Rakennuslupajaosto, kokous 16.10.2024

Esityslista on tarkastettu

§ 31 Lausunnon antaminen Itä-Suomen hallinto-oikeudelle, valitus rakennuslupajaoston päätöksestä 20.8.2024 § 17 (diaarinumero 1913/2024)

KNGDno-2024-403

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Rakennustarkastaja on 31.5.2024 tehnyt hylkäävän rakennuslupapäätöksen, 213-2024-75, kahden vapaa-ajan asunnon rakentamiseksi kiinteistölle 213-409-1-9. Lupapäätös liitteenä.

Valtakirjalla rakennusluvan hakijan edustaja on tehnyt oikaisuvaatimuksen Kangasniemen kunnan rakennuslupajaostolle. Oikaisuvaatimus on tehty säädetyn 14 vrk:n määräajan kuluessa ja rakennusluvan haikijalla on muutoksenhakuoikeus asiassa. Oikaisuvaatimus ja valtakirja liitteenä

Rakennusluvan hakija vaatii, että päätös on kumottava ja rakennuslupa myönnettävä.

Kangasniemen kunnanvaltuusto käynnisti päätöksellään 12.6.2023 § 24 Suur-Savon Sähkö Oy:n esityksestä tuulivoimarakentamista ohjaavan yleiskaavan laatimisen.

Kangasniemen kunnanhallitus on päätöksellään 26.2.2024 § 60 määrännyt Huuhtiniemen osayleiskaava-alueen rakennuskieltoon.

Haetut vapaa-ajan asuntojen rakennuspaikat sijoittuvat osayleiskaava-alueen ulkopuolelle ja alueelle, johon voi tuulivoimahankkeen myötä kohdistua erityisiä ympäristövaikutuksia. Näillä perusteilla alueen voidaan katsoa olevan suunnittelutarvealuetta. Rakennusluvan saaminen edellyttää suunnittelutarveratkaisua jolloin tarkasteltavaksi tulevat myös maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:n mukaiset edellytykset rakennusluvalle. 

MRL 137 §
Sen lisäksi mitä rakennuluvan edellytyksissä muutoin säädetään rakennusluvan myöntäminen 16 §:ssä tarkoitetulle suunnittelutarvealueelle, jolle ei ole hyväksytty asemakaavaa, edellyttää, että rakentaminen:

1. ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai käytön muulle järjestämiselle

2. on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palveluiden saatavuuden kannalta ja

3. on sopivaa maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisten luonnon tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista.

Rakentaminen suunnittelutarvealueelle ei myöskään saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Rakennuslupahakemusten mukaiset vapaa-ajan asunnot voivat aiheuttaa haittaa Huutimäen tuulivoimahankkeen kaavoitukselle ja toteutukselle. Rakennuslupaa vapaa-ajan asunnolle ei voida myöntää ennen, kun on vamistettu, ettei hanke haittaa tai vaaranna vireillä olevaa kaavoitusta.
Tuulivoimaloiden sijoittelussa voi tapahtua muutoksia aina tuulivoimaloiden rakentamista ohjaavan yleiskaavan hyväksymiseen saakka, mikä taas voi vaikuttaa muun muassa tuulivoimaloiden melualueisiin.
Vireillä olevan kaavoitusmenettelyn normaalin etenemisen edellytyksiä ei tule heikentää.

MRL 36 §:n mukaisesti rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä asemakaava-alueen ulkopuolella on, että maakuntakaavassa tai yleiskaavassa johtuvat 33 ja 43 §:n mukaiset mahdolliset rajoitukset otetaan huomioon. MRL 43 §:n mukaisesti lupaa rakentamiseen ei saa myöntää siten, että vaikeutetaan yleiskaavan toteuttamista. Oikaisuvaatimuksessa on otettu esille asioita jotka kohdistuvat vireillä olevaan yleiskaavoitukseen, kohdat 1, 5 ja 7, eivätkä käsittelyssä olevaan rakennuslupaan, joten niitä ei tässä oikaisuvaatimuksessa käsitellä.

Lunastus- ja korvausvelvollisuuden haja-asutusalueella ratkaisee aiheutuuko rakennusluvan epäämisestä hakijalle huomattavaa haittaa. Haittaa arvioidessa on otettava huomioon mm. hakemuksen kohdekiinteistön ja hakijan muiden kiinteistöjen suuruus sekä se voidaanko rakentaminen toteuttaa muualle hänen mailleen. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

Kari Luukkainen, kari.luukkainen.lh@kangasniemi.fi

Rakennuslupajaosto päättää edellä esitetyin perustein hylätä oikaisuvaatimuksen rakennuslupapäätöksestä 213-2024-75, jolla on hylätty rakennusluvan myöntäminen kiinteistölle 213-409-1-9.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Rauno Kuokkanen ei osallistunut asian käsittelyyn eikä päätöksen tekoon, poistui kokouksesta klo 14.06.
Mikko Korhonen ei osallistunut päätöksen tekoon, poistui kokouksesta klo 14.13.
________

Esteellisyys

Rauno Kuokkanen

Valmistelija

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kiinteistön 213-409-1-9 kiinteistön omistaja on valittanut Itä-Suomen hallinto-oikeuteen Kangasniemen kunnan rakennuslupajaoston päätöksestä 20.8.2024 § 17, jolla jaosto on hylännyt hänen oikaisuvaatimuksensa rakennustarkastajan päätöksestä 31.5.2024 lupanumero 213-2024-75. Asia koskee rakennuslupapäätöstä, jolla on hylätty kahden lomarakennuksen rakentaminen kiinteistölle 213-409-1-9.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kari Luukkainen, kari.luukkainen.lh@kangasniemi.fi

Rakennuslupajaosto päättää antaa Itä-Suomen hallinto-oikeudelle liitteen (1913/03.04.04.04.16/2024) mukaisen lausunnon rakennuslupajaoston päätöksestä 20.8.2024 § 17.