Tekninen lautakunta, kokous 19.4.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 18 Hankintaoikaisuvaatimus KGNDno-2022-55 / Vesijohdon saneeraus välillä Kirkkoniementie - Luotsitie hankinnan keskeytys

KNGDno-2022-55

Valmistelija

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Tekninen johtaja on tehnyt hankinnan keskeytyspäätöksen koskien KNGDno-2022-55 "Vesijohdon saneeraus välillä Kirkkoniementie – Luotsitie hankintaa". Hankinta on keskeytetty, koska hankinnasta saatiin vain yksi hyväksyttäväksi katsottava tarjous ja tällöin ei voida tehdä riittävää vertailua hintojen tai muiden ominaisuuksien kesken. Viranhaltijapäätös on liitteenä.

Hankintaoikaisuvaatimuksessa, joka on liitteenä, on todettu, että hankintailmoituksen ja hankintalain 93 § mukaisesti urakoitsijaksi on valittava halvimman hyväksyttävän tarjouksen tehnyt urakoitsija. Viranhaltijapäätöksellä hankinta on keskeytetty. Keskeyttämisen perusteluna on todettu, että ”hankinnasta on saatu vain yksi hyväksyttäväksi katsottava tarjous ja tällöin ei voida tehdä riittävää vertailua hintojen tai muiden ominaisuuksien kesken”. Hankintalain 123 §:n mukaisesti ”hankintayksikön tulee tehdä hankinnan keskeyttämisestä perusteltu päätös, joka annetaan valitusosoituksineen tiedoksi tarjouskilpailuun osallistuneille. Päätöksen perusteluista tulee käydä ilmi keskeyttämisratkaisuun vaikuttaneet seikat sellaisella tarkkuudella, että ehdokas tai tarjoaja voi päätöksen ja perustelujen nojalla arvioida, onko keskeyttämisessä noudatettu lain velvoitteita.” Hankintalain 125 §:n mukaisesti hankinta voidaan keskeyttää vain todellisista ja perustelluista syistä. Viranhaltijapäätöksessä esitetyt hankinnan keskeyttämisen perustelut eivät täyty hankintalaissa tarkoitetulla tavalla. Viranhaltijapäätöksessä mainitut muut ominaisuudet on todettu hyväksytyksi toteamalla, että on saatu yksi hyväksyttäväksi katsottava tarjous. MM-Infra Oy:n tekemä tarjous on tarjouspyynnön ja hankintalain 93 §:n mukaisesti ”hyväksyttäväksi katsottu” ja näin ollen MM Infra Oy tulee valita kohteen urakoitsijaksi.

Hankintalain (1397/2016) 125 §:n mukaan hankintamenettely voidaan keskeyttää vain todellisesta ja perustellusta syystä. Hankintamenettelyn keskeyttämistä koskevaan ratkaisuun sovelletaan, mitä hankintaa koskevasta päätöksestä säädetään lain 123 §:ssä.

Hankintalain esitöiden mukaan keskeyttämisen syyn arvioinnissa hankintayksikön tulee kiinnittää huomiota siihen, perustuuko hankintamenettelyn keskeyttäminen todellisiin syihin ja siihen, vaikuttaisiko ratkaisu syrjivästi ehdokkaisiin tai tarjoajiin.

Oikeuskäytännön mukaan hankintamenettelyn keskeyttämistä ei ole pidetty julkisista hankinnoista annettujen säännösten vastaisena, kun tarjouskilpailun keskeyttäminen perustuu todellisiin syihin (esim. KHO 28.9.2006 taltio 2514).

Oikeuskäytännössä ja –kirjallisuudessa todellisina syinä on pidetty muun muassa sitä, että:

  • hankintamenettelyssä on havaittu olennainen virhe, eikä virhettä voida korjata muutoin kuin keskeyttämällä hankinta ja käynnistämällä kokonaan uusi tarjouskilpailu
  • hankintayksikölle liian korkea hinta
  • kilpailua ei syntynyt, koska saatiin vain yksi tarjouspyynnön mukainen tarjous tai vain yksi osallistumishakemus
  • hankintaan liittyvät olosuhteet ovat muuttuneet.

Perustelut:

Hankinnan keskeyttämiseksi on olemassa todellinen ja perusteltu syy. Kilpailua ei ole syntynyt, koska saatiin vain yksi tarjouspyynnön mukainen tarjous.

Edellisen lisäksi saatu tarjous myös ylittää huomattavasti hankkeeseen varatun määrärahan sekä myös hankkeen kustannusarvion. Hanke on kilpailutettu niin, että se on kynnysarvon alittava hankinta ja hankkeen kustannusarvio on myös alle kansallisen kynnysarvon. Näin ollen hankinnasta ei ole valitusoikeutta markkinaoikeuteen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää, että oikaisuvaatimus ei anna aihetta muuttaa teknisen johtajan päätöstä ja hankinnan keskeyttäminen pidetään voimassa yllä mainituilla perusteilla.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_______

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä, kunnaninsinööri

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

-vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
-virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
-etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)