Kunnanhallitus, kokous 4.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 267 Kuntaan 9.10.2023 toimitetun adressin "Ei tuulivoimaa Kangasniemelle!" käsittely

KNGDno-2023-336

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Etelä-Savon maakuntahallitus päätti 21. elokuuta 2023 käynnistää maakuntakaavan laatimisen. Tässä 4. vaihemaakuntakaavassa käsitellään ainoastaan tuulivoimaa ja sitä varten tarvittavia voimajohtoja. Vaihemaakuntakaavan tavoite on osoittaa uusia teollisen kokoluokan tuulivoima-alueita. Vaihekaavan merkittävimmiksi päivitystarpeiksi on todettu tuulivoimatuotantoalueiden osoittaminen, siten, että huomioidaan jo kehitteillä olevat hankkeet. Tuulivoimaan liittyy keskeisesti sähkönsiirto ja kaavassa osoitetaan myös tarvittavat uudet sähkönsiirtoyhteydet (110, 220 ja 400 kV:n osalta), siltä osin, kun sidosryhmiltä niiden sijainnit ovat tiedossa.


Nyt laadittavan vaihemaakuntakaavan tavoitteet voidaan tiivistää seuraavasti:

- vahvistaa edellytyksiä kestävälle energiantuotannolle maakunnan alueella osoittamalla uusia tuulivoimatuotannon alueita ja huomioida kehitteillä olevat tuulivoimahankkeet

- osoittaa uudet, jo tiedossa olevat suurjännitevoimajohtojen yhteystarpeet sekä päivittää / poistaa Niinimäen tuulipuiston osalta vaihtoehtoinen sähkönsiirronlinja

- päivittää 1.vaihemaakuntakaavan mukainen tuulivoimatuotannon yleismääräys.

- tukea Etelä-Savon maakuntastrategian toteutumista ja ilmastonmuutokseen sopeutumista ja hillintää.

- huoltovarmuuden vahvistaminen.

Vaihemaakuntakaavan suunnittelualueena on koko Etelä-Savon maakunnan alue. Kaava-alueeseen kuuluu kolme kaupunkia ja yhdeksän kuntaa: Mikkeli, Pieksämäki, Savonlinna, Enonkoski, Hirvensalmi, Juva, Kangasniemi, Mäntyharju, Pertunmaa, Puumala, Rantasalmi ja Sulkava. Maakuntakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelma on maankäyttö- ja rakennuslain mukainen suunnitelma, jonka tarkoituksena on antaa maakuntakaavan asianosaisille ja siitä kiinnostuneille tahoille tietoa kaavoituksen lähtökohdista, etenemisestä ja vaikutusmahdollisuuksista kaavoituksen eri vaiheissa. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma ja muut kaavaan liittyvät asiakirjat ovat luettavissa maakuntaliiton kotisivuilla osoitteessa https://www.esavo.fi/vaihekaava4

Etelä-Savon maakuntaliitto pyytää lausunto 29.9.2023 klo 16.00 mennessä oheisesta Etelä-Savon 4. vaihemaakuntakaavan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta. Lausunnot pyydetään toimittamaan Etelä-Savon maakuntaliiton virastoon sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo@esavo.fi tai postitse osoitteeseen Mikonkatu 5, 50100 Mikkeli.

Päätösehdotus

Esittelijä

Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kangasniemen kunta esittää lausuntonaan seuraavaa: Kangasniemen kunta pitää hyvänä, että tuulivoima päätettiin eriyttää omaksi vaihemaakuntakaavakseen. Tällöin vuosina 2021-2023 käydyt laajat sidosryhmäkeskustelut toimivat kaavoitustyön pohjana. Kangasniemen kunnalla ei ole huomautettavaa osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Tuulivoimaa vastustavat henkilöt luovuttivat 9.10.2023  1207 henkilön allekirjoittaman adressin "Ei tuulivoimaa Kangasniemelle". Adressin vastaanottivat valtuuston puheenjohtaja Tommi Vehmala, valtuuston 1 varapuheenjohtaja Mikko Hokkanen, kunnanjohtaja Kimmo Kainulainen ja tekninen johtaja Mikko Korhonen.

Kuntalaki ei tunnista adressia. Kuntalain 23 §:n mukaan kunnan asukkaalla sekä kunnassa toimivalla yhteisöllä ja säätiöllä on oikeus tehdä aloitteita kunnan toimintaa koskevissa asioissa. Lähtökohtaisesti kunnan asukkaalla ja kunnan palvelujen käyttäjillä on oikeus tehdä aloitteita kunnan palveluista. Kunnan hallintosääntö 2022 16 luvun 146 - 148 §:ssä käsitellään kuntalaisen aloiteoikeutta ja aloitteen käsittelyä kunnassa. 

Asiakirjan luovuttajat ovat olleet ennen luovutusta kuntaan yhteydessä ja esittäneet toiveensa luovutustilaisuudessakin, että asiakirja käsiteltäisiin kunnassa adressina ja että adressi liittyy Maakuntaliiton valmisteilla olevaan 4. vaihemaakuntakaavaan. Adressiin on kerätty nimiä paperiversioihin ja se on ollut mahdollista allekirjoittaa adressipalvelussa. Adressin allekirjoittajista 859 on allekirjoittajut adressin sähköisesti. Käsin adressin on allekirjoittanut 348 henkilöä.  11 allekirjoittajaa on merkinnyt asunpaikakseen sekä Kangasniemi, että muu kunta. Kangasniemen kotipaikakseen on merkinnyt 284 allekirjoittajaa.

