Kangasniemen vanhus- ja vammaisneuvosto, kokous 25.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 14 Aloitteet  Poliisin lupapalvelut / Eloisa ja Trafi ajokortin uusiminen-palvelut / Kunnahalliitus

KNGDno-2017-365

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Liina Kuusela, liina.kuusela@kangasniemi.fi
Sari Kuusjärvi, sari.kuusjarvi@kangasniemi.fi

Kuvaus

Vanhus- ja vammaisneuvosto on v. 2017 tehnyt aloitteen Polisiin lupasalkun ja näin poliisin palveluiden säilyttämiestä Kangasniemellä. Aloite on liitteenä. Alotetta ei ole kunnassa käsitelty, eikä aloitteesta ole toimitettu vanhus- ja vammaisneuvostolle vastausta. 

Lupapalveluiden saatavuus ja tarpeellisuus on noussut uudelleen esille v. 2023 alussa. Vanhus- ja vammaisneuvoston jäseneltä tulleessa yhteydenotossa toivotaan, että kunta pyrkisi neuvottelemaan Itä-Suomen poliisin / Sisä-Suomen poliisilaitoksen kanssa siten, että Kangasniemellä jatkossakin kävisi joko lupasalkku tai lupapalveluauto. Perusteluna lupapalvelun tarpeellisuudelle on Kangasniemen kunnan pitkät matkat kunnan eri rajoilta lähikaupunkeihin. Kangasniemellä on paljon asiakkaita, joilla ei ole sähköisiä asiointitunnuksia, jolloin sähköiset asiointipalvelut eivät tavoita näitä asiakkaita. Joukkoliikennen lähikaupunkeihin on hyvin harvaa ja vaikeuttaa asiointia poliisilaitoksissa. Passin, henkilökortin tai muun luvan saamiskeisi Kangasniemeläiset ikäihmiset joutuvat suuriin taloudellisiin satsauksiin saadakseen yhdenvertaiset palvelut muiden kansalaisten kanssa. 

V. 2017 tehdyssä aloitteessa esitetään myös katsastuspalveluiden laajentamista siten, että kangasniellä voisi suorittaa ajokortin uudistukseen liittyvät tehtävät katsastuksen yhteydessä. Vanhus- ja vammaisneuvosto uudistaa v. 2017 tehdyn aloitteensa ja toivoo sen ajankohtaista käsittelyä kunnanhallinnossa. 

Molempien asioiden vireille saattaminen ja edistyminen vaatii kunnan edunvalvonnan toteuttamista ja kunnanhallinnon panosta palveluiden saamiseksi kuntaan. Etelä-Savon kunnista Juvalla on edelleen oma poliisiasema, vaikka Juvan ja Mikkelin välinen liikenneyhteys on parempi kuin Kangasniemen ja Mikkelin välinen yhteys. 

 

Päätösehdotus

Vanhus- ja vammaisneuvosto keskustelee liitteenä olevasta 2017 laatimastaan aloitteesta ja laatii päätösehdotuksen kokouksessa. 

Päätös

Vanhus ja vammaisneuvosto edellyttää edelleen aloitteensa mukaisesti, että poliisin lupapalvelut olisivat saatavilla Kangasniemellä. Alueellinen vanhus- ja vammaisneuvosto on ottanut keskusteluissaan asiaan kantaa ja todennut että ongelma on monessa pienissä kunnissa.

Kangasniemen Vanhus- ja vammaisneuvosto päättää tehdä aloitteen molemmille seudullisille neuvostoille siitä, että seudullinen vanhusneuvosto ja seudullinen vammaisneuvosto laatisivat yhdessä alueen kuntien kanssa aloitteen, joka koskisi Poliisin lupapalveluiden saantia Etelä-Savon alueella. Lupapalvelut voitaisiin toteuttaa joko ns. lupasalkun tai sitten lupapalveluauton avulla. Poliisin lupapalveluita halutaan toteutettavan pienissä kunnissa lähipalveluina. Kangasniemen kunnan vanhus- ja vammaisneuvosto toivoo, että seudulliset neuvostot huolehtisivat pienten kuntien edunvalvontaan liittyvästä asiasta seudullisesti yhdessä ja että asia etenisi aloitteena hyvinvointialueen päätöksentekoon, sekä muiden tarvittavien toimielinten käsittelyyn. esimerkisksi poliisin hallinto, Maakuntaliitto ym.

