Kunnanhallitus, kokous 4.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 269 Nimeämispyyntö ehkäisevän päihdetyön tehonyrkkityöryhmä

KNGDno-2023-141

Valmistelija

  • Marja-Terttu Koivula, Talous- ja hankepäällikkö, marja-terttu.koivula@kangasniemi.fi

Kuvaus

Ehkäisevä päihdetyö kuuluu sekä kuntien että hyvintointialueiden lakisääteisiin tehtäviin ja järjestämislain 6§ ja 7§ mukaan molemmilla on yhteinen vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä. Ehkäisevällä päihdetyöllä vahvistetaan päihteiden, tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön sekä rahapelaamiseen vaikuttavia suojatekijöitä tai pyritään vähentämään riskitekijöiden vaikutusta. Hyvinvointialue voi sovittaa ja koordinoida osaltaan aluetasolla tehtävää lakisääteistä monialaista ehkäisevää päihdetyötä.

Huolehtiakseen toimivista yhdyspinnoista Etelä-Savon hyvinvointialue on koonnut laajan alueellisen ehkäisevän päihdetyön työryhmän, jossa on 35 yhdyshenkilöä Eloisasta, kunnista ja järjestöistä. Työryhmä on aloittanut työskentelynsä ja tutustunut alueelta saatuun päihdetilannetietoon. Päihdetilanteen kehitys näyttää huolestuttavalta mm. nuorten kouluterveyskyselyn 2023 ja aikuisten Terve Suomi 2022 tutkimustulosten valossa.

Etelä-Savon kunnallisasiain työryhmään kuuluvat kunnanjohtajat ovat esittäneet ns. ehkäisevän päihdetyön tehonyrkki -työryhmän perustamista edellä kuvatun laajan työryhmän lisäksi. Tehonyrkin tehtävänä on laatia tiiviit toimenpidesuositukset vuoden 2023 loppuun mennessä. Nimettävät henkilöt olisivat johdon edustajia kaikista Etelä-Savon kunnista sekä hyvinvointialueen johdosta ja poliisista.

Organisaation edustaja pyydetään nimeämään 20.11.2023 mennessä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi, että Kangasniemen kunnan edustaja ehkäisevän päihdetyön tehonyrkki -työryhmässä on yksilövalmentaja Jaana Lankinen.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.