Kangasniemen vanhus- ja vammaisneuvosto, kokous 22.2.2024

§ 5 Ilmoitusasiat

Kuvaus

Tekninen lautakunta 16.1.2024  5 §: 

Vanhus – ja vammaisneuvosto on tehnyt aloitteen,​ että Annin ja Oton tuvan läheisyydessä olevaan metsäalueeseen rakennettaisiin pieni virkistys / kuntopolku,​ johon pääsisi pyörätuolilla ja rollaattorilla.

Hankkeeseen ei ole varattuna määrärahaa talousarviossa. Esitetty luontopolun sijainti on myös yksityisen maalla, ja esityksen mukaan vaatisi myös suojantien paikan muuttamisen. Suojatie on valtion tiellä. Alueella on päällystetty kevyen liikenteen väylä, jota voidaan käyttää virkistys ja kuntoilu käyttöön. Kevyen liikenteen väylän yhteyteen voidaan lisätä penkkejä tarvittaessa. Lisäksi Puolakan rinteen alueelle on jo aikaisemmin toteutettu ”luontopolku” kivituhkapintaisena

Teknisen lautankunnan päätös vanhus- ja vammaisneuvostolle tiedoksi: Tekninen lautakunta päättää, että aloitteen mukaista luontopolkua ei toteuteta vuonna 2024, koska hankkeeseen ei ole varattuna talousarviossa määrärahaa. Mikäli määrärahaa hankkeeseen on saatavilla tulevina vuosina, niin sitten asia voidaan ottaa uudelleen käsittelyyn. Päätös: Ehdotus hyväksyttiin.

- - - 

Kunnahallitus, kokous  5.2.2024  46 §:

Vanhus-​ ja vammaisneuvosto on käsitellyt kokouksessaan 30.11.2023  20 §  syyskuussa järjestämiinsä Ikämessuihin liittyviä asioita. Ikämessuilla nousi aloitteenomaisesti kuntalaisilta useita toiveita, joita neuvosto otti aloitteena käsittelyynsä. Vanhus- ja vammaisneuvosto on päättänyt, että:

  • aloite kävely-​ / juoksumaton hankkimiseksi kuntosalille viedään kunnanhallitukseen ja edelleen liikuntatoimeen valmisteltavaksi. Hankittavan kävely-​ / juoksumaton tulee olla soveltuva liikuntarajoitteisten käyttöön ja sellainen,​ että se palvelee mahdollisimman laajasti eri käyttäjätahoja. Ammattimaiseen toimintaan soveltuvaan laitteen hankintaan kannattaa pyytää apua esim. Invalidiliitolta tai muulta asiantuntevalta taholta. 
  • Kankaistentien alueelle pyydetään erityisesti kieltoa mopoilulle ja muulle häiritsevälle toiminnalle valvontaa. Mahdollisesti kameravalvonta siten,​ että toimintaan pystyttäisiin puuttumaan. Vanhus-​ ja vammaisneuvosto pyytää kunnanhallitusta puuttumaan kaikin mahdollisin keinon nuorten aiheuttamaan häirintään. Nuorille tulisi olla vaihtoehtoinen toimintaalue -​95 alapihan sijasta.    
  • Myös -​95 tiloihin siirtyminen ikäihmisille on vaarallista,​ kun alueella on paljon liikennettä. Takseilla tulisi olla invaparkki -​95 edessä liikuntarajoitteisia varten.
  • Todettiin,​ että ikääntyvät kaipaavat toveriapua enemmän,​ ei niinkään viranomaisapua. Pienet​ vertaistoimintaa ja toveriapuun suunnatut avustukset kunnilta järjestöillle auttaisivat järjestöjä kohdistamaan omaa toimintaansa yhteisöllisyyteen ja yksinäisistä huolehtimiseen. 

Vanhus- ja vammaisneuvosto on päättänyt, että aloitteet viedään kunnanhallituksen kautta toimialoille valmisteltavaksi.  

Kunnahallituksen päätös vanhus ja vammaisneuvostolle tiedoksi: Kunnanhallitus merkitsee tiedoksi vanhus- ja vammaisneuvoston tekemät aloitteet ja siirtää ne liikuntatoimen sekä teknisen toimen valmisteltaviksi. 

- - -

Hyvinvointialueen Vanhusneuvoston kokous 15.2.2024 ja hyvinvointialueen vammaisneuvoston kokous 15.2.2024. Kokoukset on pidetty Juvalla. Kokouksiin on ollut etäyhteys Kangasniemeltä. Molempien esitystlistat liitteenä.

- - - 

Viriketupa-  / Tarinatupatoiminta jatkuu Otto Mannisen tie 96 Kangasniemen vanhustentalosäätiön avustamana 1 x vko.

- - -  

Kangasniemen kunnanvaltuusto 19.2.2024 hyvinvointikertomus ja suunnitelma ikääntyvän väestön tukemiseksi. 

Päätösehdotus

Vanhus- ja vammaisneuvosto merkitsee asiat tiedokseen. 

 

Päätös

Vanhus- ja vammaisneuvosto merkitsi asiat tiedokseen, lisäksi 

Seudullisten kokousten osalta esille nousi

  • Turvallisuus kysymykset: Simo Hokkanen nosti esille, että turvallisuutta tulisi lisätä yksinasuville vanhuksille. Vaaranpaikkoja ovat monet hyvin arkiset asiat: lampun vaihto, palovaroittimen patterin vaihto. Asukas nousee tikkaille ja sattuu putoamisvahinko. Miten asukkaille saisi apua arjen askareisiin? Pohdittiin ratkaisuja 4H:n työllistämisestä, koululaisille työllistymisestä, kunnan palveluna? Asiaa voidaan pohtia ja valmistella seuraaaviin kokouksiin.
  • Vammaisten kuljetuspalvelut vaativat tarkastelua Kangasniemelläkin. Keskustelussa nousi esille ettei hyvinvointialueen uudet kuljetuspalveolut toimi: taksit jättävät tulematta, asukkaita ei haeta siältä, asukasta ei saateta sisälle, asukkaat myöhästyvät maksullisista päivätoimintapalveluista. Neuvosto päätti valmistella asian seuraavaan kokoukseen siten, että kunnahallitusta pyydetään huolehtimaan iäkkäiden kuntalaisten edunvalvonnasta tältä osin. 

 

Neuvosto merkitsi tiedokseen, että järjestää kirjaston kanssa  STM iäkkäiden laatusuosituksen 2024-2027 julkaisuwebinaari seuraamisen Kangsaniemi salissa 28.2.2024 klo 12.00 alkaen. Kunnallislehdessä on ilmoitus asiasta. Kirjasto järjestää tilaisuuden kahvituksen. Hyvinvointialueen puheenvuoron pitää palvelualuejohtaja Niina Kaukonen.


Muutoksenhaku

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei saa tehdä päätöksestä, joka koskee:

- vain valmistelua tai täytäntöönpanoa (KuntaL 136 §)
- virka- tai työehtosopimuksen tulkintaa tai soveltamista ja viranhaltija on jäsenenä viranhaltijayhdistyksessä, jolla on oikeus panna asia vireille työtuomioistuimessa (KVhl 50 § 2 mom.)
- etuosto-oikeuden käyttämättä jättämistä (EtuostoL 22 §)

Oikaisuvaatimusta tai kunnallisvalitusta ei voi tehdä kunnan vaikuttavan toimielimen päätöksistä (KuntaL § 26, KuntaL § 27 ja § 28).