Lisäksi neuvosto esittää Kangasniemen kunnanhallitukselle, että kunta aloittaisi neuvottelut paikallisen katsastusyrittäjän kanssa, että ajokorttien uusiminen onnistuisi Kangasniemellä. Palvelu edellyttää Trfin yhteistyökumppaniksi pääsyä.

Valmistelija

Sari Kuusjärvi, sari.kuusjarvi@kangasniemi.fi

Kuvaus

Vanhus- ja vammaisneuvosto on kokouksessaan 16.2.2023 tehnyt aloitteen hyvinvointialueen vammaisneuvostolle ja vanhusneuvostolle Poliisin lupapalveluiden saamiseksi etelä-savolaisiin kuntiin.

Samassa yhteydessä vanhus- ja vammaisneuvosto päätti tehdä aloitteen Kangasniemen kunnanhallitukselle, että se laittaisi vireille elinkeinotoimen ja yrittäjien kanssa neuvottelut, että paikkakunnalle saataisiin katsastustoiminnan yhteyteen mahdollisuus uusia ajokortteja Kangasniemellä. Kangasniemellä on laadukkaat katsastuspalvelut. Olisi perusteltua, että näiden palveuiden yhteydessä olisi myös ajokortin uusimismahdollisuus. Nykyisellään ajokortin uusiminen on hankala prosessi jossa kangasniemeläisillä kuluu aikaa ja se on myös taloudellisesti raskasta, mikäli uusimismatka on tehtävä taksilla. Trafi on keskittänyt ajokorttien uusimisen Ajovarma Oy:lle. 

Asia ei ole yksiselitteinen ja toteutuakseen siinä on paljon esteitä. Vanhus- ja vammaisneuvosto kuitenkin uskoo, että palveluiden järjestäminen esimerkiksi ostopalveluna tai sivutoimisesti Ajovarman suostumuksella, olisi mahdollista. Selvittelytyö vaatii organisointia ja mahdollisesti kunnan mukana oloa. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus merkitsee vanhus- ja vammaisneuvoston aloitteen tiedokseen ja antaa sen elinvoimaryhmälle selvitettäväksi.  

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Sari Kuusjärvi, sari.kuusjarvi@kangasniemi.fi

Kuvaus

Vanhus- ja vammaisneuvosto merkitsee tiedokseen kunnanhallituksen käsittelyn 19.6.2023 § 144 ja Eloisan vammaisneuvoston käsittelyn: 

"Kangasniemen vanhus- ja vammaisneuvoston aloite Vammaisneuvosto 28.06.2023 § 27  Dno: 5217/00.02.08/2023 Kangasniemen vanhus- ja vammaisneuvosto on tehnyt aloitteen seudulliselle vanhus- ja vammaisneuvostolle, että he yhdessä alueen kuntien kanssa laatisivat aloitteen, joka koskisi poliisin lupapalveluiden saantia Etelä-Savon alueella, päätös liitteenä. Esitys: "Vammaisneuvosto yhtyy Kangasniemen vanhus- ja vammaisneuvoston aloitteeseen viranomaispalveluiden, mm. poliisi ja Trafi, saavutettavuudesta ja saattaa sen edelleen aluehallituksen käsiteltäväksi. Päätös: Esitys hyväksyttiin. Tiedoksi Etelä-Savon hyvinvointialueen aluehallitus, Tiedonhallintasihteeri Sari Kuusjärvi, sari.kuusjarvi@kangasniemi.fi"

Päätösehdotus

Toimielimien käsittelyt merkitään neuvostoon tiedoksi. 

Päätös

Vanhus- ja vammaisneuvosto merkitsee alotteiden tilanteen tiedokseen.

Myös seudullinen vanhusneuvosto vie asiaa eteenpäin.