Kunnanhallitus, kokous 19.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 136 Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle työttömyysturvaa ja julkisia työvoima- ja yrityspalveluja koskevien lakien muuttamista koskevaksi lainsäädännöksi

KNGDno-2022-414

Valmistelija

  • Helena Vartiainen
  • Sari Linturi-Sahlman, hallintojohtaja, sari.linturi-sahlman@kangasniemi.fi

Kuvaus

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi työttömyysturvalakia (1290/2002), julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annettua lakia (916/2012), työvoimapalveluiden järjestämisestä annettua lakia (380/2023), elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista annettua lakia (897/2009) ja työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta annettua lakia (1269/2020). Esitysluonnos on laadittu virkatyönä työ- ja elinkeinoministeriössä.

Lakeihin tehtäisiin vähäisinä pidettäviä muutoksia. Muutoksilla korjattaisiin, tarkennettaisiin ja selkeytettäisiin eräitä mainittujen lakien säännöksiä niiden soveltamisessa esiin tulleiden havaintojen perusteella. 

Työllisyyden edistämisen kuntakokeilusta annettua lakia muutettaisiin lisäksi siten, että työ- ja elinkeinotoimistolla olisi nykyistä laajempi toimivalta antaa tarvittaessa työvoimapoliittisia lausuntoja kunnan asiakkaana olevan työnhakijan oikeudesta saada työttömyysetuutta. Tällä muutoksella pyritään sujuvoittamaan ja nopeuttamaan työnhakijan työttömyysturva-asian käsittelemistä.

Lainsäädäntömuutosten yhteydessä on tarkoitus muuttaa myös valtioneuvoston asetusta elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista (1373/2018) siltä osin, kun siinä säädetään Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimiston toimivallasta antaa työnhakijan työttömyysturvaoikeutta ja vuorotteluvapaalla olevan henkilön vuorottelukorvausta koskevia työvoimapoliittisia lausuntoja.

Lait ja asetus on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2024. 

Vastausaika päättyi 16.6.2023. 

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Työllisyyskoordinaattori on valmistellut liitteenä olevan lausunnon ja se on annettu lausuntopalvelun kautta määräaikaan mennessä.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
- etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei voi tehdä kunnan vaikuttavan toimielimen päätöksistä (KuntaL § 26, KuntaL § 27 ja § 28).