Kuvaus
Etelä-Savon hyvinvointialueen turvallisuuslautakunta pyytää lausuntoa pelastustoimen palvelutasopäätösluonnoksesta ennen sen hyväksymistä.
Lausunto pyydetään lähettämään hyvinvointialueen kirjaamoon 31.10.2024 mennessä. (kirjaamo@etelasavonha.fi )
Pelastustoimen järjestämisestä säädetyn lain (613/2021) 3 §:n mukaan hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutason tulee vastata kansallisia, alueellisia ja paikallisia tarpeita ja onnettomuusuhkia ja muita uhkia. Palvelutasoa määriteltäessä on otettava huomioon myös toiminta valmiuslain (1552/2011) 3 §:ssä tarkoitetuissa poikkeusoloissa ja niihin varautuminen. Pelastustoimen palvelut on suunniteltava ja toteutettava siten, että ne voidaan hoitaa mahdollisimman tehokkaalla ja tarkoituksenmukaisella tavalla ja että onnettomuus- ja vaaratilanteissa tarvittavat toimenpiteet voidaan suorittaa viivytyksettä ja tehokkaasti.
Edelleen pelastustoimen järjestämisestä säädetyn lain 6 §:n mukaisesti aluevaltuusto päättää pelastustoimen palvelutasosta. Palvelutasopäätöstä tehtäessä on otettava huomioon kansallisesti merkittävät riskit, selvitettävä alueella esiintyvät uhkat ja arvioitava niistä aiheutuvat riskit sekä määriteltävä toiminnan tavoitteet, käytettävät voimavarat, tuotettavat palvelut ja niiden taso. Palvelutasopäätöstä tehtäessä on otettava huomioon myös pelastustoimen järjestämisestä säädetyn lain 8 §:ssä tarkoitetut valtioneuvoston vahvistamat valtakunnalliset strategiset tavoitteet. Päätökseen tulee myös sisältyä suunnitelma palvelutason kehittämisestä. Päätöksen tulee olla voimassa määräajan.
Hyvinvointialueen on tehtävä uusi palvelutasopäätös, jos uhkat, riskit tai valtioneuvoston vahvistamat strategiset tavoitteet muuttuvat oleellisesti.Hyvinvointialueen on pyydettävä palvelutasopäätöksestä ennen sen hyväksymistä aluehallintoviraston lausunto. Aluevaltuuston hyväksymä palvelutasopäätös on toimitettava aluehallintovirastolle. Nyt voimassa oleva palvelutasopäätös on hyväksytty aluevaltuustossa 06.11.2023/Pykälä 83.
Etelä-Savon hyvinvointialueen hallintosäännön 12 §:n mukaan turvallisuuslautakunta tekee esityksen pelastustoimen palvelutasopäätöksestä.
Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuuston on päättänyt 17.06.2024/Pykälä 29 Etelä-Savon hyvinvointialueen talouden tasapainottamisesta vuosien 2025-2026 aikana ja samalla kohdentanut sopeutustavoitteen toimialoille. Pelastus- ja turvallisuuspalveluista säästetään maksimissaan 1.0 miljoonaa euroa vuosien 2025 ja 2026 aikana. Pelastustoimen palvelutasopäätöksen valmistelussa on huomioitu aluevaltuuston asettama sopeuttamistavoite, jonka toteutuminen edellyttää onnettomuuksien ennaltaehkäisy palvelusta 2 htv:n ja pelastustoiminnan 11 htv:n vähentämistä. Palvelutasopäätösluonnos sisältää nämä muutokset.
Palvelutasopäätösluonnos on tehty aluehallintovirastojen laatimalle pohjalle ja siinä on aikaisempaan poiketen salassa pidettäviä kohtia (Julkisuuslaki 621/1999, 24. pykälän 1. momentin kohta 8). Pelastustoimen palvelutasopäätösluonnos on tehty siten, että hyvinvointialue pystyy vastaamaan sille lailla säädettyjen tehtävien hoitamisesta, hyvinvointialueen asukkaan laissa säädettyjen oikeuksien toteutumisesta ja palvelukokonaisuuksien yhteensovittamisesta. Hyvinvointialue vastaa myös järjestettävien palvelujen ja muiden toimenpiteiden yhdenvertaisesta saatavuudesta, tarpeen, määrän ja laadun määrittelemisestä, tuottamistavan valinnasta, tuottamisen ohjauksesta ja valvonnasta ja viranomaiselle kuuluvan toimivallan käyttämisestä.