Kunnassa suoritetaan kaikkien adressien osalta tarkistus. Suoritetussa tarkastuksessa luovutetusta adressista hylättiin nimien epäselvyyden tai kahteen kertaan kirjoitetun nimen perusteella 50 nimeä, jolloin hyväksytyksi nimimääräksi jäi 1157 allekirjoitusta. Näistä 277 adressin allekirjoittajaa on kangasniemeläisiä ja 880 allekirjoittajaa muilta paikkakunnilta.  

Asiakirjan sisältö ja vaatimukset: 

" Me allekirjoittajat vaadimme, että Kangasniemen kunta lausuu ja esittää maakuntaliittoon poistettavaksi Etelä-Savon valmisteilla olevaan maakuntakaavaan tehdyt merkinnät tuulivoima-alueista Kangasniemen alueella eikä tule hyväksymään tuulivoima-alueiden kaavoittamista ja rakentamista Kangasniemen kuntaan.

Maakuntakaavaan on osoitettu kolme vierekkäistä tuuliteollisuusaluetta, Häppälänmäki, Makkola ja Kilpiselkä. Näihin kohteisiin maakuntakaavamerkintä tarkoittaisi yhteensä 130 tuulivoimalan rakentamista. Voimaloiden korkeudet olisivat 300 m ja tehot 8-10 MW.

  • Tämä tarkoittaisi 81 km2 kaavoittamista teollisuusalueeksi ja merkitsisi 8 % kunnan maapinta-alasta.
  • 130 voimalan yhteisvaikutukset pysyvään ja loma-asutukseen kohdistuisivat merkittävään määrään asuntoja.
  • Melu-, välke-, ja valosaaste johtaisivat kiistatta ihmisten ja eläinten terveyshaittoihin.
  • Voimalat aiheuttaisivat luontokatoa eli luonnon monimuotoisuuden heikentymistä, metsäkatoa, hiilinielujen häviämistä sekä olisivat suuri riski ihmisten hyvinvoinnille, virkistäytymiselle ja näivettäisivat matkailuelinkeinon.
  • Rakennusaikaiset räjäytys-, louhinta- ja maansiirtotyöt aiheuttaisivat merkittäviä riskejä pohjavesialueille ja pintavesille. 
  • Yksinomaan 130 tuulivoimalan perustukset vaativat 500000 tonnia betonia ja 30000 tonnia harjaterästä ja niiden kuljetukset. Tämän materiaaalin tuuliyritykset haluavat jättää maaperään voimaloiden käytön päätyttyä.
  • 130 tuulivoimalan lapaa tarkoittaa 12000 tonnia lasi- ja hiilikuitua pyörimässä kangasniemen horisontissa, ne veisivät 400 hehtaaria ilmatilaa ja niistä lentäisi eroosion takia ympäristöihin ja vesistöihin mikromuovia laajoille alueille.
  • Käytönaikaisia ympäristöriskejä ovat myös mahdolliset öljyvuodot, tulipalot, sekä vakavat onnettomuudet jos voimaloiden tornit romahtavat tai siivet irtoavat. 
  • 130 voimalan tornit tarkoittavat 800 vaikeaa erikoiskuljetusta, kukin painoltaan 100 tonnia eli yhtensä 80000 tonnia.
  • Kangasniemeläiset jättäisivat tuulivoimaloiden päästöt niiden valmistajamaihin, pääasiassa Kiinaan.
  • Voimalat laskevat kiinteistöjen arvoa.

Adressi luovutetaan Kangasniemen kunnanjohtajalle vaiheittain ja lähetään tiedoksi maakuntahallitukseen. Nimien keräys jatkuu, kunnes nämä kolme aluetta on poistettu maakuntakaavasta ja Kangasniemen kunta on päättänyt, että kunnan alueelle ei kaavoiteta tuulivoimaa. "  

 

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Marja-Terttu Koivula, Talous- ja hankepäällikkö, marja-terttu.koivula@kangasniemi.fi

Kangasniemen kunnanhallitus merkitsee tiedokseen saapuneen adressin.

Hallintolain (343/2004) 21 § mukaisesti asiakirja siirretään maakuntaliittoon Etelä-Savon 4. vaihemaakuntakaavan valmistelussa käsiteltäväksi.

Hallintolain 25 § mukaisesti adressiin liittyviä asioita voidaan käsitellä kunnassa vireillä olevan Huuhtimäen yleiskaava-asian yhteydessä, koska adressilla vastutetaan tuulivoimaloiden rakentamista Kangasniemelle yleisesti sekä Kilpiselän alueella. Kilpiselkä on toinen nimitys Huuhtimäen alueesta.    

Päätös

Kunnanhallitus merkitsi tiedokseen saapuneen adressin ja päätti siirtää asiakirjan maakuntaliittoon Etelä-Savon 4. vaihemaakuntakaavan valmistelussa käsiteltäväksi.

Tiedoksi

Raimo Halttunen, Maakuntaliitto vaihemaakuntakaavan valmistelu, tekninen johtaja Mikko Korhonen / valmistelu Huuhtimäen osayleiskaava (ote liitetään asiaan).