Kunnanhallitus, kokous 22.5.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 113 Valtuusto- ja kuntalaisaloitteet 2022

KNGDno-2022-359

Valmistelija

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

Hallintosäännön 116 § Valtuutettujen aloitteet:

Kokouskutsussa mainittujen asioiden käsittelyn jälkeen valtuustoryhmällä ja valtuutetulla on oikeus tehdä kirjallisia aloitteita kunnan toimintaa ja hallintoa koskevissa asioissa. Aloite annetaan puheenjohtajalle. Aloite on sitä enempää käsittelemättä lähetettävä kunnanhallituksen valmisteltavaksi. Valtuusto voi päättää,​ että aloitteessa tarkoitetun asian valmistelusta käydään lähetekeskustelu.

Kunnanhallituksen on vuosittain toukokuun loppuun mennessä esitettävä valtuustolle luettelo valtuutettujen tekemistä ja kunnanhallitukselle lähetetyistä aloitteista,​ joita valtuusto ei edellisen vuoden loppuun mennessä ole lopullisesti käsitellyt. Samalla on ilmoitettava,​ mihin toimenpiteisiin niiden johdosta on ryhdytty. Valtuusto voi todeta,​ mitkä aloitteista on käsitelty loppuun.

Vuonna 2022 tehtiin 2 valtuustoaloitetta

  1. 31.1.2022 Vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Harri Aalto: Otto Mannisen tien kevyenliikenteen väylän korjaaminen ja väylää reunustavien mäntyjen ja muiden puiden suojelu
     
  2. 29.8.2022 Vanhus- ja vammaisneuvoston puheenjohtaja Harri Aalto: Otto Mannisen tien kevyenliikenteen väylän korjaaminen välillä kirkonkylä - Puolakanrinne.​​​​

Valtuustoaloitteiden osalta on tehty seuraavat toimenpiteet:

  1. Kunnanvaltuusto on kokouksessaan 21.03.2022, § 16 käsitellyt aloite 1 liittyvän asian: "Kunnanhallitus esittää valtuustolle,​ että Kangasniemen kunta suosittaa Suur-​Savon Sähkö Oy:lle,​ että se hakisi sijoitusluvan kaukolämpöputken rakentamiselle kevyenliikenteenväylän alle. Kunta ei kuitenkaan osallistu tästä syntyvien kustannusten maksamiseen. Muutoin vanhus-​ ja vammaisneuvoston tekemä aloite ei anna aihetta toimenpiteisiin kunnan osalta. Päätös: Päätösehdotus hyväksyttiin."
     
  2. Tekninen lautakunta, § 57,11.10.2022 päättää,​ että aloite osoitetaan uudelleen Pohjois-​Savon ELY-​ keskukselle,​ ja toivotaan Pohjois-​Savon ELY-​keskuksen ottavan tarvittavat kevyenliikenteenväylän korjaukset työnalle pikaisesti. Päätös Tekninen lautakunta päätti hyväksyä esityksen lisäyksellä,​ että nykyisellään kevytväylä on vaarallinen jalankulkijoille johtuen väylän epätasaistuuksista ja kaltevuuksista,​ jotka Kangasniemi Ote pöytäkirjasta 16/2022 2 (3) Kunnanhallitus 17.10.2022 estävät myös laadukkaan talvikunnossapidon. Lisäksi lautakunta haluaa kiinnittää huomiota puutteelliseen talvikunnossapitoon. Kunnanhallitus, § 234, 17.10.2022 on merkinnyt Teknisen lautakunnan päätöksen tiedokseen.

