Kunnanhallitus, kokous 20.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 47 Rantaravintola Puulaakin myynti

KNGDno-2017-151

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kangasniemen kunta käynnisti vuonna 2018 omaisuuden kartoituksen ja myynnin sellaisista kiinteistöistä, joiden omistus ei ole kunnan peruspalveluiden kannalta oleellista tai kiinteistöjen käyttö on vähäistä tai tappiollista. Kunta on myynyt mm. vanhoja koulukiinteistöjä.

Ravintola Puulaakin ravintolarakennus on alun perin vuodelta 1986 ja sitä on​ laajennettu 1998. Pinta-​ala 102+116 m2. Ravintolasali (laajennusosa) 116 m2,​ keittiö noin 30 m2,​ eteistila/kassalinjasto /myymälä noin 26 m2,​ varasto+kylmätila 16 m2,​ kylmävarasto noin 30m2,​ 3xWC. Kunta on ostanut rakennuksen vuonna 2018 ja se on ollut vuokrattuna kesäravintolatoimintaan. Vuonna 2022 vuokratulot olivat 8994,40 euroa ja rakennuksen tasearvo on 105481,46 euroa. Puulaakissa on toistaiseksi voimassaoleva vuokrasopimus, jonka irtisanomisaika on 6 kuukautta, kuitenkin siten, ettei vuokrasopimus voi päättyä helmi-elokuun välisenä aikana.

Kunnanvaltuuston seminaarissa 13.2.2023 valtuustolle esitellään myyntiin liittyvät yksityiskohdat ja valtuustolle esitetään saman illan kokouksessa, että valtuusto delegoi myyntiin liittyvän päätösvallan kunnanhallitukselle. Ennen myynnin aloitusta rakennukselle tehdään kuntokartoitus.

Päätösehdotus

Esittelijä

Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus päättää laittaa myyntiin Ravintola Puulaakin. Kauppaan ei sisälly Rantatori-tilan (213-407-47-0) 800 m2 määräalaa, vaan sen osalta tehdään määräaikainen vuokrasopimus. Myyntikanavana käytetään huutokaupat.com sivustoa ja Puulaakin, sekä muiden kokouksessa päätettävien kiinteistöjen yhteinen myynti-ilmoitus julkaistaan Keskisuomalaisessa, Länsi-Savossa sekä sähköisen median kanavissa.

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se valtuuttaa kunnanhallituksen asettamaan ravintola Puulaakille lähtöhinnan ja tekemään myyntipäätöksen ravintola Puulaakin osalta, valtuuttaa viranhaltijat valmistelemaan ja allekirjoittamaan kauppakirjan ja maa-alueen vuokrasopimuksen sen jälkeen, kun kunnanhallituksen päätös myynnistä on lainvoimainen.

Päätös

Tekninen johtaja Mikko Korhonen toimi asiantuntija asian esittelyn ajan.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Kunnanhallitus on päättänyt laittaa myyntiin Ravintola Puulaakin. Kauppaan ei sisälly Rantatori-tilan (213-407-47-0) 800 m2 määräalaa, vaan sen osalta tehdään määräaikainen vuokrasopimus. Myyntikanavana käytetään huutokaupat.com sivustoa ja Puulaakin, sekä muiden kokouksessa päätettävien kiinteistöjen yhteinen myynti-ilmoitus julkaistaan Keskisuomalaisessa, Länsi-Savossa sekä sähköisen median kanavissa.

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se valtuuttaa kunnanhallituksen asettamaan ravintola Puulaakille lähtöhinnan ja tekemään myyntipäätöksen ravintola Puulaakin osalta, valtuuttaa viranhaltijat valmistelemaan ja allekirjoittamaan kauppakirjan ja maa-alueen vuokrasopimuksen sen jälkeen, kun kunnanhallituksen päätös myynnistä on lainvoimainen.

