Kunnanhallitus, kokous 25.3.2024

§ 88 Kangasniemen kunnan takaus Kangasniemen osuuspankin myöntämään lainaan Itäkankaan vesiosuuskunnalle

KNGDno-2019-552

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Risto Nylund, risto.nylund@kangasniemi.fi

Kuvaus

Itäkankaan vesiosuuskunta on toiminut 15 vuotta, jona aikana on rakennettu yli 140 liittymää kolmessa vaiheessa. Ensin valmistui Vaimosniemen suunta, seuraavaksi Läsäkosken ja Pilkkahongan alueet ja kolmannessa vaiheessa Vuojalahti-Revonkylä. Vesiosuukunnalla on pitkäaikaista rahoituslainaa jäljellä OP-Yrityspankista 31.12.2018 tilinpäätöksen mukaan 113.985,00 euroa ja lyhytaikaista lainaa eli pitkäaikaisen lainan erääntyvät lyhennykset vuonna 2019 yht. 97.794,00 euroa. Vesiosuuskunnan edustajat ovat olleet yhteydessä kuntaan viime aikoina ilmenneiden lainan maksuongelmien vuoksi. Itäkankaan vesiosuuskunta on neuvotellut Kangasniemen Osuuspankin kanssa lainajärjestelyistä siten, että uudella Kangasniemen Osuuspankin myöntämällä lainalla maksetaan OP-Yrityspankin laina, johon on kunnan myöntämä takaus tilinpäätöksessä 2018 yht. 211 779 euroa.  Kangasniemen Osuuspankki on antanut Itäkankaan vesiosuuskunnalle rahoitustarjouksen 180.000 euron suuruisesta lainasta. Korko kiinteä 1,25 %, laina-aika 5 vuotta ja lyhennysohjelma 36.000 euroa + korko vuosittain. Pankki edellyttää vakuudeksi kunnan takausta. Itäkankaan vesiosuuskunnan tulee toimittaa kunnalle yrityskiinnitys vastavakuudeksi.

Lainan taikka takauksen tai muun vakuuden antaminen, Kuntalain 129 §

Kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla.

Kunta voi myöntää takauksen tai muun vakuuden kilpailutilanteessa markkinoilla toimivan yhteisön velasta tai muusta sitoumuksesta ainoastaan, jos yhteisö kuuluu kuntakonserniin tai se on kuntien tai kuntien ja valtion yhteisessä määräysvallassa.

Sen estämättä, mitä 2 momentissa säädetään, kunta voi myöntää takauksen tai muun vakuuden, joka liittyy sen liikuntalain (390/2015), kuntien kulttuuritoiminnasta annetun lain (728/1992), museolain (729/1992), teatteri- ja orkesterilain (730/1992) tai nuorisolain mukaisen tehtävän edistämiseen. Takauksen ja muun vakuuden antamisen edellytyksistä on kuitenkin voimassa, mitä siitä erikseen säädetään. Lisäksi kunta voi myöntää takauksen tai muun vakuuden, jos se perustuu lain perusteella hyväksyttyyn tukiohjelmaan tai yksittäiseen tukeen tai liittyy yhteisölle tai säätiölle annettuun palveluvelvoitteeseen.

Kunnan on lisäksi otettava huomioon, mitä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 107 ja 108 artiklassa säädetään.

 

 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Risto Nylund, risto.nylund@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se antaa Itäkankaan vesiosuuskunnan 180 000 euron suuruiselle lainalle, jonka Itäkankaan vesiosuuskunta ottaa Kangasniemen Osuuspankilta, takauksen ja vaatii yrityskiinnityksen vastavakuudeksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Päätösehdotus

Kunnanhallituksen esitys:

Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että se antaa Itäkankaan vesiosuuskunnan 180 000 euron suuruiselle lainalle, jonka Itäkankaan vesiosuuskunta ottaa Kangasniemen Osuuspankilta, takauksen ja vaatii yrityskiinnityksen vastavakuudeksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi
  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Itäkankaan vesiosuuskunta hakee maksusuunnitelman muutosta lainaan, jossa kunta on takaajana. Muutos tarvitsee kunnan suostumuksen. Suostumus pitäisi saada Osuuspankille ennen lainalyhennyksen eräpäivää 31.3.2024. Itäkankaan vesiosuuskunta on hoitanut lainanlyhennykset maksusuunnitelman mukaisesti ennen tätä viimeistä maksuerää. Viiimeiseen maksuerään 36000 euroa vesiosuuskunnan hallitus on päättänyt hakea maksusuunnitelman muutosta siten, että se jaetaan kahdelle vuodelle siten, että vuoden 2024 lopussa vesiosuuskunta lyhentää 18000 euroa ja vuoden 2025 lopussa lainan loppuerän 18000 euroa. Pääoman korot vesiosuuskunta maksaa maksusuunnitelman mukaisesti.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus päättää hyväksyä Itäkankaan vesiosuuskunnan maksusuunnitelman muutoksen esityksen mukaisesti.

Päätös

Mikko Korhonen osallistui pykälän esittelyyn asiantuntijana.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kangasniemen osuuspankki, vesiosuuskunnan puheenjohtaja, tekninen johtaja, talous- ja hankepäällikkö

Muutoksenhaku

Kunnanhallituksen päätöksestä tehtävän oikaisuvaatimuksen ohje: 

Tähän päätökseen tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla tuomioistuimeen.

Oikaisuvaatimusoikeus

Oikaisuvaatimuksen saa tehdä:

  • se,​ johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen,​ velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen),​ sekä
  • kunnan jäsen.

Oikaisuvaatimusaika

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus on toimitettava Kangasniemen kunnan kirjaamoon viimeistään määräajan viimeisenä päivänä ennen kirjaamon aukioloajan päättymistä. Oikaisuvaatimuksen voi toimittaa myös postitse tai sähköisesti. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa,​ että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimusajan päättymistä.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon,​ jollei muuta näytetä,​ seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä,​ jollei muuta näytetä.

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluttua siitä,​ kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa kunnan kotisivuilla.

Tiedoksisaantipäivää ei lueta oikaisuvaatimusaikaan. Jos oikaisuvaatimusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä,​ itsenäisyyspäivä,​ vapunpäivä,​ joulu-​ tai juhannusaatto tai arkilauantai,​ saa oikaisuvaatimuksen tehdä ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen.

Oikaisuvaatimusviranomainen

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään on

Kangasniemen kunnanhallitus
Otto Mannisen tie 2
51200  KANGASNIEMI

kirjaamo@kangasniemi.fi

Oikaisuvaatimuksen muoto ja sisältö

Oikaisuvaatimus on tehtävä kirjallisesti. Myös sähköinen asiakirja täyttää vaatimuksen kirjallisesta muodosta.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen,​ ja se on tekijän allekirjoitettava. Sähköistä asiakirjaa ei kuitenkaan tarvitse täydentää allekirjoituksella, jos asiakirjassa on tiedot lähettäjästä eikä asiakirjan alkuperäisyyttä tai eheyttä ole syytä epäillä.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava:

  • päätös,​ johon haetaan oikaisua,​
  • se,​ millaista oikaisua vaaditaan,​
  • millä perusteella oikaisua vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on lisäksi ilmoitettava tekijän nimi,​ kotikunta,​ postiosoite ja puhelinnumero. Jos oikaisuvaatimuspäätös voidaan antaa tiedoksi sähköisenä viestinä,​ yhteystietona pyydetään ilmoittamaan myös sähköpostiosoite.

Pöytäkirja

Päätöstä koskevia pöytäkirjan otteita ja liitteitä voi pyytää Kangasniemen kunnan kirjaamosta tai päätöksen tehneeltä viranomaiselta.

Kangasniemen kunta
Otto Mannisen tie 2
51200 Kangasniemi
kirjaamo@kangasniemi.fi
Puh. 040 719 9370