Tekninen lautakunta, kokous 17.5.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 28 Yksityisteiden kunnossapitoavustukset 2022

KNGDno-2022-26

Valmistelija

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Yksityisteiden kunnossapitoavustuksiin on varattu tänä vuonna 140.000 € ja perusparannusavustuksiin 10.000 €. Kunnossapitoavustuksista joudutaan kuitenkin siirtämään 32.000 € perusparannusavustuksiin,​ joten käytettävissä on 108.000 €. Vuoden 2019 alusta voimaan tullut uusi yksityistielaki aiheutti avustusten jakoperusteisiin muutoksia. Kunta voi edelleen avustaa yksityisteitä itse määrittelemillään perusteilla,​ mutta yksityistielain nojalla avustusta ei voida enää myöntää sellaisille teille,​ joille ei ole perustettu tiekuntaa. Kunnan on mahdollista avustaa tällaisia järjestäytymättömiä teitä kuitenkin edelleenkin kuntalain nojalla (kunnan yleistä toimialaa koskevat säännökset,​ kuntalaki 7 §). Avustuspäätös pitää pystyä perustelemaan siten,​ että avustaminen on kunnan edun mukaista,​ yhdenvertaista,​ oikeudenmukaista ja sen taloudelliset vaikutukset ovat tiedossa.

Teknisen lautakunnan hyväksymien avustusperusteiden mukaisesti avustettavat tiet jaetaan kahteen luokkaan:

  1. Erittäin vilkasliikenteinen yksityistie, jolla on huomattavan paljon tieosakkaiden ulkopuolista liikennettä ja joka on kahden yleisen tien yhdistävä yksityistie eli ns. läpikulkutie, tai tiellä on paikkakunnan liikenteessä muuten huomattava merkitys. Tielle on oltava perustettu tiekunta.
  2. Järjestäytynyt yksityistie eli tie, jolle on perustettu tiekunta. Tien tulee olla tarpeellinen Kangasniemen kunnan alueella sijaitsevan pysyvän asutuksen pääsytienä vähintään 0,5 km:n matkalla. Avustus määräytyy vain sen tieosan pituuden mukaan, joka on tarpeellinen vakituisen asutuksen pääsytienä. Tekninen lautakunta päättää tien luokasta. Tiessä voi olla eri luokkiin kuuluvia tieosia.

Tekninen lautakunta määrittelee vuosittain avustusmäärät eri luokille talousarvioon varatun määrärahan puitteissa.

Jotta avustukset voidaan jakaa talousarvion puitteissa,​ esitetään luokittaiset avustusmäärät seuraavasti:

I-​luokka,​ 300 €/km (v. 2021 310 €/km)

II-​luokka,​ 240 €/km (v. 2021 280 €/km)

Avustushakemus hylätään Syväsalmen yksityistien osalta,​ koska se ei toimi pääsytienä vähintään 0,5 km matkalta. Avustushakemus hylätään Lautakankaan yksityistien osalta, koska sen vaikutuspiirissä ei ole vakituista asutusta.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää jakaa yksityisteiden kunnossapitoavustukset yksityistielain ja teknisen lautakunnan hyväksymien avustusperusteiden mukaisesti luokkien I ja II osalta liitteiden 1 ja​ 2 mukaisesti. Avustusten yhteissumma on 106.333 €. Avustettavia teitä on yhteensä 433,32 km ja niiden vaikutuspiirissä on n. 705 vakituisesti asuttua taloutta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

________

Tiedoksi

kuulutus, maksatus