Kunnanhallitus, kokous 15.4.2024

§ 104 Oikaisuvaatimus hallintojohtajan päätökseen § 16 OVTES TVA-erien jako ajalle 1.8.2023-31.7.2024

KNGDno-2024-3

Valmistelija

  • Osmo Polas, Sivistys- ja hyvinvointijohtaja, osmo.polas@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kunnanhallitus päättää palkkausjärjestelmän muuttamisesta ja hyväksymisestä. Kunnassa on hyväksytyt TVA-järjestelmät kaikille sopimusaloille. TVA-järjestelmät on luotu ns. koritusmallilla, mutta OVTES:n osalta opettajien ja varhaiskasvatuksen opetushenkilöstölle tehtävän vaativuuteen vaikuttava koritus on muutettu TVA-pisteiksi. KVTES:n osalta vastaavat pisteet ovat käytössä varhaiskasvatuksen henkilöstön ja koulunkäynninohjaajien osalla. Käytännössä pisteillä määritellyt tehtävät määrätään joka lukukaudella henkilöstölle erikseen ja niitä voi saada niistä työn vaativuutta lisäävistä tehtävistä, joita työntekijälle TVA:n kautta kullekin lukuvuodelle määritellään. Tällä järjestelmällä on pyritty siihen, että lukuvuosittain voidaan tarkastella kunkin opettajan osalta vaativuustekijöitä. TVA-pisteeseen sisältyvät vaativuustekijät hyväksyy kunnanhallitus. Viimeksi kunnanhallitus on käsitellyt ja hyväksynyt OVTES:n TVA-pisteiden vaativuustekijät kesäkuussa 2023. TVA-pisteellä siis määritellään ne tehtävät, jotka lisäävät perustyön vaativuutta.

JUKO:n pääluottamusmies Marjaana Romo on toimittanut kuntaan oikaisuvaatimuksen syksyllä 2023, saatuaan tietää OVTES:n TVA-pisteiden jaosta lukuvuodelle 2023–2024. Tällöin oikaisuvaatimusta ei ole käsitelty kunnanhallituksessa, sillä TVA-pisteiden täytäntöönpanosta ei mm. hallintojohtajan virkavapauden sekä sivistys- ja hyvinvointijohtajan irtisanoutumisen johdosta tehty valituskelpoista päätöstä. Nyt voimassa oleva TVA-pisteytyksen päivitys on tehty keväällä 2023 JUKO:n pääluottamusmiehen sekä silloisen sivistys- ja hyvinvointijohtajan toimesta.

Uusi sivistys- ja hyvinvointijohtaja sekä kunnanjohtaja ovat käyneet pääluottamusmies Romon kanssa keskustelua syksyllä 2023 asiasta ja hänelle on annettu vastineita asiaan liittyen. Hallintojohtaja on tehnyt 27.2.2024 TVA-pisteidenjaon täytäntöönpanon vahvistamisesta valituskelpoisen päätöksen, jonka jälkeen Romo on uudistanut oikaisuvaatimuksensa 6.3.2024 ja vetänyt alkuperäisen oikaisuvaatimuksensa pois. Hallintosäännön § 27 mukaisesti hallintojohtaja päättää toimialajohtajan esityksestä TVA-arvioinnin palkantarkistuksista. 

Oikaisuvaatimuksessa Romo vaatii kunnanhallitukselta seuraavaa:

"Asianosaisena ja pääluottamusmiehenä edustettavieni puolesta vaadin, että aineenopettajien TVA-arviointi suoritetaan uudelleen noudattamalla kunnanhallituksen tekemää päätöstä ja TVA-lisät palautetaan tämän arvioinnin mukaisiksi.

