Kunnanhallitus, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 112 Asunto-osakeyhtiö Tenholan maa-alueen kauppa

KNGDno-2023-231

Valmistelija

  • Sari Kuusjärvi, sari.kuusjarvi@kangasniemi.fi
  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kangasniemen kunnanhallitus on käsitellyt vuodesta 1988 alkaen kunnan omistaman rivitalo Tenholan asuntojen myyntiä. Asuntojen myynnin yhteydessä on määritelty myös maapohjan lunastamista tuolloin perustetun asunto-osakeyhtiön lukuun. Maapohjan omistuksessa on ollut epäselvyyksiä, jotka ovat jarruttaneet maa-alueen myyntiä ja luovuttamista taloyhtiölle.

Käsittelyjärjesteys Tenhola asiassa:  

24.11.1978 Suomen Kunnallisliiton lainopillisen osaston lausunto maapohjan omistusoikeudesta. "...omaiset eivät aikoinaan ole käyttäneet lunastusoikeuttaan, näyttää todennäköiseltä, ettei omaisuutta ole silloin kannattanut ottaa haltuun hoitokorvausta maksamalla. Mikäli näin on ollut, kunnalla ei ole ollut Mooses Öserbergin omaisuudesta mitään palautettavaa. Vaikka kunnalla ei ole köyhäinhoitolain mukaan omaisuuden haltuunottamishetkellä siirtynyt omistusoikeutta kysymyksessä olevaan kiinteään omaisuuteen, kunnalla on ollut oikeus omaisuuden täyteen määrään asti käyttää sitä hoitokustannusten korvaamiseen. "

Kunnanvaltuusto on kokouksessaan 18.1.1989 § 52 hyväksynyt

  1. asunto-osakeyhtiön perustamisen ja osakemerkinnän
  2. merkinnyt tiedokseen, että neljän perheen kanssa on tehty kauppakirjat huoneistojen ja niitä koskevien osakkeiden omistuksesta
  3. hyväksynyt, että kunnan nimiin on merkitty 144 osaketta, joilla hallitaan huoneistoja 5 ja 6
  4. kunnanvaltuusto on hyväksynyt sen, että kyseessä olevasta tontista voi kunnahallitus allekirjoittaa 50 vuoden vuokrasopimuksen, jossa vuosivuokra 3:lta ensimmäiseltä vuodelta on 3.000 mk ja mikäli vuokra-aika jatkuu vuokransuuruus neuvotellaan erikseen. 
  5. kunnanvaltuusto on hyväksynyt sen, että kyseessä oleva tontti myydään taloyhtiölle 10 mk / m2 heti, kun tonttia koskevat lainhuutoasiakirjat on saatu järjestykseen ja kauppa voidaan juridisesti tehdä.  

Kangasniemen kunta on tehnyt 28.3.1990 50 vuoden vuokrasopimuksen as Oy Kangasniemen Tenholan kanssa. 

Kunnahallitus on käsitellyt Tenholan kiinteistöjen tonttiosaan liittyvää epäselvyyttä kokouksessaan 17.4.1990 § 211.

Kunnahallitus toteaa " Mooses Österbergin perillisten osuus Pihlajisto- nimisestä tilasta: Sen jällkeen kun ns. Tenholan kiinteistö muodostettiin asunto-osakeyhtiöksi kirjattiin myös päätökseen maininta siitä, että kunta myy maapohjan 10 mk / m2 taloyhtiölle. Tätä kauppaa ei ole voitu toteuttaa, koska erittäin pitkäaikaisten selvitysten mukaan tähän Pihlajisto nimiseen tilaan RN:o 3:20 on ollut vuonna 1866 syntyneen ja 1936 kuolleen Mooses Österbergin perillisillä omistusoikeutta".

" Kunnallisliiton lainopillinen osasto on v. 1978 antanut lausunnon, josta ilmenee, että kunnalla (huoltolautakunnalla) on ollut asiakirjojen mukaan oikeus omaisuuden eli tilan haltuunottamiseen köyhäinhoitokorvauksista. Kuitenkaan tilaan ei ole koskaan saatu kunnalle lainhuutoja eikä kunta näin ollen ole pystynyt sitä myöskään juridisesti myymään taloyhtiölle. "

Kunta on selvittänyt kiinteistön omistukseen liittyvien perillisten henkilöllisyyden ja ollut useaan otteeseen perillisiin yhteydessä.

Kunnahallitus on käsitellyt 04.10.1993 §336 seuraavasti:

" Perillinen J. A. on 17.8.1993 lähettänyt liitteenä olevan n.o 10 olevan tarjouksen faksilla. Hänen laskemansa päätyy eri vaihtoehdoilla yli 300.000 mk:n hintoihin.