 

Vuoden 2022  aikana tehtiin lisäksi 4 kuntalaisaloitetta:

  1. 12.2.2022 Sisko Luukkonen Toimivan koirapuiston saaminen paikkakunnalle
  2. 25.2.2022 Hellevi Saari Kunnan senioreiden pihaliittymien talvikunnossapito 
  3. 20.3.2022 Leila Mieskolainen Biokaasun tankkauspisteen saaminen paikkakunnalle
  4. 2.8.2022   Jouko Hokkanen   Lapassalmen lehvähdysalue, alueen siistiminen

Kuntalaisaloitteiden osalta on tehty seuraavat toimenpiteet:

  1. Tekninen lautakunta on kokouksessaan 15.3.2022 § 12 käsitellyt asian seuraavasti: Ehdotus: Tekninen lautakunta päättää,​ että Kangasniemen kunta ei lähde toteuttamaan uutta koirapuistoa ja että olemassa olevaa koirapuistoa ei oteta Kangasniemen kunnan hoidettavaksi. Päätös: Ehdotus hyväksyttiin.

  2. Tekninen lautakunta on kokouksessaan 14.6.2022 § 37 käsitellyt Senioreiden pihaliittymien talvikunnossapitoasian asian seuraavasti: Tekninen lautakunta päättää,​ että kuntalaisaloite ei anna aihetta toimenpiteisiin. Päätös: Ehdotus hyväksyttiin.

  3. Tekninen lautakunta on kokouksessaan 19.04.2022 § 19 käsitellyt asian seuraavasti: päättää,​ että biokaasunjakelupisteen mahdollistaminen Kangasniemelle otetaan huomioon Kangasniemen kunnan strategiassa esitetyssä ”VT 13 risteysalueen (Kiviniemen alueen) palvelukokonaisuuden ja vetovoiman kehittäminen yhteistyössä paikallisen yhteistyöverkoston kanssa” – hankkeessa. Päätös: Ehdotus hyväksyttiin.

  4. Jouko Hokkasen aloite Lapassalmen levähdysalueen siistimiseksi on käsitelty viranomaistyönä. Se on lähetetty tiedoksi kunnanjohtajalle, tekniselle johtajalle ja hallintojohtajalle 16.8.2022. Hokkasen tiedusteltua aloitteensa käsittelyä, on hänelle vastattu kirjeellä 9.9.2022. " Pääosa alueesta on valtion omistamalla maa-alueella ja on tiealuetta. ELY-keskus hallinnoi kyseisiä alueita. Alustavissa keskusteluissa ELY:n aluevastaava kertoi, että talkoiden järjestäminen levähdysalueella voisi olla mahdollista. Talkoot kuitenkin vaativat työluvan Pirkanmaan ELY-keskukselta. He määrittelevät ehdot, joilla talkoita alueella voi suorittaa. Kangasniemen kunta on tehnyt alueella aikaisemmin maisemallista vesakoiden poistoa pengertien alueelta ja tämä on tarkoitus myös tehdä uudelleen ensi keväänä, järven vielä ollessa jäässä. Vanhan uimalan kohdalla on seurakunnan ja osakaskunnan maa-aluetta. Alustavissa keskusteluissa osakaskunnalla ei ole vastaan sanottavaa maisemalliseen raivaukseen heidän omistamallaan maa-alueella. Kangasniemen seurakunta suhtautuu myös myötämielisesti maisemalliseen raivaukseen ja on mukana järjestettävässä ideointipalaverissa. Alueelle voisi toteuttaa esimerkiksi Kangasniemen infokyltin, jossa olisi opasteet eri kohteisiin, kuten uimalaan jne. Tässä voisi olla myös paikkakunnan yrityksiä mukana. Kangasniemen kunta pitää aloitetta kannatettavana, ja aloitetta on mahdollista lähteä viemään eteenpäin yhdessä alueen maanomistajien kanssa kevään 2023 aikana."

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus esittää valtuustolle,​ että valtuusto merkitsee tiedoksi vuoden 2022 tehtyjen valtuustoaloitteiden ja kuntalaisalotteiden tilanteen ja aloitteiden johdosta suoritetut toimenpiteet ja että valtuusto toteaa vuoden 2022 aikana tehdyt valtuustoaloitteet ja kuntalaisaloitteet loppuunkäsitellyiksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
- etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei voi tehdä kunnan vaikuttavan toimielimen päätöksistä (KuntaL § 26, KuntaL § 27 ja § 28).