Kunnanhallitus, kokous 29.1.2024

§ 26 Elintarvikehankintojen puitesopimusten jatkamisvaltuutus

KNGDno-2023-12

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Anne Ukkonen, anne.ukkonen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Etelä-Savon elintarvikehankintarengas kilpailuttaa elintarvikkeiden päätukkurit 1.4.2024 alkavalle sopimuskaudelle.  Kilpailutuksen hoitaa Mikkelin kauupungin hankintapalvelut.

Hankinnan kohteena on teolliset elintarvikkeet. Teollisten elintarvikkeiden tuotealue sisältää laajasti tuotteita ammattikeittiöiden tarpeisiin. Etelä-Savon elintarvikehankintarengas noudattaa tuotteiden hankinnoissa ja ruoan valmistuksessa valtakunnallisia ruokapalvelujen ravitsemuslaatukriteereitä sekä Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan suosituksia elintarvikkeiden ravitsemuksellisiksi ehdoiksi. Keittiöiden määrä, sijainnit ja tuotevolyymit voivat muuttua sopimuskauden aikana keittiöverkoston muuttuessa, esim. kun keittiön toiminta lakkaa tai uusi kohde otetaan käyttöön. Etelä-Savon elintarvikehankintarengas ei sitoudu tiettyihin hankintamääriin sopimuskauden aikan. 

Yhteishenkintasoimukseen tarvitaan valtakirja jokaiselta organisaatiolta 13.10.2023 mennessä. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus hyväksyy Kangasniemen kunnan osallistumisen Etelä-Savon elintarvikehankintarenkaan yhteiskilpailutukseen ja valtuuttaa vastuulliset viranhaltijat allekirjoittamaan valtakirjan kilpailutuksen toteuttavalle Mikkelin kaupungille yhteishankintasopimusta varten. 

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Anne Ukkonen, anne.ukkonen@kangasniemi.fi
  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Elintarvikehankintarenkaan uudet hankintasopimukset eivät ehdi tulla voimaan ennen edellisen sopimuskauden päättymistä 31.3.2024. Mikkelin kaupunki, joka hoitaa kilpailutusta on pyytänyt hankinnassa mukana olevilta tahoilta suostumusta, että sopimuksia jatkettaisiin aiemman valtuutuksen nojalla ilman kilpailutusta 31.10.2024 saakka.

Hankintarenkaassa on tapahtunut henkilöstövaihdoksia, joten kilpailutusta ei ennätetä suorittaa huhtikuun alkuun mennessä. Kyseessä on tukkutuotteet, kalapakasteet, mehukeitot, leipomopakasteet ja tuore leipä Kangasniemen kunnan osalta. Nämä ovat kustannukseltaan ajalla 1.4.2024-30.10.2024 n. 53 000,00 €. Perusteena jatkolle on Kangasniemen kunnan osalta hinta. Eli jos emme jatka tätä puitesopimusta, niin kunnan tulee kilpailuttaa kaikki sopimuksen piiriin kuuluvat tuotteet, jolloin hinta on oletettavasti huomattavasti korkeampi kuin aikaisemmin. Kunnan voimassaolevan hankintaohjeen mukaisesti myös kynnysarvon alittava hankita tulisi kilpailuttaa.

Seuraavassa vain muutamia hintavertailuja hankintarenkaaseen kuulumisen puolesta, ensimmäinen hinta hankintarenkaan ja seuraava ilman hankintarengasta:

Kasvirasvasekoite, 10 l, 9,10 ja 23,85
Keiju margariini, 16*400 g 12,80 ja 26,40
Kuutioperuna kypsä 15 kg, 13,34 ja 26,28
Suikaleperuna 15 kg, 8,90 ja 26,28
Kierrepasta 8 kg, 10,37 ja 22,02
Kapteenin kalakuviot 4,5 kg, 18,26 ja 41,26

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kangasniemen kunnanhallitus hyväksyy Mikkelin kaupungin pyynnön, että kunta jatkaa hankintarenkaan puitesopimuksia 31.10.2024 saakka.

Päätös

Mikko Korhonen toimi asiantuntijana asian esittelyssä.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

ruoka- ja puhtauspalvelupäällikkö, tekninen johtaja, Mikkelin kaupungin hankintapäällikkö Jani Suomalainen

Muutoksenhaku

Viranhaltijan tai kunnahallituksen hankintapäätöksestä tehtävä oikaisuvaatimus ja markkinaoikeuden oikaisuohje ja valitusosoitus

Päätöksestä tehtävä Kuntalain mukainen oikaisuvaatimus

OIkaisuvaatimuksen alaisista päätöksistä saa tehdä kuntalain 136 §:n mukaan saa tehdä oikaisuvaatimuksen, päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla.

OIkaisuvaatimuksen saa tehdä se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen ja etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä kunnan jäsen.

Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, on

Kangasniemen kunta
Kunnanhallitus
Otto Mannisen tie 2
51200  KANGASNIEMI
fax 015-7801 292
kirjaamo@kangasniemi.fi

Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Kunnan jäsenen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon kun pöytäkirja on asetettu yleisesti nähtäväksi. Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Oikaisuvaatimuksesta on käytävä ilmi vaatimus perusteineen ja se on tekijän allekirjoitettava.

kirjelmä

Oikaisuvaatimus tehdään kirjallisesti, se on osoitettava viranomaiselle ja siinä on ilmoitettava

  • päätös, johon haetaan muutosta
  • miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi, sekä
  • perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Oikaisuvaatimuksessa on ilmoitettava valittajan tai muun laatijan nimi, kotikunta ja postiosoite sekä puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava oikaisuvaatimus.

Oikaisuvaatimukseen on liitettävä

  • päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  • todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  • asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitet-tu viranomaiselle                                                                                                                                                                                                                                                              

Asiamiehen on tarvittaessa liitettava valtakirja (HLL 21 §).

Oikaisuvaatimusasiakirjat on toimitettava viranomaiselle valitusajan kuluessa ennen sen viimeisen päivän virka-ajan päättymistä. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valitusasiakirjat toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

Omalla vastuulla oikaisuvaatimusasiaasiakirjat voi lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin oikaisuvaatimusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen valitusajan päättymistä.

 

_____________________________________________

Oikaisuohje ja valitusosoitus hankinnoissa

1. Oikaisuohje hankintalain 15 §:n mukaisissa kynnysarvot alittavissa hankinnoissa

Julkista hankintaa koskevaan päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun voidaan julkisista hankinnoista annetun lain (hankintalaki) mukaan hakea muutosta vaatimalla hankintayksiköltä oikaisua (hankintaoikaisu). Asia voidaan myös saattaa valituksella markkinaoikeuden käsiteltäväksi, mikäli hankinnan arvo ylittää hankintalain 15 §:n mukaisen kynnysarvon.

Hankintayksikön päätökseen tai muuhun hankintamenettelyssä tehtyyn ratkaisuun tyytymätön voi tehdä hankintalain 80-83 §:n mukaan hankintayksikölle kirjallisen hankintaoikaisun. Hankintaoikaisun voi tehdä tarjouskilpailuun osallistunut tarjoaja tai osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas eli se, johon päätös on kohdistettu tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen).

Hankintaoikaisun tekoaika

Asianosaisen on tehtävä hankintaoikaisu 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintayksikön päätöksestä tai muusta hankintamenettelyssä tehdystä ratkaisusta. 

Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä hankintapäätös oheisasiakirjoineen katsotaan saaduksi tiedoksi sinä päivänä, jolloin päätöksen oheisasiakirjoineen sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin.

Jos tiedoksianto toimitetaan postitse kirjeellä vastaanottajalle, vastaanottajan katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä sen lähettämisestä, jollei tiedoksiannon näytetä tapahtuneen myöhemmin. Käytettäessä todisteellista tiedoksiantotapaa, tiedoksianto katsotaan tapahtuneeksi saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Hankintaoikaisun sisältö

Hankintaoikaisusta on käytävä ilmi vaatimukset perusteineen. Siihen on merkittävä tarvittavat yhteystiedot, kuten oikaisua vaativan ja kirjelmän laatijan nimi sekä postiosoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite. Hankintaoikaisu on sen tekijän allekirjoitettava.

Hankintaoikaisuun on liitettävä:

- päätös, johon oikaisua haetaan joko kopiona tai alkuperäisenä
- asiakirjat, joihin vedotaan
- valtakirja, mikäli käytetään asiamiestä.

Toimitusosoite

Hankintaoikaisu toimitetaan hankintayksikölle.

Hankintayksikön yhteystiedot:
Kangasniemen kunnanhallitus
Otto Mannisentie 2
51200 Kangasniemi
fax (015) 7801 292
kirjaamo@kangasniemi.fi

Hankintaoikaisuvaatimuksen tekijä tai hänen edustajansa voi myös tuoda hankintaoikaisun Kangasniemen yhteispalvelupisteeseen os. Otto Mannisen tie 2, 51200 Kangasniemi osoitettuna oikaisuvaatimusviranomaiselle. Hankintaoikaisu on toimitettava viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen kello 15.00.

Hankintaoikaisun vireilletulo ja käsittely eivät vaikuta siihen määräaikaan, jonka kuluessa asianosainen voi hankintalain nojalla hakea muutosta valittamalla markkinaoikeuteen.

 

2. Valitusosoitus markkinaoikeuteen hallintolain 15 §:n mukaisissa kynnysarvon ylittävissä hankinnoissa

Tarjoaja, osallistumishakemuksen tehnyt ehdokas tai muu taho, jota asia koskee, voi saattaa asian markkinaoikeuden käsiteltäväksi tekemällä valituksen.

