Kunnanhallitus, kokous 16.10.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 217 Kuntien harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen hakeminen vuonna 2023

KNGDno-2023-376

Valmistelija

  • Marja-Terttu Koivula, Talous- ja hankepäällikkö, marja-terttu.koivula@kangasniemi.fi

Kuvaus

Valtiovarainministeriö on avannut harkinnanvaraisen valtionosuuden korotuksen haun vuodelle 2023. Korotukseen on käytettävissä enintään 10 miljoonaa euroa. Hakukirja- ja lomake on toimitettu kuntiin 26.9.2023. Hakuaika päättyy 17.10.2023 klo 16.15.

Kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain 27 §:n mukaan kunnan valtionosuutta voidaan korottaa hakemuksesta harkinnanvaraisesti valtion talousarvion rajoissa, jos kunta ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Taloudellisen tuen tarpeeseen vaikuttavina seikkoina otetaan huomioon myös paikalliset erityisolosuhteet.

Valtionosuuden korotuksen myöntämisen ehtona on, että kunta on hyväksynyt suunnitelman taloutensa tasapainottamiseksi toteutettavista toimenpiteistä.  Suunnitelma tulee liittää valtionosuuden korotusta koskevaan hakemukseen. Valtionosuuden korotuksen myöntämiselle ja käytölle voidaan asettaa myös muita kunnan talouteen liittyviä ehtoja.

Hakemuksessa tulee arvioida erityisesti vuoden 2023 tilannetta ja siinä tulee yksilöidä kaikki perusteet ja erityisolosuhteet, joita kunta pitää syynä kuluvan vuoden talouden tasapainottamiseen liittyviin ongelmiin.

Kangasniemen kunnan taloudessa ei vuoden 2023 osalta täyty poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien hakuehto.

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus päättää, että Kangasniemen kunta ei hae harkinnanvaraisen valtionosuuden korotusta vuonna 2023.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.