Kangasniemen vanhus- ja vammaisneuvosto, kokous 11.5.2021

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 8 Laboratorion ajanvaraukseen liittyvä asia

KNGDno-2021-235

Valmistelija

  • Sari Kuusjärvi, sari.kuusjarvi@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kuntalaisen yhteydenoton perusteella Vanhus- ja vammaisneuvosto haluaa kiinnittää Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä (ISLAB):n huomion kansalaisen oikeuteen saada palvelua vaivattomasti ja esteettömästi. Saavutettavuusdirektiivi ohjeistaa sähköisten palveluiden saatavuutta kaikille kansalaisille. Haja-asutusalueilla sähköisistä palveluista ei kuitenkaan ole hyötyä, kun ikääntyvillä tai vammaisilla ei ole käytössään nettiä tai ollenkaan mahdollisuutta sähköiseen ajanvaraukseen. Kangasniemellä ikä-ihmiset ovat tottuneet saamaan laboratorioajan puhelimen avulla, perinteisesti soittamalla. 

Kuntalaisen tekemän ilmoituksen mukaan kevään aikana, pääsiäisen jälkeen palvelunumeroon ei ole saatu yhteyttä vaikka yhteyttä on yritetty ottaa monena päivänä ja lukuisia kertoja. Näytteenotto ajan varaaminen on vaatinut erillisen matkan terveyskeskuksen vastaanottoon jossa näytteenottoaika on varattu. Vastaanotossa on sanottu, että laboratorioaikojen antaminen ei kuulu heidän tehtäväänsa, mutta poikkeuksella nyt ajanvaraus voidaan tehdä, kun asiakas on paikalle saapunut. Kahden erillisen matkan ja varauskerran jälkeen asiakas kertoi soittaneensa Aluelaboratorion johtaja, ylilääkäri Päivi Ylikankaalle, jota ei saanut kiinni, mutta Aluelaboratorion johtaja,osastonylilääkäri Katariina Vuorenmaa vastasi ja otti asiakkaan huolen vastaan.

Kangasniemen vanhus- ja vammaisneuvosto esittää huolensa lähipalveluiden toimivuudesta siten, että kansalaisille tärkeään terveyspalveluun tulee ajanvaraus pystyä suorittamaan itsenäisesti, ilman sukulaisten apua, kuten ajanvaraajalle oli ehdotettu. Ikä-ihmisten kotona-asumista ja itsenäisyyttä tulee kaikin keinoin tukea. Tarjottavat palvelut täytyy olla sellaisia, että niitä pystyttään käyttämään kotoakäsin itsenäisesti.

Neuvoston jasenen omaan ajanvaraussoittoon on vastattu normaalisti.   

Päätösehdotus

Vanhus- ja vammaisneuvosto ottaa ajanvarausasiaan kantaa ja pohtii voisiko laboratorion puhelin ajanvaraukseen varata riittävästi resursseja siten, että soittoaikaa voitaisiin lisätä ja ajanvaraus puheluihin olisi mahdollisuutta vastata? Mahdollinen neuvoston kannanotto lähetetään tiedoksi Itä-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä (ISLAB) ja Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä (Essote).  

Päätös

Neuvosto keskusteli asiasta ja totesi, että häiriöitä yhteydensaannissa on ollut. Neuvosto toteaa, että palveluketjujen on toimittava, oltava joustavia ja nopeita. Voiko soittaessa vastaamattomaan puheluun saada takaisinsoittoa? Jokaisesta soitosta Pieksämäellä tulee takaisinsoitto, voisiko samaa palvleua ajatella Kangasniemen alueelle?