Romon oikaisuvaatimuksen mukaan seuraavia rehtori Mälkin lisäämiä kriteereitä ei löydy kunnanhallituksen hyväksymästä lomakkeesta, jonka opettajat saivat täytettäväkseen: 1) Oppilaita useilta eri luokilta (laaja-alainen erityisopettaja), 2) Ohjaus kahdessa eri koulumuodossa (opinto-ohjaaja), 3) Pedagoginen työpari (aineenopettaja), 4) Apulaisjohtaja (aineenopettaja) 5) Sijaisjärjestelyt (aineenopettaja), 6) Valvonnat (aineenopettaja) 7) Sähköiset työvälineet yhteysopettaja lukio/tietohallinto (aineenopettaja).”

Romo nostaa oikaisuvaatimuksessaan esille, että rehtori Merja Mälkki on ylittänyt toimivaltuutensa muuttamalla merkittävällä tavalla kunnanhallituksen hyväksymiä TVA-kriteereitä. Tehtäväkohtaiseen palkkaan kohdistuva TVA-lisä on suurimmalla osalla opettajia tästä syystä pienentynyt siitä, mitä se olisi ilman muutoksia ollut. 

Hallintojohtajan viranhaltijapäätös sekä Marjaana Romon tekemä oikaisuvaatimus ovat liitteinä.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus hylkää Marjaana Romon tekemän oikaisuvaatimuksen, jossa hän asianosaisena ja pääluottamusmiehenä edustettavieni puolesta vaatii, että aineenopettajien TVA-arviointi suoritetaan uudelleen noudattamalla kunnanhallituksen tekemää päätöstä ja TVA-lisät palautetaan tämän arvioinnin mukaisiksi.

Perustelut oikaisuvaatimuksen hylkäämiselle ovat seuraavat:

Vaatimus 1. Oppilaita useilta eri luokilta (laaja-alainen erityisopettaja)

Kunnanhallitus toteaa seuraavaa: Tässä on rehtorille tapahtunut arviointivirhe ja kyseinen TVA-piste ”oppilaita useilta eri luokkatasoilta” ei kuulu laaja-alaisen erityisopettajan vaativuustekijöihin. Kyseinen virhe on korjattu heti kun se huomattiin syksyllä 2023.

Vaatimus 2. Ohjaus kahdessa eri koulumuodossa (opinto-ohjaaja)

Kunnanhallitus toteaa seuraavaa: Tässä on rehtorille tapahtunut arviointivirhe ja hän on siirtänyt yhden pisteen kohtaan 5) kun se olisi tullut huomioida vain kohdassa 4) ”työolosuhteet” – opetusta muualla kuin pääkoululla. Eli tämä oli tuottanut ko. opettajalle ylimääräisen pisteen. Kyseinen virhe on korjattu heti kun se huomattiin syksyllä 2023.

Vaatimukset 3. Pedagoginen työpari (aineenopettaja), 4. Apulaisjohtaja (aineenopettaja) 5. Sijaisjärjestelyt (aineenopettaja), 6. Valvonnat (aineenopettaja)

Kunnanhallitus toteaa, että TVA-pisteytyslomakkeen kohtaa 5. muut vaativuustekijät on kaikissa kunnan TVA-järjestelmissä tulkittu siten, että esimiehellä on mahdollisuus lisätä siihen tarvittaessa tekijöitä, joita koko kuntaa koskeva lomake ei mitenkään pysty jokaisen työntekijän kohdalla huomioimaan. Näin ollen vaatimukset 3, 4, 5 ja 6 kahden aineenopettajan kohdalta voidaan huomioida ja lisätä kohtaan 5. muut vaativuustekijät.

Kunnanhallitus toteaa lisäksi vaatimuksiin 3, 4, 5, 6 seuraavaa: Lisäksi rehtori olisi voinut huomioida nämä vaativuustekijät kohdassa 2 vaikutukset ja vastuut, jossa on mainittu vaativuustekijöinä mm. Työryhmien vetäminen, vastuutehtävä tai hanketyö 1 piste/tehtävä.

