Yhteistyöryhmä, kokous 21.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 9 Kelan korvaushakemus työterveyshuoltoon liittyviin kustannuksiin vuodelta 2022

KNGDno-2023-105

Valmistelija

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

Liitteenä Työterveyshuollon esitäyttämä Kelan korvaushakemus tilikaudelta 2022. Hakemuksen on oltava Kelalla viimeistään 6 kk tilikauden päättymisen jälkeen. Hakemusta on täydennetty ensiapuvälinekustannuksilla ja ensiapukoulutuskustannuksilla. Korvauksen maksamisen edellytys on, että työterveyshuollon korvaushakemusasiakirjat on käsitelty yhteistoimintamenettelyssä, työsuojelutoimikunnassa tai työsuojeluvaltuutetun kanssa tai yhdessä henkilöstön kanssa.

Työnantajan tilikaudesta 2020 alkaen työnantajan järjestämälle työterveyshuoltotoiminnalle määritellään korvausluokkien I ja II osalta yksi yhteinen laskennallinen enimmäismäärä. Siitä korvataan ensisijaisesti ehkäisevän työterveyshuollon eli korvausluokan I kustannukset. Enimmäismäärän voi käyttää kokonaan ehkäisevän työterveyshuollon eli korvausluokka I:n mukaiseen toimintaan. Sairaanhoidon eli korvausluokan II kustannuksia voidaan korvata, jos enimmäismäärää on jäljellä korvausluokan I kustannusten jälkeen, kuitenkin enintään 40 prosenttia yhteisestä enimmäismäärästä.

Kela teki kuntaan työterveyshuollon korvaushakemuksen tarkastuksen vuoden 2021 hakemuksesta. Työterveyshuollon korvaushakemusten kustannusten ja toimintatietojen tarkastamisen tavoitteena on edistää hyvän työterveyshuoltokäytännön toteutumista työpaikoilla ja antaa työnantajalle työterveyshuollon korvaamiseen liittyviä ohjeita ja neuvoja. Lisäksi tavoitteena on selvittää korvaushakemuksessa ilmoitettujen kustannusten oikeellisuus ja niiden korvattavuus. Tarkastuksella selvitetään korvaushakemuksen tietojen perusteella työterveyshuollon toimintakokonaisuus sekä kustannusten ja toimintatietojen tilastoinnin sisältö. Tarkastuksessa ei havaittu merkittäviä poikkeamia, mutta siinä havaittiin viisi lievää poikkeamaa. Kela edellytti päätöksessään, että työnantaja ja palveluntuottaja käsittelevät tarkastuskertomuksen yhteistyössä. Merkittävät poikkeamat tulee korjata viipymättä. Lievät poikkeamat edellyttävät toimintatapojen täsmennystä ja korjaamista mahdollisimman pian. Tarkastuskertomus ei ollut ennakkopäätös. Hakemuksessa ilmoitettujen kustannusten korvattavuus ratkaistiin erikseen. Poikkeamat hakemuksessa sekä tarkastuksessa saadut kehittämisehdotukset on otettu huomioon vuoden 2022 korvaushakemuksessa. Tarkastuskertomus on liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

YTR merkitsee tiedokseen liitteenä olevan Kelan korvaushakemuksen tilikaudelta 2022.

Päätös

Merkittiin tiedoksi.