Tekninen lautakunta, kokous 19.9.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 58 Talousarvion 2024 hyväksyminen

KNGDno-2023-268

Valmistelija

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus on 19.6.2023 § 134 hyväksynyt vuoden 2024 talousarvion ja taloussuunnitelman 2025-2026 laadintaohjeen ja antanut viranhaltijoille evästystä talousarvioraamin tekemiseen. Alkukesästä tehdyn alustavan epävirallisen talousarviokierroksen perusteella talouden sopeutustarve on suuruusluokaltaan noin 1,5 M€. Merkittävimpiä syitä tähän ovat mm. verotulojen pieneneminen vuoden 2023 talousarvioon nähden 906 500 eurolla viimeisimmän elokuussa julkaistun ennusteen mukaan sekä henkilöstökulujen yleiskorotuksiin perustuva kustannusten nousu 7 % (vaikutus 642 900 eur).

Budjettialijäämän pienentämiseksi kunnanhallitus on päättänyt, että kaikkia toimialoja koskevan raamibudjetin. Raamibudjetin kokonaisuuden kannalta on jätetty mahdollisuus siihen, että raamin säästöosuuksia voidaan tarvittaessa budjetista vastaavan viranhaltijan ja kunnanjohtajan päätöksellä muokata toimialojen välillä, kunhan kokonaissäästötavoite saavutetaan koko kunnan osalta raamin mukaisesti. Teknisten palveluiden osalta raamin mukaiset ulkoiset nettokustannukset saisivat olla -2197 t€.

Teknisen toimen esimiehet ovat valmistelleet talousarvioesityksensä 2024. Talousarvioesitys sisältää teknisen lautakunnan toimintatuottoja 2 157 t€. Toimintakuluja budjettiesityksessä on 4 439 t€. Talousarvioluvuista puuttuvat vielä sisäiset erät. Vuosikatteeksi muodostuu -2282 t€, joka on 413 t€ vähemmän, kuin vuoden 2023 talousarvion vuosikate (-2 696 t€).

Vastuualueiden talousarvio esitykset ovat seuraavat:

Hallinto- ja lautakuntapalvelut

Toiminta jatkuu pääsääntöisesti entisen mukaisesti. PTS tehdään 2 kpl ja kiinteistöveroprojektia viedään eteenpäin suunnitellusti. Yksityistieavustuksia ei jaeta.

Rakennus- ja aluetekniikka

Sisältää kiinteistökeskuksen, aluetekniikan sekä liikuntapaikat. Ulkoisiin vuokriin on laskettu 7% korotus. Sisäisiä vuokria tullaan vielä tarkistamaan, kun ulkoiset kustannukset ovat selvillä. Sähkön hinta on laskettu merkittävästi alempana (189 t€), kuin edellisenä vuonna. Tilapäisten kuukausipalkkoja on vähennetty 23 t€.

Ruoka- ja puhtauspalvelut

Elintarvikkeiden määrärahasta on vähennetty 10000 €.

Vesihuoltolaitos

Ei merkittäviä muutoksia toimintaan. Veden ja jäteveden hintoja tullaan tarkistamaan viimeistään joulukuussa 2023. Talousarviossa huomioitu 5% korotus veden- ja jäteveden hintaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Tekninen lautakunta hyväksyy teknisen toimen talousarvioesityksen vuodelle 2024 ja esittää sen kunnanhallitukselle ja edelleen kunnanvaltuustolle hyväksyttäväksi.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

________

Tiedoksi

kunnanhallitus, talous- ja hankepäällikkö