisäksi sivistys- ja hyvinvointilautakunta valtuuttaa sivistys- ja hyvinvointijohtajan selkeyttämään toiminta- ja kohdeavustusten hakumenettelyn, hakuaikataulun ja kriteerit sekä tuomaan sivistys- ja hyvinvointilautakunnalle esityksen, jonka mukaan jatkossa toiminta- ja kohdeavustuksia haetaan ja myönnetään.

Tiedoksi

toiminta-avustuksen hakijat, kirjaston johtaja, kulttuurisihteeri, liikuntasihteeri, palvelusuunnittelija