§ 6 Sivistys- ja hyvinvointitoimen osallistuminen Voimaa ja valoa elämään -hankkeeseen

Lataa 

KNGDno-2022-356

Päätöspäivämäärä

6.9.2022

Päätöksen tekijä

Sivistys- ja hyvinvointijohtaja

Päätöksen peruste

Kangasniemen kunnan hallintosääntö

Kuvaus

Kangasniemen kuntaa on pyydetty osallistumaan kansalaisjärjestö Viola väkivallasta vapaaksi ry hankehakemukseen nimeltä Voimaa ja valoa elämään ja sitoutumaan hankkeeseen kohdistuvaan vuosittaiseen 2000 euron omarahoitusosuuteen vuosina 2023 - 2025.

Hankkeen rahoittaja on Etelä-Savon ELY-keskus. Hankekumppanit ovat MIELI – Etelä-Savon mielenterveysseura, Mikkelin kriisikeskus, Mikkelin seudun omaishoitajat ja läheiset. Hankekumppanit ovat tiiviisti mukana hankkeen toteutuksessa ja hanketyöntekijät integroituvat hankekumppaneiden toimintaan. Toinen hankekumppanit rahoitusosuudesta annetulla aiesitoumuksella on Mikkelin kaupunki.

Alustavasti sovitut yhteistyökumppanit hankkeen toteutuksessa ovat Ammatillisten sote-järjestöjen verkosto ja siinä mm. MLL Järvi-Suomen piiri, Savonlinnan kriisikeskus, Pieksämäen Omaishoitajat ja läheiset. Mikkelin seudun työllisyyskokeilu, Ohjaamo Olkkari, Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyö. Yhteistyöneuvottelut jatkuvat hankehakemuksen jättämiseen saakka.

Hankkeen tarve ja uutuusarvo on seuraava: Hankkeen suunnitteluvaiheessa on monessa yhteistyöneuvottelussa noussut esiin tarve löytää yksilöllisiä, joustavia ja ihmisten toimintakyvyn mahdollistavia tukimuotoja erittäin kuormittavassa elämäntilanteessa eläville henkilöille. Vaikea elämäntilanne, yksinäisyyden tunteet rajoittavat toimintakykyä ja haittaavat/estävät henkilön osallistumismahdollisuudet työllistymistä edistäviin toimenpiteisiin tai opiskelu- ja työelämään.  Asia on noussut esiin työttömien palveluissa, työterveyshuollossa, sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä ammatillisten sote-järjestöjen asiakastyössä. Mikkelin lapsiperheverkoston työssä on noussut esiin lapsiperheiden ruuhkavuosien elämän kuormittavuus.

Hankerahoitus mahdollistaisi yksilöllisiin tarpeisiin pohjautuvan kansalaislähtöisen ja joustavan tuen, jossa yhdistetään eri sote-järjestöjen ammatillista erityisasiantuntijuutta. Hankkeessa kehitettävät tuen muodot tuodaan entistä paremmin saavutettavaksi kuntalaisille sekä yhteensovitetaan julkisten palvelujen asiakasohjauksen ja palvelupolkujen kanssa. Kansalaisille järjestöjen tuki tarjoaa yhden vaihtoehdon ja suoran tukimahdollisuuden oman toimintakyvyn vahvistamiseksi.

Päätös

Päätän, että Kangasniemen kunnan sivistys- ja hyvinvointitoimi osallistuu Viola ry:n hankehakemukseen ja antaa vuosittaisen 2000 euron rahoitussitoumuksen vuosille 2023 - 2025. Kokonaisuudessaan summa on näin ollen 6000 euroa. Rahoitussitoumus astuu voimaan myönteisen hankepäätöksen seurauksena. Kangasniemen kunta nimeää edustajan hankkeen ohjausryhmään ja hankkeen kehittämistyö yhteen sovitetaan julkisen puolen palveluiden ja kehittämistyön kanssa. Mikäli hankerahoitusta ei myönnetä, raukeaa rahoitussitoumus automaattisesti.

Allekirjoitus

Mika Huovinen, sivistys- ja hyvinvointijohtaja

Organisaatiotieto

Kangasniemi