Valmistelija
Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi
Helena Vartiainen
Kuvaus
Mikkelin seudun kuntakokeilussa henkilöstöresurssi on yhteensä 22.5 henkilötyövuotta. TE-toimistosta on siirtynyt 15 htv ja tämä resurssi kohdistuu koko kokeilun alueelle asiakasmäärien mukaisesti. Essoten kokeiluviroissa oleva henkilöstö (2,5 htv) kohdistuu Mikkelin kaupunkialueelle TYP-palveluohjauksena.
Kuntien osoittama työpanos asiakastyöhön ja asiakasmäärät kokonaisuutena ovat seuraavat:
- Hirvensalmi: 0,5 htv, 88 asiakasta, vertaluluku 176
- Juva: 1 htv, 180 asiakasta, vertaluluku 180
- Kangasniemi: 0,5 htv, 208 asiakasta, vertailuluku 416
- Mikkeli: 2 htv, 2693 asiakasta, vertailuluku 1347
- Mäntyharju: 1 htv, 204 asiakasta, vertailuku 204
- Pertunmaa: 0,5 htv, 66 asiakasta, vertailuluku 112
- Puumala: 0,25 htv, 48 asiakasta, vertailuku 192
Mikkelin kaupungin asiakasmäärää ja siitä aiheutuvaa asiakastyön painetta helpottaa alueella toimivat palvelut ja hanketyö. Mikkeli on myös palkannut tuon vertailuluvun laskennan jälkeen lisäresursseiksi 2,5 henkilötyövuotta.
Kangasniemellä on huonosti tarjolla muita työllisyydenhoidon palveluja ja hanketyön resursseja. Palvelujen ja hanketyön vähäisyys lisää työllisyyspalvelun asiakastyöhön kohdentuvaa kuormittavuutta. Työllisyys tulee siirtymään kuntien vastuulle vuoden 2024 alusta. Tulevien kahden vuoden aikana tulee suunnata kunnan työllisyyspalveluiden resursseja tulevien vastuiden organisointiin ja suunnitteluun. Myös tämän johdosta on perusteltua, että työllisyyskoordinaattorin ajasta voidaan rekrytoinnin avulla irroittaa aikaa tähän valmistelutyöhön sekä jo kuntakokeilun myötä lisääntyneisiin viranomaistehtäviin.
Esityksenä on, että kunta käyttää talousarvioon varattuja työllisyysmäärärahojaan työnsuunnittelijan määräaikaiseen virkaan. Laki julkisista työvoima- ja yrityspalveluista mahdollistaa palkkaamaan työnsuunnittelijan ja tällä tarkoitetaan henkilöä, jonka valtion virasto tai laitos, kunta, yhdistys tai säätiö on palkannut työllisyysmäärärahoin suunnittelemaan ja järjestämään työttömille sopivia työ- ja koulutuspaikkoja sekä muita työllistymistä edistäviä toimenpiteitä. Työnsuunnittelijalle myönnettävä palkkatuki on maksimissaan 24kk ja tukiprosentti on 30-50 prosenttia palkkakustannuksista.
Jotta em. työnsuunnittelija pystyy työskentelemään täysipainoisesti kuntakokeilussa, tulee hänellä olla virkasuhteessa ja hänen työpanoksestaan vähintään 50 prosenttia on osoitettava kuntakokeilulle. Tämä on edellytyksenä URA-asiakastietojärjestelmän käyttäjäoikeuksien saamisessa. Lisäksi työnsuunnittelijan työnkuvaan on ajateltu muun muassa järjestöjen kanssa tehtävä työllisyydenhoidon yhteistyö. Yhteistyöllä pyritään osittain kompensoimaan aikaisemmin kunnan suorana tukena maksettuja avustuksia järjestöjen ohjaajien palkaamiseksi. Avustussummaa on taloudellisen tilanteen johdosta jouduttu vuosittain pienentämään.
Päätösehdotus
Esittelijä
Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi
Kunnanhallitus päättää perustaa työllisyyspalveluihin kahden vuoden määäräaikaisen työnsuunnittelijan viran ja myöntää sille täyttöluvan 3.1.2022 alkaen.
Päätös
Päätösehdotus hyväksyttiin.