§ 38 Poikkeaminen hautaustoimilain mukaisen velvoitteen täyttämisessä ja päätös haudata henkilö omaisen puolesta, sekä kuolemasta johtuvat muut velvoitteet

Lataa 

KNGDno-2024-398

Päätöspäivämäärä

19.6.2024

Päätöksen tekijä

Hallintojohtaja

Päätöksen peruste

Hautaustoimilain 2 § Vainajan ruumis on ilman aiheetonta viivytystä haudattava tai tuhkattava. Vainajan ruumista ja tuhkaa tulee käsitellä arvokkaalla ja vainajan muistoa kunnioittavalla tavalla.  

Kuvaus

Kangasniemen kunta on saanut yhteydenoton Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisan palveluohjaajalta varattoman vainajan kuolemisesta paikkakunnalla. Yhteydenotossa ilmoitetaan, ettei muualla asuva omainen pysty hautaamaan vainajaa ja siksi asia on siirretty Kangasniemen kunnan toimittamaksi. Eloisa ei voi ottaa kantaa vainajan hautaamiseen, koska hautaustoimilakia ei ole uudistettu hyvinvointialueiden uudistuksen yhteydessä ja velvoite hautaamisesta on jäänyt kunnille. Geriatrisella sosiaalityöllä ei ole toimivaltaa kunnassa hoitovastuulla oleviin asioihin.  

Hautaistoimilaki 23 § sanoo hautausjärjestelyjen vastuusta seuraavaa:

  • Ensisijaisesti hautausvastuussa on henkilö, jonka vainaja on eläissään nimenomaisesti toivonut huolehtivan hautaamiseen, tuhkaamiseen ja tuhkan käsittelyyn liittyvistä järjestelyistä.
  • Eloonjäänyt puoliso, avopuoliso sekä lähimmät perilliset, jollei em. vainajan toivomaa henkilöä ole. 
  • Muu vainajan läheinen, ellei kukaan edellä tarkoitetuista henkilöistä huolehdi järjestelyistä 
  • Muussa tapauksessa järjestelyistä huolehtii vainajan kotikunta tai, jos vainajalla ei ollut kotikuntaa, vainajan asuinkunta. 

Kangasniemen kunta katsoo, että vainajan hautaamisen velvoite on omaisilla. Kangasniemen kunta huolehtii vainajan hautaamisesta siinä tapauksessa, jos vainajalla ei ole sukulaisia, eivätkä lain muut kohdat ole täytettävissä.

Asiaa on tiedusteltu Kuntaliitosta ja johtavan lakimiehen Ida Sulinin lausunto on: "Laki lähtee siitä, että omaiset hoitavat hautausjärjestelyt. Kunnan vastuu astuu hautaustoimilain mukaan kuvioon siinä vaiheessa jos vainajalla ei ole omaisia tai muita läheisiä, jotka ottavat hautausjärjestelyt hoidettavakseen."

Asiasta on oltu useamman kerran yhteydessä vainajan omaiseen. Omainen kieltaytyy hautaamisesta ja vetoaa heikkoon kuntoonsa. 

Hautausjärjestely kustannukset ovat ensisijaisia kuolinpesästä suoritettavia kustannuksia. Kunnan tehtävä ei ole selvittää kuolinpesää. Kunnalla ei ole mahdollisuutta selvittää muitakaan vainajan yksityisyytten liittyviä seikkoja.

Vainajan tiedot: Kostian Matti Kalevi, 281045-553K 

Päätös

Päätän, että Kangasniemen kunta käyttää hautaustoimilain mukaista velvoitettaan haudata varaton Kangasniemellä 6.6.2024 kuollut Kostian Matti Kalevi, 281045-553K. Tämä päätös perustuu asian kokonaisharkintaan ja ei siten loukkaa kuntalaisten yhdenvertaista ja tasapuolista kohtelua. Päätös ei ole jatkossa käytettävissä hautaamisen ennakkopäätöksenä. Kangasniemen kunta hautaa jatkossa vain sellaiset vainajat joilla ei ole omaisia.  

Hautaus toteutetaan kokonaisuudessaan kunnan maksusitoumuksella ja tilataan päätökseni mukaisesti Kangasniemen Juhla-ja Pitopalvelu Sirpa Sappiselta. Hautauksen toteuttamiseen haetaan toimeentulotukea kustannusten ja pesänselvittäjän selvittyä. Kangasniemen kunta on yhteydessä Kangasniemen Seurakuntaan. 

Lisäksi päätän, että

  • Kangasniemen kunta tilaa vainajan virkatodistukset ja selvittää onko elossa muita sukulaisia.

Kun sukuselvitys virkatodistuksista on tehty ja mikäli siinä ilmenee, että vainajalla on elossaolevia sukulaisia veljen lisäksi, laskuttaa Kangasniemen kunta hautauksesta aiheutuneet kulut sukulaisilta. Koska muutoinkin on todettu, että vainajalla on omaisia, Ilmoitetaan tällä päätöksellä omaiselle, että perintökaaren mukaan sukulainen voi kieltäytyä perukirjoituksen tekemisestä vain kirjallisesti. Mikäli sukulaisen kirjallinen ilmoitus kieltäytymisestä perukirjoituksen laatimisesta saapuu kuntaan, ottaa kunta jatkossa yhteyttä Valtiokonttoriin. Valtiokonttori nimeää asioita hoitavan tahon jolloin kunnan vastuu asian hoitamisessa päättyy, paitsi kustannusten osalta, joihin haetaan toimeentulotukea. Valtiokonttori hoitaa käytännön asiat, esim. sopimusten irtisanomiset, pesän selvityksen ja jopa asuntojen tyhjennykset.

  • Kunnan edustaja osallistuu vainajan siunaustilaisuuteen.
  • Muistotilaisuutta ei järjestetä. 

Allekirjoitus

Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, vs. kunnanjohtaja

Organisaatiotieto

Kangasniemi