Tekninen lautakunta, kokous 21.3.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 23 Kangasniemen jätehuoltomääräyksien päivitys

KNGDno-2015-473

Valmistelija

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Tekniset palvelut on laatinut luonnoksen uusista jätehuoltomääräyksistä. Edelliset jätehuoltomääräykset ovat vuodelta 2016. Jätelaki sekä asetus ovat tämän jälkeen uusiutuneet ja tämä aiheuttaa muutoksia jätehuoltomääräyksiin. Kuntaliitto on tehnyt pohjan uusista jätehuoltomääräyksistä, ja Kangasniemen jätehuoltomääräyksien luonnos on hyvin pitkälti niiden mukaiset.

Jätehuoltomääräysten tavoitteena on edistää jätelain (646/2011) ja sen uudistusten toimeenpanoa paikalliset olosuhteet huomioon ottaen. Jätehuoltomääräysten tavoitteena on estää jätteestä tai jätehuollosta aiheutuvat haitat tai vaarat terveydelle tai ympäristölle sekä edistää etusijajärjestyksen noudattamista. Jätehuoltomääräykset antaa Kangasniemen kunnan jätehuoltoviranomainen, tekninen lautakunta.

Jätehuoltomääräyksillä on tärkeä asema jätehuollon käytännön toimeenpanossa kunnassa. Jätehuoltomääräyksissä muodostetaan normi siitä, miten kiinteistöillä tulee toimia ja miten jätteet kuljetetaan. Määräykset koskevat esimerkiksi jätteiden lajittelua, keräämistä, kuljettamista sekä roskaantumisen ehkäisemistä.

Jätehuoltomääräykset ovat lainsäädäntöä, kuten jätelakia ja jäteasetusta, tarkentavia määräyksiä. Ne ovat nimensä mukaan velvoittavia, eivät suosituksia. Jätehuoltomääräykset koskevat kunnallisen yhdyskuntajätehuollon piiriin kuuluvia kiinteistöjä. Siten kaikkien kuntalaisten, asumiseen ja kunnan julkiseen hallinto- ja palvelutoimintaan tarkoitettujen kiinteistöjen omistajien ja haltijoiden sekä soveltuvilta osin myös muiden toimijoiden on noudatettava jätehuoltomääräyksiä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää asettaa jätehuoltomääräyksien luonnoksen päivämäärältä 13.3.2023 julkisesti nähtäville 24.3.2023 – 24.4.2023 väliseksi ajaksi.

Asianosaisille varataan mahdollisuus lausua mielipiteensä asiasta 24.4.2023 klo 15.00 mennessä.

Lisäksi tekninen lautakunta pyytää jätehuoltomääräyksien luonnoksesta päivämäärältä 13.3.2023 lausunnot Kangasniemen kunnanhallitukselta, Mikkelin seudun ympäristöpalveluilta, Etelä-Savon ELY-keskukselta, Kangasniemen Jätehuolto Oy:ltä sekä Tulla Ky:ltä. Lausunnot tulee toimittaa Kangasniemen kunnan tekniselle lautakunnalle 24.4.2023 klo 15.00 mennessä.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

________

Tiedoksi

Kuulutus nettiin, ilmoitustaululle ja Kangasniemen Kunnallislehteen. Lausunnot kunnanhallitukselta, ympäristöpalveluilta, ELY-keskukselta, Kangasniemen Jätehuolto Oy:ltä sekä Tulla Ky:ltä.