Taloyhtiön toimesta on kiirehditty useaan otteeseen asian ratkaisemista. Asia on annettu Kuntaliiton lainopillisen osaaston hoidettavaksi juridisen pohjan selvittämiseksi.  Taloyhtiö on pyytänyt, että maksettu vuokra vuoden 1991 alusta lasketaan ennakkomaksuksi tonttia edelleen taloyhtiölle myytäessä. Kunnanvaltuusto on määritellyt kiinteistöyhtiöltä perustettaessa maapohjan hinnaksi 10 mk / m2. 

J.A on perikunnan puolesta toivonut, että mikäli heidän tarjouksensa ei johda tulokseen, kunta tekisi oman viimeisen tarjouksensa. Tekninen puoli on esittänyt, että kunta voisi tarjota enintään sen, mitä kunta perii itse rivitalotontista. Tämä hinta on 40 mk / m2. ostettavan tontin osa lienee n. 1750 m2 ja tällä periaatteella kunta voisi tehdä 68.000 mk.n tarjouksen.

Ehdotus: Edellä olevan perusteella kunnanhallitus päättää tehdä viimeisenä tarjouksenaan Österbergin perikunnalle 68.000 mk:n tarjouksen. Mikäli tämä ei johda tulokseen, asiaa aletaan hoitaa Suomen Kuntaliiton kautta oikeusteitse. Samalla kunnahallitus määrittelee kantansa voidaanko vuokrat hyväksyä ennakkomaksuksi taloyhtiölle vuodesta 1991 alkaen.

Päätös: Kunnahallitus päätti tehdä Österbergin perikunnalle 30.000 mk:n tarjouksen aikaisemman päätöksen mukaisesti ja samalla kunnanhallitus päätti, että vuokrat voidaan hyväksyä ennakkomaksuksi taloyhtiölle vuoden 1991 alusta alkaen. 

Tekniseltä toimelta saadun selvityksen mukaan tontin omistusoikeutta koskeva epäselvyys on maanmittaustoimituksessa poistunut syksyllä 2022. Tontti on kunnan omaisuutta. Kiinteistöyhtiö on maksanut kunnalle vuokraa tontista ja kunnanhallitus on aikoinaan päättänyt, että maksettu vuokra hyväksytään etumaksuksi tontin hinnasta vuodesta 1991 alkaen. Tontin koko hinta on jo maksettu kunnalle vuokrina.

Tontin koko on 2965 m² ja hinta 10 mk/m2 eli 29650 mk = 4940 €

Vuosivuokra tontista oli 3000 mk, joten vuokrilla on tontti maksettu jo vuonna 2000. Vuokraa ei ole enää peritty.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus toteaa,

  • että koska maapohjan omistusoikeus on ratkennut ja kunta on maapohjan omistaja, voi kunta suorittaa vireillä olleen asian loppuun ja luovuttaa maapohjan As Oy Tenholalle,
  • että As Oy Tenholan on suorittanut tontin kauppahinnan ennakkomaksuina kuntaan saapuneina vuokrina 04.10.1993 § 336 kunnahallituksen tekemän päätöksen mukaisesti.

Tämän johdosta kunnahallitus valtuuttaa viranhaltijat laatimaan ja allekirjoittamaan kiinteistöä koskevan kauppakirjan, jossa omistusoikeus siirtyy As Oy Tenholalle ilman lisävastiketta maksettuja vuokria vastaan.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

As Oy Tenhola, tekninen johtaja

Muutoksenhaku

Kunnanhallituksen päätöksestä tehtävän oikaisuvaatimuksen ohje: 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se,​ johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen,​ velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen),​ sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kangasniemen kunnan kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa,​ että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon,​ jollei muuta näytetä,​ seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä,​ jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä,​ kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa kunnan kotisivuilla.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä,​ itsenäisyyspäivä,​ vapunpäivä,​ joulu-​ tai juhannusaatto tai arkilauantai,​ saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään on

Kangasniemen kunnanhallitus
Otto Mannisen tie 2
51200  KANGASNIEMI

kirjaamo@kangasniemi.fi

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen,​ ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua,​
  • se,​ millaista oikaisua vaaditaan,​
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä,​ yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kangasniemen kunnan kirjaamosta tai päätöksen tehneeltä viranomaiselta.

Kangasniemen kunta
Otto Mannisen tie 2
51200 Kangasniemi
kirjaamo@kangasniemi.fi
Puh. 040 719 9370