Sivistys- ja hyvinvointilautakunta, kokous 18.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 86 Kulttuurikasvatussuunnitelma

KNGDno-2023-318

Valmistelija

  • Sari Tulla, sari.tulla@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kulttuurikasvatussuunnitelma perustuu valtakunnallisiin perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin sekä lakiin kuntien kulttuuritoiminnasta (166/2019). Perusopetuslaki määrittelee myös tehostetun tuen (16a§)  ja erityisen tuen (17§)  järjestämisperiaatteet, jotka koskevat myös kulttuurikasvatussuunnitelman toteuttamista. 

Kulttuurikasvatussuunnitelma tukee lasten ja nuorten tasavertaista oikeutta taiteen ja kulttuurin kokemiseen. Suunnitelmallinen kulttuurikasvatus on saavutettavaa, tasa-arvoista ja monipuolista.

Kangasniemen kunnan kulttuurikasvatussuunnitelma on osa Kangasniemen kunnan opetussuunnitelmaa ja se sisältää kulttuurin minimitason jokaiselle ikäluokalle tasavertaisesti. Kulttuurikasvatussuunnitelman tavoitteena on kasvattaa lasten ja nuorten kulttuurista yleissivistystä, paikallista kulttuuriperinnön arvostamista, vahvistaa luovuutta, mielikuvitusta ja itsetuntoa sekä tukea oman kulttuuri-identiteetin muodostumisessa. Kulttuurikasvatussuunnitelman avulla lapset ja nuoret pääsevät kokemaan ja tulkitsemaan ennakkoluulottomasti eri kulttuurin ja taiteen muotoja.

Lapset ja nuoret pääsevät osalliseksi kulttuuritapahtumiin sekä kokijoina että mahdollisesti myös tekijöinä. Erilaisten koulupäivien ja normaalista poikkeavien oppituntien avulla lapset ja nuoret saadaan kiinnostumaan kulttuurista ja samalla heitä kannustetaan myös omaehtoiseen kulttuurin käyttöön.

Kulttuurikasvatussuunnitelma sisältää kirjaston jokaiselle ikäluokalle tarjoamat oppitunnit, joiden minimitasona on kirjavinkkaus ja kirjastonkäytön oppitunti. Kirjavilimaatti- ja teematunnit toteutetaan opettajien toiveiden ja kirjaston resurssien mukaan.

Kulttuurituokiot, jotka esitellään taulukossa otsikon kulttuuri alla, toteutetaan jokaiselle ikäluokalle tämän suunnitelman mukaisesti.

Kulttuuri perustuu pääasiallisesti Kangasniemen kunnan omaan kulttuuritarjontaan ja kulttuuriperintöön. Kulttuurikasvatussuunnitelma muodostuu Kangasniemen kunnassa jo vakiintuneisiin käytänteisiin, joita ovat elokuvat, konsertit, retket ja monipuoliset kirjastokäynnit. Kaikki siihen liittyvät tapahtumat ovat osallistujille maksuttomia. Kulttuurikasvatussuunnitelmaa täydennetään suunnitelmallisesti, tarpeen mukaan ulkopuolisilla kulttuuripalveluilla.  Kulttuurikasvatussuunnitelman tavoitteena on tiivistää koulun, kirjaston ja alueellisten kulttuuritoimijoiden yhteistyötä.

Kulttuurikasvatussuunnitelma on laadittu yhteistyössä perusopetuksen, kulttuuri- ja kirjastotoimen kanssa.  Sen toteuttamisesta vastaavat koulut, kirjasto- ja kulttuuritoimi yhdessä. Toiminta rahoitetaan sitä toteuttavien yksiköiden omarahoituksena sekä kulttuuriperintöön ja kotiseututyöhön saatuja varoja hyödyntään.

Kulttuurikasvatussuunnitelma on elävä asiakirja ja sitä täydennetään tarpeen mukaan.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mika Huovinen, sivistys- ja hyvinvointijohtaja, mika.huovinen@kangasniemi.fi

Sivistys- ja hyvinvointilautakunta hyväksyy kulttuurikasvatussuunnitelman otettavaksi käyttöön lukuvuoden 2023–2024 alusta.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Tiedoksi

rehtorit, kirjaston johtaja