Kangasniemen vanhus- ja vammaisneuvosto, kokous 22.2.2024

§ 3 Poliisin lupapalvelut ja Trafi-palvelut

KNGDno-2017-365

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Liina Kuusela, liina.kuusela@kangasniemi.fi
Sari Kuusjärvi, sari.kuusjarvi@kangasniemi.fi

Kuvaus

Vanhus- ja vammaisneuvosto on v. 2017 tehnyt aloitteen Polisiin lupasalkun ja näin poliisin palveluiden säilyttämiestä Kangasniemellä. Aloite on liitteenä. Alotetta ei ole kunnassa käsitelty, eikä aloitteesta ole toimitettu vanhus- ja vammaisneuvostolle vastausta. 

Lupapalveluiden saatavuus ja tarpeellisuus on noussut uudelleen esille v. 2023 alussa. Vanhus- ja vammaisneuvoston jäseneltä tulleessa yhteydenotossa toivotaan, että kunta pyrkisi neuvottelemaan Itä-Suomen poliisin / Sisä-Suomen poliisilaitoksen kanssa siten, että Kangasniemellä jatkossakin kävisi joko lupasalkku tai lupapalveluauto. Perusteluna lupapalvelun tarpeellisuudelle on Kangasniemen kunnan pitkät matkat kunnan eri rajoilta lähikaupunkeihin. Kangasniemellä on paljon asiakkaita, joilla ei ole sähköisiä asiointitunnuksia, jolloin sähköiset asiointipalvelut eivät tavoita näitä asiakkaita. Joukkoliikennen lähikaupunkeihin on hyvin harvaa ja vaikeuttaa asiointia poliisilaitoksissa. Passin, henkilökortin tai muun luvan saamiskeisi Kangasniemeläiset ikäihmiset joutuvat suuriin taloudellisiin satsauksiin saadakseen yhdenvertaiset palvelut muiden kansalaisten kanssa. 

V. 2017 tehdyssä aloitteessa esitetään myös katsastuspalveluiden laajentamista siten, että kangasniellä voisi suorittaa ajokortin uudistukseen liittyvät tehtävät katsastuksen yhteydessä. Vanhus- ja vammaisneuvosto uudistaa v. 2017 tehdyn aloitteensa ja toivoo sen ajankohtaista käsittelyä kunnanhallinnossa. 

Molempien asioiden vireille saattaminen ja edistyminen vaatii kunnan edunvalvonnan toteuttamista ja kunnanhallinnon panosta palveluiden saamiseksi kuntaan. Etelä-Savon kunnista Juvalla on edelleen oma poliisiasema, vaikka Juvan ja Mikkelin välinen liikenneyhteys on parempi kuin Kangasniemen ja Mikkelin välinen yhteys. 

 

Päätösehdotus

Vanhus- ja vammaisneuvosto keskustelee liitteenä olevasta 2017 laatimastaan aloitteesta ja laatii päätösehdotuksen kokouksessa. 

Päätös

Vanhus ja vammaisneuvosto edellyttää edelleen aloitteensa mukaisesti, että poliisin lupapalvelut olisivat saatavilla Kangasniemellä. Alueellinen vanhus- ja vammaisneuvosto on ottanut keskusteluissaan asiaan kantaa ja todennut että ongelma on monessa pienissä kunnissa.

Kangasniemen Vanhus- ja vammaisneuvosto päättää tehdä aloitteen molemmille seudullisille neuvostoille siitä, että seudullinen vanhusneuvosto ja seudullinen vammaisneuvosto laatisivat yhdessä alueen kuntien kanssa aloitteen, joka koskisi Poliisin lupapalveluiden saantia Etelä-Savon alueella. Lupapalvelut voitaisiin toteuttaa joko ns. lupasalkun tai sitten lupapalveluauton avulla. Poliisin lupapalveluita halutaan toteutettavan pienissä kunnissa lähipalveluina. Kangasniemen kunnan vanhus- ja vammaisneuvosto toivoo, että seudulliset neuvostot huolehtisivat pienten kuntien edunvalvontaan liittyvästä asiasta seudullisesti yhdessä ja että asia etenisi aloitteena hyvinvointialueen päätöksentekoon, sekä muiden tarvittavien toimielinten käsittelyyn. esimerkisksi poliisin hallinto, Maakuntaliitto ym.

