Kunnanhallitus, kokous 5.2.2024

§ 46 Ikämessut 2023- kuntalaisilta messuilla tulleet aloitteet

KNGDno-2023-485

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Sari Kuusjärvi, sari.kuusjarvi@kangasniemi.fi

Kuvaus

Vanhus- ja vammaisneuvoston toimintasuunnitelmassa vuodelle 2023 oli ikämessujen järjestäminen. Kirjastonjohtaja Sari Tulla hoiti tapahtuman valmistelun ja koordinoinnin. Ikämessut järjestettiin syyskuun 30 päivänä Kansiskeskuksessa. Messuilla oli lukuisia näytteilleasettajija ja ohjelmassa oli tietoiskuja ajankohtaisista ikääntyvien elämään ja asumiseen liitttyvistä asioista. Messut saivat hyvän vastaanoton. Yleisö oli aktiivista ja nosti useita eri asiakokonaisuuksia neuvoston puheenjohtajalle ja sihteerille esille: 

  • Kunnantalon kuntosalille toivotaan kävely / juoksumattoja.
  • Nuoriso aiheuttaa mopoilullaan kohtuuttoman suurta häiriötä Kankaistentien läheisyydessä olevien As Oy talojen asukkaiden mielestä.
  • Yksinäisiä iäkkäitä ei saa jättää oman onnensa nojaan, vaan yksinäisyyteen tulee puuttua.

Vanhus- ja vammaisneuvostoa pyydettiin ottamaan kantaa edellä mainittuihin asioihin.     

Päätösehdotus

Vanhus- ja vammaisneuvosto keskustelee asioista ja päättää miten eri asiakohtiin voidaan vaikuttaa. 

Päätös

Vanhus- ja vammaisneuvosto keskusteli asioista ja päätti, että:

- aloite kävely- / juoksumaton hankkimiseksi kuntosalille viedään kunnanhallitukseen ja edelleen liikuntatoimeen valmisteltavaksi. Hankittavan kävely- / juoksumaton tulee olla soveltuva liikuntarajoitteisten käyttöön ja sellainen, että se palvelee mahdollisimman laajasti eri käyttäjätahoja. Ammattimaiseen toimintaan soveltuvaan laitteen hankintaan kannattaa pyytää apua esim Invalidiliitolta tai muulta asiantuntevaltataholta. 

- Kankaistentien alueelle pyydetään erityisesti kieltoa mopoilulle ja muulle häiritsevälle toiminnalle valvontaa. Mahdollisesti kameravalvonta siten, että toimintaan pystyttäisiin puuttumaan. Myös -95 tiloihin siirtyminen ikäihmisille on vaarallista, kun alueella on paljon liikennettä. Takseilla tulisi olla invaparkki -95 edessä liikuntarajoitteisia varten. Vanhus- ja vammaisneuvosto pyytää kunnahallitusta puuttumaan kaikin mahdollisin keinon nuorten aiheuttamaan häirintään. Nuorille tulisi olla vaihtoehtoinen toimintaalue -95 alapihan sijasta.    

- Todettiin, että ikääntyvät kaipaavat toveriapua enemmän, ei niinkään viranomaisapua. Pienet, vertaistoimintaa ja toveriapuun suunnatut avustukset kunnilta järjestöillle auttaisivat järjestöjä kohdistamaan omaa toimintaansa yhteisöllisyyteen ja yksinäisistä huolehtimiseen. 

Aloitteet viedään kunnahallituksen kautta toimialoille valmisteltavaksi.  

Valmistelija

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

Vanhus-​ ja vammaisneuvosto on käsitellyt kokouksessaan 30.11.2023  20 §  syyskuussa järjestämiinsä Ikämessuihin liittyviä asioita. Ikämessuilla nousi aloitteen omaisesti kuntalaisilta useita toiveita, joita neuvosto otti aloitteena käsittelyynsä. Vanhus- ja vammaisneuvosto on päättänyt, että:

  • aloite kävely-​ / juoksumaton hankkimiseksi kuntosalille viedään kunnanhallitukseen ja edelleen liikuntatoimeen valmisteltavaksi. Hankittavan kävely-​ / juoksumaton tulee olla soveltuva liikuntarajoitteisten käyttöön ja sellainen,​ että se palvelee mahdollisimman laajasti eri käyttäjätahoja. Ammattimaiseen toimintaan soveltuvaan laitteen hankintaan kannattaa pyytää apua esim. Invalidiliitolta tai muulta asiantuntevalta taholta. 
  • Kankaistentien alueelle pyydetään erityisesti kieltoa mopoilulle ja muulle häiritsevälle toiminnalle valvontaa. Mahdollisesti kameravalvonta siten,​ että toimintaan pystyttäisiin puuttumaan. Vanhus-​ ja vammaisneuvosto pyytää kunnanhallitusta puuttumaan kaikin mahdollisin keinon nuorten aiheuttamaan häirintään. Nuorille tulisi olla vaihtoehtoinen toimintaalue -​95 alapihan sijasta.    
  • Myös -​95 tiloihin siirtyminen ikäihmisille on vaarallista,​ kun alueella on paljon liikennettä. Takseilla tulisi olla invaparkki -​95 edessä liikuntarajoitteisia varten.
  • Todettiin,​ että ikääntyvät kaipaavat toveriapua enemmän,​ ei niinkään viranomaisapua. Pienet​ vertaistoimintaa ja toveriapuun suunnatut avustukset kunnilta järjestöillle auttaisivat järjestöjä kohdistamaan omaa toimintaansa yhteisöllisyyteen ja yksinäisistä huolehtimiseen. 

Vanhus- ja vammaisneuvosto on päättänyt, että aloitteet viedään kunnanhallituksen kautta toimialoille valmisteltavaksi.  

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi vanhus- ja vammaisneuvoston tekemät aloitteet ja siirtää ne liikuntatoimen sekä teknisen toimen valmisteltaviksi. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Liikuntatoimi, tekninentoimi

Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
- etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei voi tehdä kunnan vaikuttavan toimielimen päätöksistä (KuntaL § 26, KuntaL § 27 ja § 28).