Tekninen lautakunta, kokous 12.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 83 Poikkeamislupahakemus / 213-405-3-125 (213-405-3-89-M306)

KNGDno-2023-452

Valmistelija

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Tilalle 213-405-3-125 haetaan poikkeamislupaa 20 k-m2 suuruisen saunarakennuksen rakentamiseksi. Alueella on voimassa Puulan rantaosayleiskaava, jossa kyseiselle tilalle on merkitty rakennuspaikka RA-merkinnällä. Poikkeamista haetaan, koska saunarakennus on tarkoitus rakentaa kaavassa M merkinnällä olevalle alueelle. M merkintä tarkoittaa maa- ja metsätalous valtaista aluetta. Kaavamääräyksen mukaan alue on tarkoitettu maa- ja metsätalouden harjoittamiseen. MRL 72§:n nojalla määrätään, että alueella on 200 metrin syvyisellä keskivedenkorkeuden mukaisella rantavyöhykkeellä rantarakentamiseksi katsottava rakentaminen kielletty.

Hakemuksessa on esitetty perusteiksi, että niemellä on maisemallista arvoa ja saunan sijoittaminen niemen ”kylkeen” vaikuttaisi tuohon arvoon vähemmän, kuin sen sijoittaminen rakennusalueelle niemen kärkeen.

Lisäksi hakemuksessa on todettu, että kaavoituksessa noudatettavan yhdenvertaisuusperiaatteen näkökulmasta hakija kokee, että rakennusalueen koko ei täytä tätä yhdenvertaisuusperiaatetta (suurin määräala, pienin rakennusalue). Hakija kokee, että verrattuna lähiympäristöön tämä yhdenvertaisuus ei toteudu.

Rakennuspaikan rakennusoikeus ei hakemuksen mukaisella rakentamisella ylity.

Rakennustarkastaja on käynyt paikan päällä tutustumassa kohteeseen ja poikkeamisluvan valmistelun yhteydessä on hänen kanssaan keskusteltu hankkeesta.

Naapureilla ei ole ollut huomautettavaa hankkeesta.

Poikkeamisen edellytyksenä on MRL 171 §:n mukaan, että hanke ei saa:

1. Aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

2. Vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

3. Vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteiden saavuttamista.

4. Johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisen edellytyksenä on MRL:n mukaan myös se, että hakemuksen tueksi on esitetty erityisiä syitä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Tekninen lautakunta ei myönnä poikkeamislupaa.

Perustelut:

Hakemuksen kohteena oleva tila on olemassa oleva rakennuspaikka. Kaava on ollut voimassa jo ennen hakijoiden kiinteistökauppaa, joten hakijan on tullut olla tietoinen lainvoimaisesta kaavasta ja sen määräyksistä. Saunarakennus voidaan rakentaa RA merkitylle osalle kiinteistöä. Niemen kärki (RA-alue) on jo rakennettu ja saunan rakentaminen RA alueelle ei vaikuta merkittävästi niemen maisemalliseen arvoon.

Hakijan kiinteistön koko ei vaikuta kaavassa määriteltyyn rakennuspaikan kokoon. Hakijan rakennuspaikalla on rantaviivaa huomattavasti enemmän, kuin lähiympäristössä olevilla rakennuspaikoilla.

Hakemuksessa esitetyssä saunan rakentamispaikalla on pohjakartassa merkittynä ohjeellinen ankkurointipaikka. Mikäli poikkeaminen myönnettäisiin, niin tällöin käytännössä ankkurointi ei olisi mahdollista ja vapaan rantaviivan määrä vähenisi.

Poikkeaminen aiheuttaa haittaa kaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

Hakemuksen tueksi ei ole esitetty MRL:n edellyttämiä erityisiä syitä.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

Suoritemaksu 500 € (lasku lähetään myöhemmin).

Sovelletut oikeusohjeet:

- MRL 43 §
- MRL 171 §
- MRL 173 – 174 §:t
- Rakennusjärjestys, kohdat 5.1 ja 12.1.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Hakija, ELY-keskus