Yhteistyöryhmä, kokous 21.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 6 KVTES:n tasopalkkajärjestelmän simulointi- ja kokeilumääräykset (KVTES 2022–2025 Liite 19)

KNGDno-2022-374

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kunta-alan sopimusneuvottelujen tuloksena sopijaosapuolet ovat sopineet uusista KVTES:n tasopalkkajärjestelmän simulointi- ja kokeilumääräyksistä. Materiaali kuntatyönantajien aineistoon löytyy Kuntatyönantajien nettisivuilta: KT.fi -> Etusivu -> Sopimukset -> Yleiskirjeet -> KVTES:n tasopalkkajärjestelmän simulointi- ja kokeilumääräykset (KVTES 2022–2025 Liite 19)

Kokeilumääräykset ovat voimassa tämän sopimuskauden 2022-2025. Määräykset syrjäyttävät tehtäväkohtaisen palkan määräykset kokeilupaikkakunnilla. Kokeilumääräysten käyttöönottaminen edellyttää paikallisen virka- ja työehtosopimuksen tekemistä ja lupaa valtakunnalliselta palkkaustyöryhmältä.

Sopimuskaudella 1.5.2022 - 30.4.2025 on mahdollista ottaa käyttöön tasopalkkaa koskevat määräykset.

Tasopalkkamääräykset (liitteen 19 pykälät) syrjäyttävät vastaavat määräykset KVTES palkkausluvussa (7–10 pykälät). Mitä muualla KVTES:ssä on sanottu koskevan tehtäväkohtaista palkkaa, koskee vastaavasti tasopalkkaa. Kokeilujärjestelmän aikana voimaan tulevat mahdolliset valtakunnalliset sopimuskorotukset huomioidaan vastaavasti tasopalkkajärjestelmässä.

KT tekee simulointia varten tarvittavan materiaalin. Simulointi on pakollinen vaihe prosessissa. Simuloinnin jälkeen voidaan siirtyä kokeiluvaiheeseen. Simulointivaihe ei vaadi paikallista sopimista. Simulointivaihe edellyttää yhteistyötä henkilöstön edustajien kanssa. Jotta työnantaja voisi ottaa kokeilumääräykset käyttöön, asiasta on sovittava paikallisella virka- ja työehtosopimuksella (paikallinen sopimus).

Simulointi- ja kokeiluvaiheen ajaksi perustetaan paikallinen palkkausryhmä, joka seuraa kokeilun etenemistä. Paikallisessa palkkausryhmän kokoonpanossa on työnantajan edustajia ja pääsopijajärjestöjen edustajia. 
Täydentävät paikalliset tasokuvaukset valmistellaan yhteistyössä luottamusmiesten kanssa. Paikallisessa palkkausryhmässä käsitellään yhdessä esille tulleet soveltamisen ongelmat, selvitetään eri ratkaisuvaihtoehdot ja pyritään yksimieliseen ratkaisuun. Viime kädessä työnantaja vastaa palkkausjärjestelmää koskevista päätöksistä ja linjanvedoista.

Tasopalkkajärjestelmän simulointivaiheesta kiinnostuneiden kuntien tulee ilmoittautua viimeistään 6.10.2022 sähköpostitse. Simulointivaiheeseen osallituminen ei sido kuntaa osallistumaan kokeiluvaiheeseen. Jos kunta ilmoittautuu simulointivaiheeseen, siitä järjestetään info-tilaisuus 11.10.2022 klo 14-16 työnantajan edustajille ja paikallisille luottamusmiehille. Simulointivaihe päättyy viimeistään 31.1.2023, jonka kunta toimittaa KT:lle pyydetyt materiaalit. Jos kunta lähtee mukaan myös paikalliseen kokeiluvaiheeseen, se alkaa aikaisintaan 1.5.2023 ja päättyy viimeistään 30.11.2023. Tuona aikana palkka maksetaan uusien määräysten mukaisesti ja kokeiluvaiheen jälkeen palataan takaisin tehtäväkohtaiseen palkkaan. Tasopalkkajärjestelmässä palkkaus ei tule kuitenkaan putoamaan kokeiluvaiheen aikana.

