Sivistys- ja hyvinvointilautakunta, kokous 14.3.2024

§ 28 Koulukuljetusperiaatteet 1.4.2024 alkaen

KNGDno-2024-79

Valmistelija

  • Päivi Paappanen, Palvelusuunnittelija, paivi.paappanen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan 1.3.2021 hyväksymien koulukuljetusperiaatteiden mukaan huoltajat ovat hakeneet harkinnanvaraista maksutonta koulukuljetusta oppilaalle lukuvuosittain ja päätös on ollut voimassa lukuvuoden ajan. Yleensä koulukuljetuksessa olevan oppilaan kotiosoitteen pysyessä samana olosuhteet eivät muut niin oleellisesti, että päätöstä tulisi tarkastella vuosittain. Koulumatkan liikenneturvallisuuden arvioinnissa käytetään lähtökohtaisesti Koululiitu-ohjelmalla tuotettuja teiden vaarallisuuslukuindeksejä. Koulukuljetusperiaatteita päivitetään siten, että 1.4.2024 alkaen päätös harkinnanvaraisen maksuttoman koulukuljetuksen myöntämisestä tehdään määräajaksi ja se tarkistetaan vähintään seuraavina ajankohtina:

- oppilaan siirtyessä 3. vuosiluokalle
- oppilaan siirtyessä 7. vuosiluokalle
- jos Koululiitu-ohjelman mukaan koulumatkan liikenteelliset olosuhteet muuttuvat oppilaan ikäluokan osalta
​​​​​- kun opiskelija aloittaa lukio-opinnot
- kun oppilaan/opiskelijan kotiosoite muuttuu.

Maksutonta harkinnanvaraista koulumatkan järjestämistä tai koulumatkakulujen korvaamista tulee huoltajan hakea huhtikuun loppuun mennessä. Maksulliset harkinnanvaraiset koulukuljetukset tulee hakea vuosittain huhtikuun loppuun mennessä. Mikäli huoltajan hakemus tulee huhtikuun jälkeen, ei voida luvata, että mahdolliset kuljetusjärjestelyt olisivat heti lukuvuoden alussa käytössä. Mahdollinen kuljetuskaluston kilpailuttaminen ja kuljetusjärjestelyt vaativat järjestelyaikaa. Päätös on voimassa päätöksessä ilmoitetun ajan, ellei olosuhteissa ole tapahtunut olennaista muutosta. Huoltajan tulee ilmoittaa muutoksista palvelusuunnittelijalle.

Kangasniemen kunnan oppilaskuljetuksia koskevat periaatteet ja ohjeet on päivitetty luvun 3.2 Maksuttoman koulukuljetuksen hakeminen osalta edellä kuvatulla tavalla. Kangasniemen kunnan koulukuljetusopas / koulukuljetusperiaatteet 1.4.2024 alkaen ovat pykälän liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Osmo Polas, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, osmo.polas@kangasniemi.fi

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyy liitteenä olevan Koulukuljetusoppaan sekä siihen sisältyvät oppilaskuljetusperiaatteet otettavaksi käyttöön 1.4.2024 alkaen.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

palvelusuunnittelija