Kangasniemen vanhus- ja vammaisneuvosto, kokous 22.2.2024

§ 4 Ikääntyneiden yhteisöllinen asuminen

KNGDno-2024-88

Kuvaus

Etelä-Savon hyvinvointialueen vanhusneuvostossa on esitelty Ikääntyneiden yhteisöllistä asumista Vanhusneuvosto 15.02.2024  kokouksessa 02/2024. Asian on valmistellut Palvelualuekoordinaattori Tiina Väisänen .

Yhteisöllinen asuminen voi olla vaihtoehto silloin, kun omassa kodissa asuminen kotiin annattavien palvelujen avulla ei enää suju. Yhteisöllisessä asumisessa korostuu yhteisöllisyys, sosiaalinen toiminta ja arkikuntoutus. Yhteisöllinen asuminen voi sopia henkilöille, joilla on tarve asumisen lisäksi hoitoon ja huolenpitoon sekä apuun ja ohjaukseen henkilökohtaisissa toiminnoissa. Henkilökunta on paikalla asumispalveluyksikössä aamusta iltaan.

Koordinaattori Tiina Väisänen esittelee yhteisöllistä asumista kokouksessa. 

Päätösehdotus

Vanhus- ja vammaisneuvosto keskustelee asiasta ja merkitsee asian tiedokseen.  

Päätös

Vanhus- ja vammaisneuvosto kuuli palvelualuekoordinaattori Tiina Väisäsen esityksen asumispalveluista ja esitti asiaan liitttyen kysymyksiä, joihin saatiin asiantuntevasti vastauksia. Keskitetty palveluojaus ohjaa kuntalaisia yhteisölliseen ja tehostettuun palveluasumiseen. Kngasniemen kunnan osalta vuodepaikkoihin ei suunnitella muutoksia. Jonoa on tehostettuun palveluasumiseen 3 henkilöä ja yhteisölliseen asumiseen ei ole jonoa. Asumismuodon ratkaisee asukkaan hoitoisuus ja muut kriteerit. 

Arjen etä- ja tukipalveluista Jaana Koinsaari voisi suortiiaa tulevaisuudessa esittelyn neuvostolle. Kotipalvelun toiminnasta neuvosto voisi kuulla jatkossa Tuula Kärkkäistä ja Geriatrisesta osastopalveluista Sanna Luokkamäki antaa lisätietoja.

Palveluasumisen lisäksi vanhus- ja vammaisneuvosto kiinnitti huomoita yleisesti hvinvointialueen tarjoamiin palveluihin ja keskusteli myös liitteenä olevan hyvinvointisuunnitelman sisällöstä. Keskustelun yhteydessä todettiin, että vanhus- ja vammaisneuvoston haluaisi jatkossa laatia aloitteen kuntaan, jossa esitettäisiin hyvinvointikoordinaattorin nimittämistä. Kuntalaisten hyvinvointia on muukin toiminta kuin SOTE toiminta. 3.sektorin palveluiden kokoaminen ja kunnan roolin terävöittäminen ennaltaehkäisevässä toiminnassa olisi tärkeää. Asiaa valmistellaan seuraaviin kokouksiin.  


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
- etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei voi tehdä kunnan vaikuttavan toimielimen päätöksistä (KuntaL § 26, KuntaL § 27 ja § 28).