Sivistys- ja hyvinvointilautakunta, kokous 9.2.2024

§ 16 Perusopetuksen opetussuunnitelman ja tuntijaon päivittäminen

KNGDno-2019-576

Valmistelija

  • Osmo Polas, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, osmo.polas@kangasniemi.fi

Kuvaus

Valtioneuvoston tuntijakoasetukseen (111/2023) on tammikuussa 2023 tehty yhden vuosiviikkotunnin lisäys 7. luokalle. B1-kielten oppimääriä ovat toinen kotimainen kieli ruotsi ja suomi sekä vieras kieli. 

Päivitetyt B1-kielen opetussuunnitelman perusteet julkaistaan helmikuun alussa 2024. Tuntijakoasetus ja perusteet astuvat voimaan 1.8.2024. Uudistuksen myötä B1-kielen opetusta tulee järjestää vähintään 7 vuosiviikkotuntia elokuun alusta alkaen siten, että opetusta on kaksi vuosiviikkotuntia 6. luokalla, kaksi vuosiviikkotuntia 7. luokalla ja kolme vuosiviikkotuntia 8.–9. luokalla. Opetuksen järjestäjä voi päättää paikallisessa opetussuunnitelmassa, kuinka edellä mainitut 3 vuosiviikkotuntia sijoitetaan 8. ja 9. luokalle.

Uudistus edellyttää muutoksia opetuksen järjestäjän paikalliseen tuntijakoon. Uusi tuntijako koskee kaikkia vuosiluokkia 7–9. B1-kielen opetusta tulee järjestää 8. ja 9. luokalla siten, että myös 9.-luokkalaiset saavat yhden vuosiviikkotunnin lisää opetusta lukuvuonna 2024–2025 ja 8.-luokkalaiset yhden vuosiviikkotunnin lisää viimeistään lukuvuonna 2025–2026 ollessaan 9. luokalla.

Tällä hetkellä Kangasniemen paikallisessa opetussuunnitelmassa perusopetuksessa järjestetään opetusta uuden valtakunnallisen tuntijaon mukaisesti yhteensä seitsemän (7) vuosiviikkotuntia.  Opetussuunnitelmassa 7.-luokkalaisille järjestetään kuitenkin vain yksi tunti B1-kieltä (ruotsi), 8.- ja 9.-luokkalaisille järjestetään molemmille kaksi vuosiviikkotuntia.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Osmo Polas, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, osmo.polas@kangasniemi.fi

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päättää, että perusopetuksen 8. luokalla järjestetyistä kahdesta B1-kielen (ruotsi) vuosiviikkotunnista toinen tunti siirretään uuden valtakunnallisen tuntijaon mukaisesti 7. luokan opetussuunnitelmaan.  Kangasniemen perusopetuksessa B1-kielen (ruotsi) opetuksen vuosiviikkotunnit sijoittuvat seuraavasti:  6. luokalla 2 tuntia , 7. luokalla 2 tuntia, 8. luokalla 1 tunti, 9. luokalla 2 tuntia. Uusi tuntijakoesitys liitteenä. Tämä tuntijakomuutos koskee niitä oppilaita, jotka aloittavat perusopetuksen 7. luokan lukuvuonna 2024–2025 tai sen jälkeen. 

 

Päätös

Terttu-Liisa Lindholm saapui kokoukseen klo 9.42.

Sari Tulla ja Joel Jyrinki poistuivat kokouksesta ennen pykälän käsittelyä klo 10.16.

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

yläkoulun ja lukion rehtori, koulusihteeri