Kunnanhallitus, kokous 6.2.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 33 Kangasniemen Työttömät ry:n anomus avustuksesta ohjaajien palkkaukseen

KNGDno-2023-46

Valmistelija

  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kangasniemen kunnassa toimii Kangasniemen Työttömät ry sekä Myrskylyhty ry, jotka molemmat hakivat järjestöavustuksia Etelä-Savon hyvinvointialueelta kuntouttavan työtoiminnan järjestämisen tukemiseen. Kuntouttavan työtoiminnan siirtymäneuvottelujen yhteydessä uuden hyvinvointialueen kanssa on näiden toimijoiden osalta käyty läpi, ettei järjestöillä ole varsinaisia sopimuksia kunnan kanssa, vaan että kunta on maksanut järjestöille avustuksia ja mm. edelleen sijoittanut palkkatuettuja henkilöitä järjestöjen työtoiminnan ohjaustehtäviin. Hyvinvointialue ei ole esityksessään päättänyt myöntää järjestöille avustusta ja perusteena on, että järjestöt ovat sopimusperusteisesti tuottaneet palveluja kuntouttavaan työtoimintaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Eloisa tarjoaa järjestöille sopimuksia, joissa se maksaa kuntouttavan työtoiminnan osalta 10,09 euroa/päivä, joka on tähänkin asti maksettu järjestöille ja sen lisäksi kunta on tukenut toimintaa, jotta riittävä ohjaajaresurssi on pystytty turvaamaan. Nyt kielteisestä päätöksestä tiedon saatuaan mm. Työttömät ry on tehnyt kunnanhallituksellemme esityksen siitä, että kunta tukisi järjestöä edelleen myös rahallisesti. Työttömät ry hakee kunnalta tammi-kesäkuuksi 3000 euron avustusta/kk.

Tilanne Kangasniemellä Työttömät ry:n osalta on erittäin akuutti, sillä he joutuvat sulkemaan toimintojaan, jos he eivät saa rahaa ohjaajien palkkaamiseen. Järjestö työllistää tällä hetkellä 21 henkilöä, joista 100 % palkkatuella 4 henkilöä, kuntouttavassa työtoiminnassa 12 henkilöä, vakuutusyhtiön kautta 1 henkilö ja kunnan palkkalistoilla olevia ja edelleensijoittamia 2 henkilöä. Hyvinvointialueelle siirtynyt paja eikä kunta pysty sijoittamaan kyseistä henkilömäärää äkillisesti mihinkään ja yhdistyksen toiminnan säilyminen on muutenkin erittäin tärkeää kunnassa tarjottavien palveluiden kannalta. Jos kuntouttavan työtoiminnan paikat vähenevät kunnassa, kunnan työmarkkinatuen maksuosuus on yli 1000 päivää työttömänä olleesta noin 500 euroa per kuukausi ja 300-999 päivää työttömänä olleesta noin 350 euroa per kuukausi. Maksuun vaikuttaa korottavasti alaikäisten lasten määrä. Kuukausitasolla kunnan maksuosuus on pelkästään tällä hetkellä Työttömät ry:n kuntouttavassa työtoiminnassa olevien osalta vähintään 3500 euroa kuukaudessa.

Kunta ei varannut järjestöavustuksia tämän vuoden talousarviossa, sillä käsityksenä oli käytyjen siirtoneuvotteluiden osalta näkemys, että hyvinvointialueelle siirtyneen kuntouttavan työtoiminnan myötä myös järjestöavustukset siirtyvät hyvinvointialueelle.

Jotta Työttömät ry:n toiminta pystytään turvaamaan siihen asti, että hyvinvointialueen kanssa saadaan selvitettyä rahoitusvastuut ja se, että olemassaoleva toiminta pystytään turvaamaan, kunnanhallitukselle tuodaan avustushakemus käsiteltäväksi. Liitteinä avustushakemus.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus päättää, että se myöntää Työttömät ry:lle hakemuksen mukaisen avustuksen tammi-helmikuulle ja valtuuttaa hallintojohtajan tekemään tarvittaessa kuukausittain tukipäätöksen siihen asti, kunnes Eloisan ja Työttömät ry:n sopimus ja avustusasiat on saatu ratkaistua. Jos käsittely venyy haetun avustusajan yli, asia tuodaan uudestaan kunnanhallituksen käsittelyyn.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

Kangasniemen Työttömät ry, pääkirjanpitäjä, työllisyyskoordinaattori