Tekninen lautakunta, kokous 14.6.2022

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 36 Kankaistenlammen kosteikko - avustuspyyntö

KNGDno-2021-229

Valmistelija

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Suomen riistakeskus on laadituttanut osana SOTKA-kosteikot -hanketta kosteikkosuunnitelman, joka on laadittu Kangasniemen kunnan keskustaajama-alueen ytimessä sijaitsevalle soistuneelle ja osin huonosti kantavalle Kankaistenlammen alueelle. Kankaistenlampi on ollut vielä 1970-luvulla avovesipintainen luonnonvesistö mutta se on sittemmin kasvanut pinnanmyötäisesti kokonaan umpeen, eikä alueella ole enää nykyisin näkyvää avovettä. Kankaistenlammen halki on kaivettu 3–5 metrin levyinen kuivatusoja, joka laskee Puulaveden pohjoisosissa sijaitsevaan Niirasenlahteen. Kankaistenlammen keskiosissa on joitain avoimina säilyneitä puuttomia tai vähäpuustoisia suojuotteja, mutta muutoin alue on lähes kokonaisuudessaan tiheiden koivuvaltaisten metsiköiden hallitsemaa. Notkon ylävämmillä kivennäismaarinteillä kasvaa lehtipuuvaltaisten metsien sekapuuna myös mäntyä ja kuusta. Nykyisin Kankaistenlammen alue saa vetensä noin 166 hehtaarin laajuiselta lähivaluma-alueelta, jonka vesistä huomattava osa on rakennetun taajama-alueen kovilta pinnoilta muodostuvia hulevesiä. Kosteikkosuunnitelma on liitteenä.

Kankaistenlammen kosteikon perustamistyöryhmä hakee Kangasniemen kunnalta huolto- ja hoitovastuun ottamista rakennettavasta Kankaistenlammen kosteikosta ja siihen liittyvistä huoltotoimenpiteistä, jotka listattu oheisessa liitteessä. Lisäksi haetaan kunnalta sähköliittymän/sähkön vetämistä kosteikon pumppaamolle.

Kunnan osallistumista hankkeeseen on perusteltu hakemuksessa mm. mainos ja imagoarvoilla. Kosteikkoa voitaisiin käyttää kunnan markkinoinnissa, koska harvalla kunnalla on mahdollisuus tarjota hienoa lähivirkistyskohdetta aivan kuntakeskuksessa. Kohteella on myös vahva opetuksellinen rooli sijaintinsa puolesta, koska se on aivan yläkoulun ja lukion takapihalla.

Kankaistenlammen kosteikon perustamisen tavoitteena on edistää luonnon monimuotoisuutta, tehostaa vesiensuojelua sekä lisätä taajama-alueen virkistyskäyttöarvoa. Harvassa kohteessa yhdistyvät edellä mainitut, mutta meillä on sellainen kohde missä nämä voidaan yhdistää.

Hankkeessa jo mukana olevat tahot rahoituksen puolelta ovat Pohjois-Puulan osakaskunta, Keski-Puulan osakaskunta, Kangasniemen Yrittäjät, Suomen Riistakeskus ja Metsän Taju Oy. Useilta muilta tahoilta on myös lupaus rahoituksesta, mutta heiltä ei ole vielä lahjoitettavaa summaa tiedossa.

Liitteenä on alustava työohjelma kosteikon huolto- ja kunnossapito töistä. Osa töistä on mahdollista tehdä kunnan omana työnä ja osa on ostopalveluna tehtävää työtä. Vuositasolla ylläpitokustannukset ovat joitain tuhansia euroja.

Kunnan investoineissa on tälle vuodelle varattuna 25.000 €:n määrärahavaraus Kankaistenlammen lähiliikuntapaikkaa varten. Tällä on ollut tarkoitus tehdä mm. polku Kankaistenlammen kosteikon ympäri. Samaa määrärahaa voidaan käyttää myös sähköliittymän hankintaan. Kosteikkoalue liittyy myös kuntastrategiassa mainittuun liikuntapuisto-kärkihankkeeseen. Kosteikosta olisi mahdollista myös jatkossa saada vesi urheilukeskuksen lumetusta varten.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää esittää kunnanhallitukselle, että Kangasniemen kunta osallistuu Kankaistenlammen kosteikkohankkeeseen hankkimalla sähköliittymän pumppaamolle, sekä ottaa hoito- ja kunnossapitovastuun Kankaistenlammen kosteikon osalta.

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

________

Tiedoksi

kunnanhallitus