Kangasniemen vanhus- ja vammaisneuvosto, kokous 30.11.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 20 Ikämessut 2023

KNGDno-2023-485

Valmistelija

  • Sari Kuusjärvi, sari.kuusjarvi@kangasniemi.fi

Kuvaus

Vanhus- ja vammaisneuvoston toimintasuunnitelmassa vuodelle 2023 oli ikämessujen järjestäminen. Kirjastonjohtaja Sari Tulla hoiti tapahtuman valmistelun ja koordinoinnin. Ikämessut järjestettiin syyskuun 30 päivänä Kansiskeskuksessa. Messuilla oli lukuisia näytteilleasettajija ja ohjelmassa oli tietoiskuja ajankohtaisista ikääntyvien elämään ja asumiseen liitttyvistä asioista. Messut saivat hyvän vastaanoton. Yleisö oli aktiivista ja nosti useita eri asiakokonaisuuksia neuvoston puheenjohtajalle ja sihteerille esille: 

  • Kunnantalon kuntosalille toivotaan kävely / juoksumattoja.
  • Nuoriso aiheuttaa mopoilullaan kohtuuttoman suurta häiriötä Kankaistentien läheisyydessä olevien As Oy talojen asukkaiden mielestä.
  • Yksinäisiä iäkkäitä ei saa jättää oman onnensa nojaan, vaan yksinäisyyteen tulee puuttua.

Vanhus- ja vammaisneuvostoa pyydettiin ottamaan kantaa edellä mainittuihin asioihin.     

Päätösehdotus

Vanhus- ja vammaisneuvosto keskustelee asioista ja päättää miten eri asiakohtiin voidaan vaikuttaa. 

Päätös

Vanhus- ja vammaisneuvosto keskusteli asioista ja päätti, että:

- aloite kävely- / juoksumaton hankkimiseksi kuntosalille viedään kunnanhallitukseen ja edelleen liikuntatoimeen valmisteltavaksi. Hankittavan kävely- / juoksumaton tulee olla soveltuva liikuntarajoitteisten käyttöön ja sellainen, että se palvelee mahdollisimman laajasti eri käyttäjätahoja. Ammattimaiseen toimintaan soveltuvaan laitteen hankintaan kannattaa pyytää apua esim Invalidiliitolta tai muulta asiantuntevaltataholta. 

- Kankaistentien alueelle pyydetään erityisesti kieltoa mopoilulle ja muulle häiritsevälle toiminnalle valvontaa. Mahdollisesti kameravalvonta siten, että toimintaan pystyttäisiin puuttumaan. Myös -95 tiloihin siirtyminen ikäihmisille on vaarallista, kun alueella on paljon liikennettä. Takseilla tulisi olla invaparkki -95 edessä liikuntarajoitteisia varten. Vanhus- ja vammaisneuvosto pyytää kunnahallitusta puuttumaan kaikin mahdollisin keinon nuorten aiheuttamaan häirintään. Nuorille tulisi olla vaihtoehtoinen toimintaalue -95 alapihan sijasta.    

- Todettiin, että ikääntyvät kaipaavat toveriapua enemmän, ei niinkään viranomaisapua. Pienet, vertaistoimintaa ja toveriapuun suunnatut avustukset kunnilta järjestöillle auttaisivat järjestöjä kohdistamaan omaa toimintaansa yhteisöllisyyteen ja yksinäisistä huolehtimiseen. 

Aloitteet viedään kunnahallituksen kautta toimialoille valmisteltavaksi.