Lisäksi oikaisuvaatimuksessa pääluottamusmies mainitsee, että vaatimukset 3, 4, 5 ja 6 ovat hallinnollisia tehtäviä. Apulaisjohtajasta, pedagogisesta työparista tai rehtorin muiden tehtävien jakamisesta opettajille ei ole tehty päätöstä missään kunnan hallintoelimessä, eikä näiden tehtävien hoitamista voi maksaa aineenopettajien TVA-rahoista.

Kunnanhallitus toteaa seuraavaa: Kyseiset vastuutehtävät ovat kunnan vakiintuneen käytännön mukaisia esimiehen, tässä yhteydessä rehtorin direktio-oikeuden ja harkinnanvaraan liittyviä päätöksiä, joilla on osoitettu muita, kuin opetustehtäviä opettajille. Nämä tehtävät eivät myöskään vakiintuneen käytännön mukaan ole vaatineet kunnan hallintoelimissä tehtyä päätöstä ja ne voidaan ottaa huomioon vastuutehtävänä TVA-pisteytyksessä.

Vaatimus 7. Yo-kokeen sähköisiä järjestelyjä (kriteeri 7) hoitavat Petri Tiihonen tietohallinnosta ja yksi lukion aineenopettaja, jolle jo maksetaan tehtävästä lukioresurssista. TVA perusteissa mainitaan, ettei samasta vaativuustekijästä makseta kahteen kertaan, eikä myöskään perustehtävään kuuluvasta asiasta makseta TVA-lisää (kriteerit 1, 2).

Kunnanhallitus toteaa seuraavaa: TVA-pisteiden kautta ei YO-kokeiden sähköisten järjestelyiden yhteydessä ole vaatimuksessa 7 esitetyn mukaisesti maksettu samasta vaativuustekijästä kahteen kertaan. Kyseiselle opettajalle on maksettu palkka tehdystä työstä lukioresurssista ja ne tehtävät, jotka on katsottu olevan normaalia tehtäviä vaativampia, on huomioitu TVA-pisteytyksessä.

Päätös

Sari Linturi-Sahlman ja Marja-Leena Laitinen jääväsivät itsensä asian käsittelystä osallisuusjäävinä ja poistuivat kokouksesta pykälän käsittelyn ajaksi.

Henkilö on esteellinen hallintolain 28.1 § 1 kohdassa tarkoitetun osallisuus- eli asianosaisjäävin perusteella, mikäli hän tai hänen läheisensä on asianosainen. Asianosaisella tarkoitetaan henkilöä, jonka etua, oikeutta tai velvollisuutta asia koskee (hallintolaki 11 §). Käsiteltävä oikaisuvaatimus kohdistuu hallintojohtajan tekemään viranhaltijapäätökseen ja Marja-Leena Laitinen on työsuhteessa sivistystoimen hallinnossa.

Marja-Terttu Koivula ja Osmo Polas osallistuivat pykälän käsittelyyn. Marja-Terttu Koivula toimi pykälän käsittelyssä sihteerinä ja Osmo Polas asiantuntijana ja asian valmistelijana. Varajäsen Marjaana Sävilammi osallistui varajäsenenä kokoukseen pykälän käsittelyn ajaksi.

 

Päätösehdotus hyväksyttiin.

Esteellisyys

  • Sari Linturi-Sahlman, Marja-Leena Laitinen

Tiedoksi

Marjaana Romo, sivistys- ja hyvinvointijohtaja

Muutoksenhaku

Kunnallisvalitusohje kuntalain 135 § mukaisesti hallinto-oikeuteen

Valitusoikeus ja valitusperusteet

Tähän päätökseen haetaan muutosta kunnallisvalituksella kuntalain 135 § mukaisesti.

Kunnallisvalituksen saa tehdä

  • se, johon päätös on kohdistettu
  • tai jonka oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun päätös välittömästi vaikuttaa (asianosainen) sekä
  • kunnan jäsen
  • oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen.