Julkisista hankinnoista annetun lain 86 §:n mukaan puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan ei saa hakea valittamalla muutosta, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa. Lupa on myönnettävä, jos:

1. asian käsittely on lain soveltamisen kannalta muissa samanlaisissa asioissa tärkeää; tai

2. siihen on painava, hankintayksikön menettelyyn liittyvä syy.

Jollei toisin säädetä, valitus on tehtävä kirjallisesti 14 päivän kuluessa siitä, kun asianosainen on saanut tiedon hankintaa koskevasta päätöksestä valitusosoituksineen.

Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista, jos hankintayksikkö on tehnyt hankintasopimuksen hankintalain 78 §:n 1 kohdan nojalla noudattamatta odotusaikaa.

Valitus on tehtävä kuuden kuukauden kuluessa hankintapäätöksen tekemisestä siinä tapauksessa, että ehdokas tai tarjoaja on saanut tiedon hankintapäätöksestä valitusosoituksineen ja hankintapäätös tai valitusosoitus on ollut olennaisesti puutteellinen.

Sähköistä tiedoksiantoa käytettäessä hankintapäätös oheisasiakirjoineen katsotaan saaduksi tiedoksi sinä päivänä, jolloin päätöksen oheisasiakirjoineen sisältävä sähköinen viesti on vastaanottajan käytettävissä tämän vastaanottolaitteessa siten, että viestiä voidaan käsitellä. Tällaisena ajankohtana pidetään viestin lähettämispäivää, jollei asiassa esitetä luotettavaa selvitystä tietoliikenneyhteyksien toimimattomuudesta tai vastaavasta muusta seikasta, jonka johdosta sähköinen viesti on saapunut vastaanottajalle myöhemmin.

Jos tiedoksianto toimitetaan postitse kirjeellä vastaanottajalle, vastaanottajan katsotaan saaneen asiasta tiedon seitsemäntenä päivänä sen lähettämisestä, jollei tiedoksiannon näytetä tapahtuneen myöhemmin. Käytettäessä todisteellista tiedoksiantotapaa, tiedoksianto katsotaan tapahtuneeksi saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaantitodistukseen merkittynä aikana.

Valituksen sisältö

Valituksessa on ilmoitettava hankinta-asia, jota valitus koskee, sekä valittajan vaatimukset ja niiden perusteet. Puitejärjestelyyn perustuvan hankinnan osalta valituskirjelmässä on esitettävä, minkä vuoksi käsittelylupa tulisi myöntää.

Valituksessa on ilmoitettava valittajan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksen laatija on joku muu henkilö, valituksessa on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Lisäksi on ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset valittajalle voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä.

Valitukseen on liitettävä alkuperäisenä tai jäljennöksenä päätös, johon haetaan muutosta, sekä todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta. Valitukseen on liitettävä asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi. Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja, kuten hallintolainkäyttölain 21 §:ssä säädetään.

Valituksen toimittaminen

Valitus on toimitettava markkinaoikeudelle. Valituksen tulee olla perillä valitusajan viimeisenä päivänä ennen markkinaoikeuden virka-ajan päättymistä. Itse tiedoksisaantipäivää ei lasketa mukaan.

Hakemuksen voi toimittaa markkinaoikeuden kansliaan henkilökohtaisesti, asiamiestä käyttäen, lähetin välityksellä, postitse, telekopiona tai sähköpostin avulla kuten laissa sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003) säädetään. Jos vireillepanon viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa asiakirjat toimittaa markkinaoikeudelle ensiksi seuraavana arkipäivänä.

Valituskielto

Hankintalain 102 §:n mukaan markkinaoikeuden toimivaltaan kuuluvaan asiaan ei saa hakea muutosta kuntalain eikä hallintolainkäyttölain nojalla.

Puitejärjestelyyn perustuvaan hankintaan ei saa hakea muutosta valittamalla, jollei markkinaoikeus myönnä asiassa käsittelylupaa hankintalain 86 §:n mukaisesti.

Muutoksenhausta ilmoittaminen hankintayksikölle

Hankintalain 88 §:n nojalla hankinta-asiaan muutosta hakevan on kirjallisesti ilmoitettava hankintayksikölle asian saattamisesta markkinaoikeuden käsiteltäväksi. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikölle viimeistään silloin, kun hankintaa koskeva valitus toimitetaan markkinaoikeuteen. Ilmoitus on toimitettava hankintayksikön kohdassa I mainittuun toimitusosoitteeseen.

Markkinaoikeuden yhteystiedot

Markkinaoikeus
Radanrakentajantie 5
00520 Helsinki
puh. 029 56 43300
fax. 029 56 43314
sähköposti: markkinaoikeus(at)oikeus.fi