Lisäksi neuvosto esittää Kangasniemen kunnanhallitukselle, että kunta aloittaisi neuvottelut paikallisen katsastusyrittäjän kanssa, että ajokorttien uusiminen onnistuisi Kangasniemellä. Palvelu edellyttää Trfin yhteistyökumppaniksi pääsyä.

Valmistelija

  • Sari Kuusjärvi, sari.kuusjarvi@kangasniemi.fi

Kuvaus

Poliisin lupapalveluiden saavutettavuus haja-asutusalueella asuvien ikäihmisten ulottuville on noussut valtakunnalliseksi uutiseksi. Pohjois-Savossa on toteutettu kuntakohtaisia hankkeita joissa on järjestetty mahdollisuudet saada henkilökortti mahdollisimman vaivatta ja keskitetysti omalla paikkakunnalla. Asiasta on Helsingin Sanomien artikkeli 21.1.2024. Lisäksi on vanhusasiavaltuutettu Päivi Topon kannanotto asiaan Helsingin Sanomat 28.1.2024.

Vanhus- ja vammaisneuvostolla on tieto, että hyvinvointialue Eloisan vanhusneuvosto ja vammaisneuvosto ovat käsitelleet Kangasniemen vanhusneuvoston tekemää aloitetta lupapalveluiden saatavuuden parantamisesta. Molemmat Eloisan neuvostot esittävät aloitetta Eloisan aluehallituksen käsittelyyn. Eloisan aluehallituksen otetta asian käsittelystä ei ole saatu, joten vanhus- ja vammaisneuvoston sihteeri on tiedustellut asian jatkokäsittelyä hyvinvointialue Eloisan kirjaamosta. Samalla on lähetetty em. leikkeet Eloisalle tiedoksi ja mahdollisen aluehallituksen valmistelun tueksi. 

Koska em. artikkelissa on esitelty hyvää ja toimivaa hanketta on Kangasniemen kirjastonjohtaja Sari Tullan kanssa keskusteltu alustavasti mahdollisuudesta toteutaa vastaavat teemapäivät paikkakunnalla. Asiaan liittyy myös mahdollinen yleisötilaisuuden järjestäminen ikäihmisten palveluista väitöskirjaa tekevän opiskelijan toimesta.   

 

 

 

Päätösehdotus

Vanhus- ja vammaisneuvosto keskutelee asiasta.

Päätös

Merkitään tiedoksi, että hyvinvointialueen hallitus on käsitellyt aloitteen tiedoksiantona. Kangsniemen neuvoston sihteeri on pyytänyt, että asia käsiteltäisiin uudelleen.

Keskustelussa nousi esille monia tärkeitä näkökohtia henkilökortin tai muun tunnisteen puuttuessa, esim. palvelutarpeen kartoitus käynnistyy aina henkilöllisyyden toteamisella virallisesta henkilötodistuksesta. Seurakunnan alkavaan ikääntyvien kartoittamiseen liittyväään hankkeeseen tulee kytkeä tiedustelu onko asiakkaalla virallista henkilötodistusta. Diakonissa Eija Kuituseen ollaan asiasta yhteydessä.   

Koska on epävarmaa käsitteleekö hyvinvointialueen hallitus asiaa uudelleen ja jotta asia siirtyisi oikein oikealle viranomaiselle, jolla olisi asiassa toimivaltaa, päätti neuvosto, että aloite uudistetaan saatekirjeellä ja siihen liitetaan seudullisen vanhusneuvoston ja vammaisneuvoston käsittely ja toimitetaan suoraan Poliisihallinnolle käsittelyyn. 

Aloitteen lisäksi vanhus- ja vammaisneuvosto selvittää onko mahdollista järjestää liitteenä olevien Helsingin Sanomien artikkeleiden mukaista tapahtumaa Kangasniemellä. Vaihtoehtona on oma tapahtuma pop up tapaisesti, jossa lupapalvelusalkku tulisi Kangasniemelle tai kuntalaisten kuljetus Pieksämäelle tai Mikkeliin Poliisilaitokselle, jossa olisi varattu aika kangasniemeläisten asioiden käsittelylle. Asiasta keskustellaan kunnanjohtajan, sivistys- ja hyvinvointijohtajan ja kirjaston johtajan kanssa.

Tiedoksi

kirjastonjohtaja, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, kunnanjohtaja

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
- etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei voi tehdä kunnan vaikuttavan toimielimen päätöksistä (KuntaL § 26, KuntaL § 27 ja § 28).