Päätös

Kunnanhallituksen puheenjohtajan tekemä tarkennettu muutosehdotus kunnanhallituksen esitykseen:

Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että se valtuuttaa kunnanhallituksen asettamaan ravintola Puulaakille lähtöhinnan ja tekemään myyntipäätöksen ravintola Puulaakin osalta, valtuuttaa viranhaltijat valmistelemaan ja allekirjoittamaan kauppakirjan ja maa-alueen vuokrasopimuksen sen jälkeen, kun kunnanhallituksen päätös myynnistä on lainvoimainen. Myyntikanavana käytetään kiinteistönvälittäjää.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kunnanvaltuustoon päättänyt, että se valtuuttaa kunnanhallituksen asettamaan ravintola Puulaakille lähtöhinnan ja tekemään myyntipäätöksen ravintola Puulaakin osalta, valtuuttanut viranhaltijat valmistelemaan ja allekirjoittamaan kauppakirjan ja maa-alueen vuokrasopimuksen sen jälkeen, kun kunnanhallituksen päätös myynnistä on lainvoimainen. Myyntikanavana on päätetty käyttää kiinteistönvälittäjää.

Rantaravintola Puulaakin kauppaan ei sisälly Rantatori-tilan (213-407-47-0) 800 m2 määräalaa, vaan sen osalta tehdään rakennuksen ostajan kanssa määräaikainen vuokrasopimus, vuokra-aika maksimissaan 50 vuotta, määräalan vuokraksi esitetään noin 1000,00 euroa/vuosi. Nykyisen rakennuksen koko noin 218 m2​. Kaava sallii vain 150 k-m2 kioski, kahvila, grilli, polttoaineenjakelu tms. tiloja.​ Kunta tehnyt rakennuksen ostamisen jälkeen pieniä korjaus töitä ja terassin laajennuksen sekä aidan rakentamisen. ​Rakennus tullut kunnan omistukseen vuonna 2018​. Myynnin lähtökohtana on ravintolatoiminnan kehittäminen ja koko rantatorin elävöittäminen. Rakennuksen ylläpito edellyttänee uudelta omistajalta investointeja.

Kiinteistölle on tilattu kuntokartoitus,​ kiinteistön kartoituskierros tehdään 13.2.2023 ja kuntokartoitusraportit ovat valmiit viimeistään 28.2.2023​. Kiinteistöstä on tehty 205000 euron arvio kiinteistövälittäjän toimesta heinäkuussa 2019,​ mutta sen pohjana ei ollut käytettävissä kuntoarvioita. Puulaakin vuokratulot olivat vuonna 2022 yhteensä 8994,40 euroa,​ menot yhteensä 173,51 euroa, vuosittaiset poistot rakennuksesta 4011,24 euroa ja sen tasearvo on 31.1.2023 yhteensä 104478,65 euroa. Nykyinen vuokrasopimus tullaan irtisanomaan helmikuun loppussa. Irtsanomisaika on vuokranantajan puolelta 6 kuukautta siten, ettei se voi päättyä helmi-elokuun välisenä aikana.

Alkuperäisen kunnanhallituksen esityksen mukaisesti rakennus oli tarkoitus myydä Huutokaupat.comin kautta, mutta valtuustoseminaarissa esiin noussut esitys käyttää kiinteistönvälittäjää myynnissä tuli valtuuston päätökseksi, joten kahdelta paikalliselta kiinteistövälittäjältä on pyydetty tarjous ja ne esitellään kokouksessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus päättää, että Puulaakin myynti annetaan kiinteistönvälittäjälle ja valitsee käytettävän kiinteistövälittäjän. Puulaakin välittäjälle annettavasta tavoitehinnan määrityksestä käydään yleiskeskustelu ja valtuutetaan viranhaltijat määrittelemään se yhdessä välittäjän kanssa sekä tekemään myyntisopimus valitun kiinteistönvälittäjän kanssa ja toimittamaan myyntiä varten tarvittavat dokumentit.

Päätös

Kunnanhallitus päätti, että Puulaakin myynti annetaan kiinteistönvälittäjälle ja valitsi käytettäväksi kiinteistövälittäjäksi Kiinteistömaailma / Asuntoporras Oy LKV:n.

Puulaakin välittäjälle annettavasta tavoitehinnan määrityksestä käytiin yleiskeskustelu ja valtuuttiin viranhaltijat määrittelemään se yhdessä välittäjän kanssa sekä tekemään myyntisopimus valitun kiinteistönvälittäjän kanssa ja toimittamaan myyntiä varten tarvittavat dokumentit.

Tiedoksi

Puulaakin vuokralainen, tekninen johtaja, tarjouksen jättäneet kiinteistönvälittäjät