Kunnallisvalituksen saa tehdä sillä perusteella, että

  • päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä,
  • päätöksen tehnyt viranomainen on ylittänyt toimivaltansa tai
  • päätös on muuten lainvastainen

Valittajan tulee esittää valituksen perusteet valitusviranomaiselle ennen valitusajan päättymistä. 

Päätöksen tiedoksianto ja valitusaika

Valtuuston, kunnanhallituksen, ja lautakunnan pöytäkirja siihen liitettyine oikaisuvaatimusohjeineen tai valitusosoituksineen pidetään tarkastamisen jälkeen nähtävänä yleisessä tietoverkossa Kangasniemen kunnan kotisivuilla, jollei salassapitoa koskevista säännöksistä muuta johdu.  

Kunnallisvalitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaamisesta.

Asianosaisen katsotaan saaneen päätöksestä tiedon, jollei muuta näytetä, seitsemän päivän kuluttua kirjeen lähettämisestä, saantitodistuksen osoittamana aikana tai erilliseen tiedoksisaatitodistukseen merkittynä aikana. Käytettäessä tavallista sähköistä tiedoksiantoa katsotaan asianosaisen saaneen tiedon päätöksestä kolmantena päivänä viestin lähettämisestä. 

Kunnan jäsenen ja kuntalain (410/2015) 137 §:n 2 momentissa tarkoitetun kunnan katsotaan saaneen päätöksestä tiedon seitsemän päivän kuluessa siitä, kun pöytäkirja on nähtävänä yleisessä tietoverkossa. 

Tiedoksisaantipäivää ei lueta valituaikaan. Jos valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa valituksen tehdä ensimmäisenä päivänä sen jälkeen. 

Valituskirjelmän sisältö 

Kunnallisvalitus tehdään kirjallisesti. Itä-Suomen hallinto-oikeudelle osoitetussa valituskirjelmässä on ilmoitettava

  1. päätös, johon haetaan muutosta
  2. miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi, sekä
  3. perusteet, joilla muutosta vaaditaan.

Valituskirjelmässä on ilmoitettava valittajan tai muun laatijan nimi ja kotikunta. Jos valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos valituksenlaatijana on joku muu henkilö, valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Kirjelmässä on lisäksi ilmoitettava postiosoite sekä puhelinnumero, johon asiaa koskevat ilmoitukset voidaan toimittaa.

Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä.

Valituskirjelmän liitteet

  1. päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä
  2. todistus siitä, minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys valitusajan alkamisen ajankohdasta
  3. asiakirjat, joihin valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle 

Asiamiehen on liitettävä valituskirjelmään valtakirja.     

Valituksen perilletoimittaminen ja valitusviranomainen

Valitus on toimitettava Itä-Suomen hallinto-oikeudelle viimeistään valitusajan viimeisenä päivänä ennen aukioloajan päättymistä. Omalla vastuulla asiakirjat voidaan lähettää postitse tai lähetin välityksellä. Postiin valitusasiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ennättävät perille ennen valitusajan päättymistä.

Itä-Suomen hallinto-oikeus
Minna Canthin katu 64, PL 1744
70101 KUOPIO
puh: 029 56 42502
fax: 029 56 42501
ita-suomi.hao@oikeus.fi

Valituksen voi tehdä myös hallinto- ja erityistuomioistuinten asiointipalvelussa osoitteessa https://asiointi2.oikeus.fi/hallintotuomioistuimet.

 

Lisätietoja

Oikeusministeriön asetus (207/2023) tuomioistuinmaksulain 2 §:ssa säädettyjen maksujen
tarkistamisesta on astunut  
voimaan 16.2.2023. Tämän asetuksen nojalla muutoksenhakijalta
peritään oikeudenkäyntimaksu  hallinto-oikeudessa 250 €. Tällä uudella asetuksella on
tarkistettu tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä 
maksuista annettua lakia (1455/2015).