Kangasniemen osalta KVTES:n TVA on päivitetty vuonna 2018 ja sen päivitystarpeet on tiedostettu YT-palavereissa. Kuntatyönantajien järjestämän infotilaisuuden 22.9.2022 hallintojohtaja palkka-asiamiehenä esittää, että kunta lähtee mukaan tasopalkkajärjestelmän simulointivaiheeseen ja tekee esityksen mahdollisesta paikallisesta sopimuksesta sekä sitä kautta osallistumisesta kokeiluvaiheeseen simulointivaiheen jälkeen. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

YTR päättää, että Kangasniemen kunta osallistuu tasopalkkajärjestelmän simulointivaiheeseen. Jos simulointivaiheen jälkeen paikallinen palkkausryhmä päättää, että kunnan kannattaa jatkaa ja lähteä mukaan myös kokeiluvaiheeseen, asia valmistellaan kunnanhallituksen päätettäväksi.

Lisäksi YTR päättää paikallisen palkkausryhmän kokoonpanosta.

Päätös

YTR päätti, että Kangasniemen kunta osallistuu tasopalkkajärjestelmän simulointivaiheeseen. Jos simulointivaiheen jälkeen paikallinen palkkausryhmä päättää, että kunnan kannattaa jatkaa ja lähteä mukaan myös kokeiluvaiheeseen, asia valmistellaan kunnanhallituksen päätettäväksi.

Lisäksi YTR päätti paikallisen palkkausryhmän kokoonpanoksi pääluottamusmiehet, hallintojohtajan, palkkasihteerin sekä talous- ja hankepäällikön.

Valmistelija

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

YTR päätti kokouksessaan 27.9.2022 § 38, että Kangasniemen kunta osallistuu tasopalkkajärjestelmän simulointivaiheeseen. Simulointivaihe on nyt päättynyt ja siihen liittyvä palauteaineisto on liitteenä. 

Kangasniemen osalta simulointiin otettiin mukaan palkkaliitteet 1, 2, 6 ja 8 sekä palkkaliitteestä 5 koulunkäynninohjaajat. Alkuperäisenä tarkoituksena oli ottaa mukaan myös varhaiskasvatuksen henkilöstö, mutta päiväkodin laajennuksen johdosta paikallinen TVA-järjestelmän tarkastus meni simulaation kanssa päällekkäin ja se päätettiin jättää simulaation ulkopuolelle. KT:lle toimitettiin myös kunnan hinnoittelemattomien tiedot, mutta niissä ei simulaatiota pystytty toteuttamaan, sillä määrällisesti hinnoittelemattomia on kunnassa vain 7 henkilöä ja simulointia varten ryhmä on liian heterogeeninen.

Simulaation tuloksena oli, että Kangasniemen kunnan osalta mukana olleiden palkkaliitteiden mahdolliseen kokeiluvaiheeseen siirtyminen toisi noin 1100,00 euron vaikutuksen tehtäväkohtaisiin palkkoihin. Korotusta tulisi neljälle palkkaliitteessä 1, yhdelle palkkaliitteessä 2, kahdelle palkkaliitteessä 2 sekä viidelle palkkaliitteessä 8. Muutosten vaihteluväli 0,88 eurosta 223,24 euroon.

Pääluottamusmiesten kanssa käydyn keskustelun perusteella esityksenä on, ettei kunta lähde tasopalkkajärjestelmän kokeiluvaiheeseen, sillä esille nousseet palkkojen korjaustarpeisiin voidaan käyttää 1.6. tulevia paikallisia järjestelyvaraeriä. Lisäperusteluna on, että kunnan nykyistä TVA pohjausta palkkausjärjestelmää on pystytty uudistamaan kaikkien TES:sien osalta ja palkkausjärjestelmä on pääosin toimiva ja ajantasalla. Palkkausjärjestelmän ylläpitäminen vaatii jatkuvaa tarkastelua ja joitakin muutoksia tullaan tekemään mm. koulunkäynninohjaajien tehtävänvaativuuksiin (korituksiin.)

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

YTR päättää, ettei se tee esitystä kunnanhallitukselle tasopalkkajärjestelmän kokeiluvaiheeseen osallistumiesta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kuntatyönantajat, henkilöstöasiantuntija