Sivistys- ja hyvinvointilautakunta, kokous 15.12.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 124 Suunnitelma ikääntyneen väestön tukemiseksi

KNGDno-2022-241

Aikaisempi käsittely

Valmistelija

Mika Huovinen, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.huovinen@kangasniemi.fi
Sari Tulla, sari.tulla@kangasniemi.fi

Kuvaus

Vanhus ja vammaisneuvosto on kokouksessaan 2.6.2022 §15 käsitellyt ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali-​ ja terveyspalveluista säädettyä lakia ja sen edellyttämää suunnitelmaa ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta.

Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali-​ ja terveyspalveluista sisältää kunnille asetetun velvoitteen laatia suunnitelma ikääntyvän väestön tukemiseksi. Suunnitelmaa luonnehditaan laissa seuraavasti: "Kunnan on laadittava suunnitelma toimenpiteistään ikääntyneen väestön hyvinvoinnin,​ terveyden,​ toimintakyvyn ja itsenäisen suoriutumisen tukemiseksi sekä iäkkäiden henkilöiden tarvitsemien palvelujen ja omaishoidon järjestämiseksi ja kehittämiseksi. Suunnittelussa on painotettava kotona asumista ja kuntoutumista edistäviä toimenpiteitä. Suunnitelma on laadittava osana kunnan strategista suunnittelua. Suunnitelman hyväksyy kunnanvaltuusto ja se on tarkistettava valtuustokausittain."

Kunnanhallitus on käsitellyt asiaa kokouksessaan 5.9.2022 § 197 ja päättänyt lain edellyttämän "Ikääntyvän väestön tukemiseksi" tarkoitetun suunnitelman laatimisesta sekä siirtänyt vastuun valmistelusta edelleen sivistys-​ ja hyvinvointilautakunnalle. 

Päätösehdotus

Esittelijä

Mika Huovinen, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.huovinen@kangasniemi.fi

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta päättää, että sivistys- ja hyvinvointitoimi ryhtyy valmistelemaan suunnitelmaa ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemiseksi. Suunnitelman laatiminen edellyttää tiivistä yhteistyötä tulevalla hyvinvointialueella ikääntyneen väestön asioista vastaavien toimijoiden kanssa sekä ikääntyneen väestön osallistamista. Sivistys- ja hyvinvointilautakunta edellyttää, että suunnitelma valmistuu vuoden 2023 aikana.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Valmistelija

  • Sari Tulla, sari.tulla@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus on käsitellyt  ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali-​ ja terveyspalveluista säädettyä lakia ja sen edellyttämää suunnitelmaa ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta kokouksessaan 5.9.2022 § 197 ja päättänyt lain edellyttämän "Ikääntyvän väestön tukemiseksi" tarkoitetun suunnitelman laatimisesta sekä siirtänyt vastuun valmistelusta edelleen sivistys-​ ja hyvinvointilautakunnalle. 

Erillinen työryhmä on laatinut suunnitelman ikääntyneen väestön tueksi (Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista 28.12.2012/980 luku 2 § 5) kunnan eri toimijoiden ja Etelä-Savon hyvinvointialueen asiantuntijoiden kanssa. Suunnitelman valmistelua on käsitelty vanhus- ja vammaisneuvostossa 25.8.2023 ja 30.11.2023. 

Suunnitelma on liitteenä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Osmo Polas, osmo.polas@kangasniemi.fi

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta esittää laadittua suunnitelmaa edelleen kunnanhallitukselle käsiteltäväksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

kirjastonjohtaja, kunnanhallitus