Yhteistyöryhmä, kokous 19.3.2024

§ 8 Työpaikkaohjaajan palkkio

KNGDno-2023-570

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Marja-Terttu Koivula, Talous- ja hankepäällikkö, marja-terttu.koivula@kangasniemi.fi

Kuvaus

Työpaikkaohjaajan palkkio on tullut mukaan kvtes ohjeisiin. Kuukausikorvauksena maksettavasta palkkiosta sovitaan paikallisesti.

Palkkion ohella tulee määritellä minkälaisen harjoittelijan työpaikkaohjaajaan sopimusta sovelletaan sekä pelisäännöt. Verrokkikunnista kerätyn tiedon mukaan on käytetty mm. seuraavia ehtoja:

  •  oltava opiskeluun liittyvä pakollinen ammattiin/tutkintoon johtava harjoittelu
  • oppilaitoksen kanssa oltava virallinen sopimus, josta kopio henkilöstöpalveluihin
  • ohjaaja vastaa sekä ohjaamisesta että kirjallisista tehtävistä
  • yhdellä ohjaajalla voi olla kerrallaan vain yksi harjoittelija
  • voidaanko jakaa harjoittelujakso kahdelle ohjaajalle
  • miten maksu määräytyy jos ohjaaja vaihtuu kesken harjoitteluln
  • ei makseta esimiehille tai jos kuuluu muuten työtehväiin
  • esimiehen tulee huolehtia ohjaajalle riittävä aikaresurssi
  • ohjaajalla oltava riittävä osaaminen

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Marja-Terttu Koivula, Talous- ja hankepäällikkö, marja-terttu.koivula@kangasniemi.fi

YTR keskustelee asiasta ja siirtää asian takaisin valmisteluun YT-toimikuntaan.

Päätös

YTR päättää palauttaa asian jatkovalmisteluun.

Valmistelija

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

Työpaikkaohjaajalle maksettavasta palkkioista on neuvoteltu pääluottamusmiesten kanssa ja heiltä on saatu esitys. Yhteinen näkemys on, että korvausta ei makseta, jos työntekijä saa korvausta muualta (esimerkiksi suoraan oppilaitokselta). Korvaus ei myöskään koske normaalia perehdyttämistä tai kesätyöntekijöiden ohjaamista. Korvausta ei makseta myöskään työntekijöille, joilla tehtäviin sisältyy olennaisesti perehdyttämis- tai ohjaustehtävät. Jotta työpaikkaohjaaja voi saada korvauksen, on harjoittelun oltava opintoihin kuuluva pakollinen, virallinen harjoittelu (ammattiin tai tutkintoon johtava). Oppilaitoksen kanssa on tehtävä virallinen harjoittelu- tai oppisopimus, josta tulee toimittaa kopio henkilöstöpalveluihin. Työpaikkaohjaajalla tulee lisäksi olla suoritettuna työpaikkaohjaajan koulutus. Lisäksi työpaikkaohjaaja tulee vastata harjoittelijan ohjaamisesta, oppilaitosyhteistyöstä sekä kirjallisten arviointien laatimisesta.

Työnantaja on kysynyt KT:n tulkintaa KVTES:n kirjauksesta ja siihen on saatu seuraava vastaus:

Kyseessä ei ole automaattinen tehtäväkohtaisen palkan korotus, eikä siihen vaadita paikallisen sopimuksen tekemistä korvauksesta. Asiaa tulee tarkastella tehtävän vaativuuden arviointiprosessin kautta.

Ideana on, että työpaikkaohjaajan tehtävissä toimivien palkkausta määrättäessä otetaan huomioon ohjaustehtävän vaikutus tehtävän vaativuuteen.

  • I ajan tasalla oleva tehtäväkuvaus => tehtävän vaativuuden arviointi ilman ohjaustehtävää
  • II  arvioidaan tehtävän vaativuus ohjaustehtävän kanssa
  • lopputulos voi olla, että tehtäväkohtainen palkka ei muutu (tehtävän vaativuus pysyy samana, tehtävän vaativuuden muutos ei edellytä tehtäväkohtaisen palkan korottamista määräajaksi)
  • lopputulos voi olla, että tehtäväkohtainen palkka muuttuu määräajaksi (tehtävän vaativuuden muutos edellyttää tehtäväkohtaisen palkan korottamista määräajaksi).

KT:n yleiskirje 5/2022

Muutokset KVTES 2022–2025 lukuihin

II Luku Palkkaus

Tehtäväkohtaisen palkan 9 § 1 mom. soveltamisohjeen kohtaan 3.2 kohtaan on lisätty teksti koskien työpaikkaohjaajia. Työpaikkaohjaajalla tarkoitetaan sellaista tehtävää, jossa ohjataan ja tuetaan oppisopimusopiskelijoita ja muita opiskelijoita käytännön työssä/harjoittelussa. Työnantajan on syytä varmistaa työpaikkaohjaukseen käytettävän työajan riittävyys ja työpaikkaohjaajan osaaminen ohjaustehtävässä.

Työpaikkaohjaajan tehtävissä toimivien palkkausta määrättäessä otetaan huomioon ohjaustehtävän vaikutus tehtävän vaativuuteen, mikäli ohjaustehtävä on määräaikainen, korkeampi tehtäväkohtainen palkka maksetaan tältä ajalta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Ottaen huomioon Kuntatyönantajilta saadun tulkinnan KVTES:n II Luku Palkkaus, jossa tehtäväkohtaisen palkan 9 § 1 mom. soveltamisohjeen kohtaan 3.2 kohtaan lisätty teksti koskien työpaikkaohjaajia, työnantajana Kangasniemen kunta katsoo, ettei kunnassa ole tarvetta tehdä erillistä paikallista sopimusta työpaikkaohjaajien erilliskorvaukseen. Työpaikkaohjaajien mahdollinen korvaus käsitellään TVA-tarkastelun yhteydessä ja sitä voidaan tarvittaessa maksaa nykyisten TVA-järjestelmien kautta, jos ohjaustyö lisää määräaikaisesti työn vaativuutta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

esimiehet, henkilöstöasiantuntija, pääluottamusmiehet

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
- etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei voi tehdä kunnan vaikuttavan toimielimen päätöksistä (KuntaL § 26, KuntaL § 27 ja § 28).