Kunnanhallitus, kokous 4.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 270 Sopimusluonnos yhteistyöstä varautumisessa häiriö- ja poikkeusoloihin

KNGDno-2023-350

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Etelä-Savon hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutasopäätöksen luonnos on nyt valmistunut. Palvelutasoa määriteltäessä on otettu huomioon pelastuslaista ja muista pelastustoimea koskevista laista tulevat määräykset ja tavoitteet. Palvelutasopäätöksessä on kuvattu pelastustoimen toiminnan tavoitteet, käytettävät voimavarat, tuotettavat palvelut ja niiden taso. Etelä-Savon hyinvointialueen turvallisuuslautakunta on pyytänyt alueen kunnilta näkemyksiä pelastustoimen palvelutasopäätösluonnokseen 30.9.2023 mennessä.Palvelutasopäätös on voimassa 1.12.2023 – 31.12.2026

Liitteinä ovat Etelä-Savon hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutasopäätöksen luonnos sekä lausuntopyyntö.

Etelä-Savon hyvinvointialueen aloittamisen myötä pelastustoimen rooli laajeni myös hyvinvointialueen varautumisessa. Lakisääteisen varautumisen ja väestönsuojelun yhteensovittamistehtävän lisäksi pelastustoimiala ohjaa, koordinoi ja tukee myös koko hyvinvointialuekonsernin varautumista ja valmiussuunnittelua yhteistyössä toimialojen kanssa.

Päätösehdotus

Esittelijä

Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kangasniemen kunta lausuu Etelä-Savon hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutasopäätöksen luonnoksesta seuraavaa:

Palvelutasopäätöksen luonnoksessa nostetaan esille keskeiset painopisteet ja strategiset linjaukset, päättyvän palvelutasokauden arviointi, riskianalyysit sekä palvelutasoa koskevat päätöset palveluittain.

Kangasniemen kunta pitää tärkeänä, että pelastustoimi on tukenut alueen kuntien varautumista mm. kuntakierroksilla yhdessä Etelä-Savon valmiusjohtoryhmän kanssa. Kuntien käyttöön on laadittu myös yhtenäinen valmiussuunnitelma pohja, mikä on toiminut konkreettisena työkaluna kuntien valmiussuunnittelun kehittämisessä. Valmiussuunnitelmien päivitystyö on pohjautunut uuteen alueelliseen riskiarvioon. Palvelutasopäätöksen mukaan varautumiseen, valmiussuunnitteluun ja väestönsuojeluun liittyvää yhteistyötä jatketaan kuntien kanssa uusittavien sopimusten mukaan. Yhteistyö pelastustoimen ja kuntien välillä on ollut toimivaa ja koordinoitua.

Kangasniemen kunta pitää hyvänä, että Etelä-Savossa toimii valmiusfoorumi, joka toimii yleisen tilannekuvan ja ajantasaisen tiedon välittämisen kanavana maakunnan yhteisessä varautumisessa häiriötilanteisiin. Laaja-alainen maakunnallinen yhteistyö varautumisen kehittämisessä on tärkeää myös jatkossa.

Kangasniemen kunta pitää tärkeänä, että pelastustoimen palvelutaso toteutuu yhdenvertaisesti ja laadukkaasti myös maaseutumaisilla harvaan asutuilla alueilla. On hyvä, että palvelutasopäätöksessä on nostettu kehittämiskohteena esille mm. harvaan asutuilla alueilla asuvien ikäihmisten, tuetusti kotona asuvien, kyläturvallisuuden ja alueen kausiväestön turvallisuuden näkökohdat

Kangasniemen kunta tukee palvelutasopäätöksen linjausta, jonka mukaan pelastustoimen nykyinen paloasemaverkko säilytetään sekä sitä, että mm. Kangasniemen paloaseman osalta on nostettu esille uudisrakennuksen tarve.

Kangasniemen kunnalla ei ole muuta huomauttamista hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutasopäätöksen luonnoksesta.

Päätös

Kunnanhallitus hyväksyi lausunnon.

Valmistelija

  • Marja-Terttu Koivula, Talous- ja hankepäällikkö, marja-terttu.koivula@kangasniemi.fi

Kuvaus

Esityslistan liitteenä on hyvinvointialueen ja kunnan/kaupungin välinen sopimusluonnos yhteistyöstä varautumisessa häiriö- ja poikkeusoloihin. Tavoitteena on allekirjoittaa samansisältöiset sopimukset vuoden loppuun mennessä. Kangasniemen kunnalta pyydetään kommentteja sopimukseen 8.12.2023 mennessä osoitteeseen kirjaamo@etelasavonha.fi.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus antaa evästystä sopimusluonnoksen kommentointiin ja valtuuttaa viranhaltijat laatimaan kommentit ja allekirjoittamaan Etelä-Savon hyvinvonitialue Eloisan ja Kangasniemen kunnan välisen yhteistyösoimuksen koskien varautumista häiriö- ja poikkeusoloihin.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.