§ 27 Wiljam Sarjala-mitalin myöntäminen Kangasniemen Musiikkiviikkojen taiteelliselle johtajalle Mikko Franckille

Lataa 

KNGDno-2020-137

Päätöspäivämäärä

21.7.2023

Päätöksen tekijä

Kunnanjohtaja

Päätöksen peruste

Wiljam Sarjala-mitalin jakoperusteet.

Kuvaus

Kunnanhallituksen asettama toimikunta on määritellyt jakoperusteet Wiljam Sarjala-mitalille. Jakoperusteiden mukaan mitalia voidaan jakaa eri yhteisöille ja yksityisille henkilöille silloin, kun kunnalla on erityinen syy kiitollisuuden ja huomaisuuden osoittamiseen. Mitalin jakamisesta päättää kunnanjohtaja yhdessä puheenjohtajistoon kuuluvien luottamushenkilöiden kanssa. Kunnanjohtaja on keskustellut asiasta puheenjohtajiston kanssa.

Wiljam Sarjala-mitalin saajaksi on esitetty kapellimestari Mikko Franckia, joka on toiminut 20 vuotta Kangasniemen Musiikkiviikkojen taiteellisena johtajana. Kansainvälisesti arvostetun ja menestyneen taiteellisen johtajan aikana Kangasniemen Musiikkiviikot on profiloitunut laulumusiikkiin sen eri muodoissaan. Korkeatasoinen konserttiohjelmisto on tarjonnut yleisölle elämyksiä niin klassisen kuin kevyen musiikin alalta. Musiikkiviikkojen ohjelmiston keskeisenä osana on ollut myös Kangasniemen laulukilpailu, jonka voittajista valtaosa on tehnyt ammatillisen uran laulajana, ja moni heistä on menestynyt myös kansainvälisillä konserttiareenoilla. Vuonna 2022 Kangasniemen laulukilpailun finaali oli ensimmäistä kertaa orkesterisäestyksellinen, mikä nosti kilpailun profiilia entisestään.

Mikko Franck aloitti kansainvälisen kapellimestarin uransa vuonna 1997, ja hän on siitä lähtien työskennellyt merkittävimpien orkestereiden, festivaalien, konserttitalojen ja oopperatalojen kanssa eri puolilla maailmaa. Hän on johtanut mm. Berliinin, Los Angelesin, Lontoon ja Wienin filharmonikkoja sekä Chicagon ja Tokion sinfoniaorkestereita. Oopperaa hän on johtanut mm. New Yorkin Metropolitanissa, Lontoon Govent Gardenissa ja Wienin valtionoopperassa. Ranskan radion filharmonisen orkesterin musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina Franck aloitti syksyllä 2015. Tätä ennen hän toimi Belgian Kansallisorkesterin musiikillisena johtajan ja ylikapellimestarina. Vuosina 2006-2013 hän työskenteli Suomen Kansallisoopperan ylikapellimestarina ja vuodet 2008-2013 myös oopperan taiteellisena johtajana.

Kangasniemen Musiikinystävät ry:llä ja Kangasniemen kunnalla on ollut ainutlaatuinen etuoikeus tehdä yhteistyötä Mikko Franckin kanssa, joka on esiintynyt viime vuosina vain harvoin Suomessa. Kansainvälisen toiminnan rinnalla Mikko Franck on tuonut osaamisensa ja kokemuksensa myös Kangasniemen Musiikkiviikkojen käyttöön. Tällä on ollut suuri merkitys Kangasniemen kunnan elinvoiman ja kulttuuritoiminnan kannalta.

Päätös

Päätän, että Kangasniemen kunta myöntää Wiljam Sarjala-mitalin Kangasniemen Musiikkiviikkojen taiteelliselle johtajalle Mikko Franckille.

Allekirjoitus

Kimmo Kainulainen, kunnanjohtaja

Organisaatiotieto

Kangasniemi