Muutokset voimassaolevaan palvelutasopäätökseen on merkitty punaisella liitteenä olevassa asiakirjassa:
- kohta 4.1.1. s. 59
- kohta 4.1.6, s. 73-74
- kohta 4.2.2.3. s. 86
Päätösehdotus
Esittelijä
-
Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi
Kangasniemen kunnanhallitus päättää antaa seuraavan lausunnon Etelä-Savon hyvinvointialueen pelastustoimen palvelutason muutoksesta:
Sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisissa tavoitteissa vuosille 2023-2026 sisäministeriön osalta todetaan mm. seuraavaa:
- pelastustoimen palvelutaso toteutuu yhdenvertaisesti ja laadukkaasti sekä valtakunnallisesti että alueellisesti
- pelastustoimen henkilöstöresurssit ovat riittävät ja henkilöstö on osaavaa ja hyvinvoivaa
- pelastustoimen onnettomuuksien ehkäisy on järjestetty riskiperusteisesti, yhdenmukaisesti ja vaikuttavasti
- pelastustoimella on välitön kyky toimia suunnitellusti kaikissa turvallisuustilanteissa, ja se säilyy turvallisuuden tuottamisen osalta lähipalveluna
Kangasniemen kunta tuo huolensa esille tulevaisuudessa pelastustoimen palveluiden yhdenvertaisesta saatavuudesta koko hyvinvointialueen alueella. Pelastustoimen tavoitteena on tuottaa kiireelliset pelastustoiminnan palvelut lähipalveluna. Lähipalvelun avulla voidaan varmistaa onnettomuustilanteissa tarvittava suorituskyky ja toimintavalmiusaika. Kalusto ja henkilöstö on sijoitettava hyvinvointialueella riskiperusteisesti, jotta resurssit sijaitsevat siellä missä niille on tarvetta. Pelastustoimessa palvelut tulevat olla lähipalveluja ja huolena on pelastustoimen toimintavalmiusaikojen kasvaminen.
Kangasniemen kunta pitää palvelutasopäätösluonnoksessa huolestuttavana sitä, että Kangasniemen paloasemalle ei olisi valmiudessa palomiestä 24/7 -periaatteella. Pelastustoimessa tulee olla riittävästä koulutettua henkilökuntaa turvaamaan palvelutuotanto kaikissa olosuhteissa.
Huolena on myös se, että pelastustoimen merkittävillä sopeuttamistoimilla vaarannetaan pelastustoimen kehittämistyö ja pelastuslaitoksen tulee myös olla aktiivisesti mukana kuntien varautumisen tukemisessa, kokonaisvarautumisen kehittämisessä. Lisäksi pelastustoimen on kyettävä vastaamaan jatkossakin alueen kokonaisturvallisuuden yhteensovittamisesta
Päätös
Tommi Vehmala poistui kokouksesta tämän pykälän käsittelyn ajaksi klo 16.08 - 16.18. Henkilö on esteellinen hallintolain 28.1 § 5 kohdassa tarkoitetun yhteisöjäävin perusteella, mikäli hän tai hänenhallintolain 28.2 §:n 1 kohdassa tarkoitettu ns. perhepiiriin kuuluva läheisensä on hallituksen, hallintoneuvoston tai niihin rinnastettavan toimielimen jäsenenä taikka toimitusjohtajana tai sitä vastaavassa asemassa sellaisessa yhteisössä, säätiössä, valtion liikelaitoksessa tai laitoksessa, joka on asianosainen tai jolle on odotettavissa asian ratkaisusta erityistä hyötyä tai vahinkoa.
Päätösehdotus hyväksyttiin.