Rakennuslupajaosto, kokous 11.6.2024

§ 12 Oikaisuvaatimus rakennuslupapäätökseen 213-2024-57, lomarakennuskiinteistölle 213-432-7-11

KNGDno-2024-347

Valmistelija

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Rakennustarkastaja on 3.5.2024 tehnyt hylkäävän päätöksen rakennusluvan (213-2024-57) myöntämiseksi vapaa-ajan asunnolle, kiinteistölle 213-432-7-11.

Lupapäätös liitteenä.

Rakennusluvan hakija on tehnyt rakennuslupapäätöksestä oikaisuvaatimuksen Kangasniemen kunnan rakennuslupajaostolle. Oikaisuvaatimus on tehty säädetyn määräajan kuluessa ja rakennusluvan hakijalla on muutoksenhakuoikeus asiassa. Oikaisuvaatimus on liitteenä.

Rakennusluvan hakija vaatii, että päätös on kumottava ja rakennuslupa myönnettävä.

Kangasniemen kunnanvaltuusto käynnisti päätöksellään 12.6.2023 § 42 Suur-Savon Sähkö Oy:n esityksestä tuulivoimarakentamista ohjaavan yleiskaavan laadinnan.

Kangasniemen kunnanhallitus on päätöksellään 26.2.2024 § 60 määrännyt Huuhtimäen osayleiskaavahankealueen rakennuskieltoon.

Haetun vapaa-ajan asunnon rakennuspaikka sijoittuu osayleiskaavahankealueen ulkopuolelle sekä alueelle, johon Huuhtimäen tuulivoimahankkeen myötä voi kohdistua erityistä ympäristövaikutusta. Näillä perusteilla alueen voidaan katsoa olevan suunnitelutarvealuetta.
Rakennusluvan saaminen edellyttää suunnittelutarveratkaisua jolloin tarkastettavaksi tulevat myös maankäyttö- ja rakennuslain 137 §:n mukaiset edellytykset rakennusluvalle.

MRL 137 §
Rakennusluvan erityiset edellytykset suunnittelutarvealueella:
sen lisäksi mitä rakennusluvan edellytyksistä muutoin säädetään rakennusluvan myöntäminen 16 §:ssä tarkoitetulla suunnittelutarvealueella, jolle ei ole hyväksytty asemakaavaa edellyttää, että rakentaminen:

1. ei aiheuta haittaa asemakaavoitukselle, yleiskaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle

2. on sopivaa yhdyskuntateknisten verkostojen ja liikenneväylien toteuttamisen sekä liikenneturvallisuuden ja palveluiden saatavuuden kannalta, ja

3. on sopivaa maisemalliselta kannalta eikä vaikeuta erityisen luonnon- ja kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista.

Rakentaminen suunnittelutarvealueelle ei myöskään saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympristö- tai muita vaikutuksia.

Rakennuslupahakemuksen mukainen vapaa-ajan asunto voi toteutuessaan aiheuttaa haittaa Huuhtimäen tuulivoimahankkeen kaavoitukselle ja toteutukselle. Rakennuslupaa vapaa-ajan asunnolle ei voida myöntää ennen, kun on varmistettu, ettei hanke haittaa tai vaaranna vireillä olevaa kaavoitusta.
Tuulivoimaloiden sijoitussuunnitelmassa voi tapahtua muutoksia aina tuulivoimaloiden rakentamista ohjaavan yleiskaavan hyväksymiseen saakka, mikä taas voi vaikuttaa muun muassa tuulivoimaloiden melualueisiin.
Vireillä olevan kaavoitusmenettelyn normaalin etenemisen edellytyksiä ei tule heikentää.

MRL 136 §:n mukaisesti rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä asemakaava-alueen ulkopuolella on, että maakuntakaavassa tai yleiskaavassa johtuvat 33 ja 43 §:n mukaiset mahdolliset rajoitukset otetaan huomioon.
MRL 43 §:n mukaisesti lupaa rakentamiseen ei saa myöntää siten, että vaikeutetaan yleiskaavan toteuttamista.

Oikaisuvaatimuksessa on otettu esille asioita, jotka kohdistuvat vireillä olevaan yleiskaavoitushankkeeseen eivätkä käsittelyssä olevaan rakennuslupaan, joten niitä ei tässä oikaisuvaatimuksessa käsitellä.

Lunastus- ja korvausvelvollisuuden haja-asutusalueella ratkaisee aiheutuuko rakennusluvan epäämisestä hakijalle huomattavaa haittaa. Haittaa arvioidessa on otettava huomioon mm. hakemuksen kohdekiinteistön ja hakijan muiden kiinteistöjen suuruus sekä se voidaanko rakentaminen toteuttaa muualla hänen maillaan.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kari Luukkainen, kari.luukkainen.lh@kangasniemi.fi

Rakennuslupajaosto päättää edellä esitetyn perusteella hylätä rakennusluvan hakijan oikaisuvaatimus rakennustarkastajan päätöksestä 3.5.2024 (213-2024-57), jolla on hylätty rakennusluvan myöntäminen kiinteistölle 213-432-7-11.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

Sulo Hämäläinen yhteisöjäävinä ei osallistunut asian käsittelyyn ja poistui kokouksesta klo 14.05. Mikko Korhonen ei osallistunut päätöksen tekoon ja poistui kokouksesta klo 14.05.
________

Tiedoksi

Oikaisuvaatimuksen tekijä