Sivistys- ja hyvinvointilautakunta, kokous 21.4.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 51 Kouluverkon tarkistaminen

KNGDno-2022-381

Valmistelija

  • Mika Huovinen, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.huovinen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kangasniemen kunnanvaltuusto on päättänyt kokouksessaan 12.12.2022 § 73 kumota 23.11.2020 § 46 tehdyn kouluverkkoa koskevan ratkaisun. Kunnanvaltuusto on käsitellyt kouluverkon tarkastelemiseen liittyviä kysymyksiä valtuustoseminaarissaan 13.2.2023 ja ohjeistanut sivistys- ja hyvinvointilautakuntaa valmistelemaan kouluverkon tarkastelemiseen liittyviä kysymyksiä kuluvan kevään aikana sekä tuomaan asian edelleen kunnanhallituksen ja valtuuston käsiteltäväksi. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta on keskustellut asiasta iltakoulussaan ja asiaa on valmisteltu sivistys- ja hyvinvointitoimessa.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta esittää kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle kouluverkkotarkastelun osalta, että:

1)    Kouluverkkoa tarkastellaan sivistys- ja hyvinvointilautakunnassa koulujen oppilasmäärän perusteella vuosittain 20.9. tilanteen mukaiseen oppilasennusteeseen perustuen. Tarkastelussa koulujen oppilasmäärinä käytetään koulussa tosiasiallisesti opiskelevia esi- ja perusopetuksen oppilaita sekä oppilaaksiottoalueella asuvia alle kouluikäisiä lapsia.

2)    Kouluverkkoa tarkasteltaessa yksittäisen koulun lakkauttamista ryhdytään arvioimaan, kun 20.9. tilanteen mukainen ennustettu oppilasmäärä laskee kahtena seuraavana lukuvuonna alle 20 oppilaan rajan.

3)    Tarkasteltaessa yksittäisen koulun lakkauttamista arvioinnissa otetaan huomioon myös kokonaisvaikutukset kunnan taloutta, palvelurakennetta ja elinvoimaisuutta ajatellen.

4)    Sivistys- ja hyvinvointilautakunta toimii kouluverkkoa tarkasteltaessa valmistelevana toimielimenä, ja päätösvalta kouluverkossa tapahtuvista muutoksista on kunnanvaltuustolla. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kunnanhallitus