Tekninen lautakunta, kokous 22.8.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 55 Poikkeamislupahakemus / 213-423-2-6

KNGDno-2023-324

Valmistelija

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Kuvaus

Kiinteistölle 213-423-2-6 haetaan poikkeamislupaa kerrosalaltaan 79 m2:n suuruisen asuinrakennuksen rakentamiseksi Rauhajärven kylässä sijaitsevalle tilalle Rantala. Tila on muodostettu vuonna 1927 ja sillä sijaitsee peruskorjattu 1920-luvulta peräisin oleva asuintalo talousrakennuksineen. Paikka oli vakituisesti asuttuna vuoteen 2007 saakka, jonka jälkeen se on ollut ympärivuotisessa vapaa-ajan käytössä. Kohteelle on jo aikaisemmin myönnetty vastaava poikkeamislupa ESAELY /23/07.01/2013, joka on rauennut, koska poikkeamisluvan mukaista rakennuslupaa ei ole haettu luvan voimassaoloaikana.

Viereinen Rauhalan tila 213-423-2-14 on selvityksen mukaan lohkottu asuinrakennustontiksi vuonna 1937 samasta Rauhalahden (aikaisemmin Romon) kantatilasta kuin Rantalan tilakin. Tuolloisen omistajan kuoltua tila jäi kuitenkin rakentamatta.

Hakemuksen kohteena olevat tilat ovat kuolinpesien omistuksessa ja niiden osakkaat ovat toimittaneet valtakirjat asiaan liittyen poikkeamishakemuksen liitteiksi. Kuolinpesien osakkaiden on tarkoitus muodostaa Rantalan ja Rauhalan tilojen muodostamasta kokonaisuudesta alkuperäisten käyttötarkoitustensa mukaisesti kaksi erillistä rakennuspaikkaa, kuitenkin siten, että Rauhalan tilan rakennusoikeus siirretään Rantalan tilasta erotettavalle 6960 m2:n suuruiselle määräalalle tilan eteläosaan ja toisaalta Rantalan tilan jäljelle jäävä jo rakennettu pohjoisosa muodostaa toisen rakennuspaikan yhdessä rakentamattomaksi jäävän Rauhalan tilan kanssa. Tällä menettelyllä toteutuisi tilojen rakennusoikeuksien jakaantuminen myös alkuperäisten omistajien näkemysten mukaisesti.

Uudisrakentamisen sijoittuminen Rantalan tilan eteläosaan on maastollisesti edullisempi vaihtoehto vaikkakin tilojen alueet ovat kaikilta osin rakennettavuudeltaan ja rannoiltaan hyviä.

Rantalan tilan pinta-ala on 1,392 ha ja rantaviivaa on noin 95 m. Rauhalan tilan pinta-ala on 0,38 ha ja rantaviivaa noin 50 m. Molemmat tilat täyttävät siten rakennuspaikan vaatimukset sekä kokonsa, että muotonsa puolesta.

Suunniteltu uusi rakennuspaikka sijaitsee aivan Rauhajärven kyläalueen sisällä ja lähistön ranta-alueet ovat olleet vakituisesti asuttuaja jo vuosikymmenten ajan. Rakennuspaikalta johtaa noin 100 metrin pituinen ajotie hyväkuntoiselle Rauhajärven yksityistielle. Valtatielle 13 on matkaa noin 2 km ja kirkonkylän keskustaan noin 18 km.

Naapureilla ei ole ollut huomautettavaa hankkeesta.

Poikkeamisen edellytyksenä on MRL 171 §:n mukaan, että hanke ei saa:

1. Aiheuttaa haittaa kaavoitukselle, kaavan toteuttamiselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle.

2. Vaikeuttaa luonnonsuojelun tavoitteiden saavuttamista.

3. Vaikeuttaa rakennetun ympäristön suojelemista koskevien tavoitteidensaavuttamista.

4. Johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen tai muutoin aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Poikkeamisen edellytyksenä on MRL:n mukaan myös se, että hakemuksen tueksi on esitetty erityisiä syitä.

 

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Mikko Korhonen, tekninen johtaja, mikko.korhonen@kangasniemi.fi

Tekninen lautakunta päättää myöntää poikkeamisluvan hakemuksen mukaisesti.

Perustelut

Hakemus kohdistuu kahteen tilaan, joista toinen on lohkottu vuonna 1927 ja toinen 1937. Aikaisemmin lohkottu Rantalan tila on ollut rakennettuna ja asuttuna jo 1920-luvulta lähtien ja myös myöhemmin lohkottua Rauhalan tilaa on saatujen selvitysten perusteella pidettävä rakennuspaikkana. Kumpaakin tilaa on pidettävä rantarakentamisen kannalta katsottuna ns. kantatiloina, joiden rakennusoikeutta ei rasita niistä edelleen lohkotut rakennuspaikat.

Suunnitellulla rakentamisella ei myöskään ole vaikutusta naapuritilojen, eikä muunkaan kyläalueen rantarakentamismahdollisuuksiin. kylän ranta-alueiden yleisen käytön tarpeet, kuten vene- ja uimapaikat on järjestetty Rauhajärven ranta-alueille aikanaan tehtyjen Ruukinjärven ranta-asemakaavan ja vesijättötoimitusten yhteydessä.

Kun otetaan huomioon rakennuspaikan sijainti olemassa olevan kyläasutuksen sisällä, ei suunniteltu rakentaminen hajauta yhdyskuntarakennetta.

Poikkeaminen ei aiheuta haittaa kaavoitukselle tai alueiden käytön muulle järjestämiselle, eikä myöskään aiheuta merkittäviä haitallisia ympäristö- tai muita vaikutuksia.

Rakennuspaikat tulee saattaa maanmittaustoimituksella poikkeamispäätöstä vastaaviksi.

Hakemuksen tueksi on esitetty MRL:n edellyttämiä erityisiä syitä.

Tämä päätös annetaan julkipanon jälkeen.

Tämä päätös on voimassa yhden vuoden päätöksen antopäivästä lukien, jonka kuluessa on haettava tätä poikkeamislupaa vastaavaa rakennuslupaa rakennusvalvontaviranomaiselta.

Suoritemaksu 500 € (lasku lähetään myöhemmin).

Sovelletut oikeusohjeet:
- MRL 72 §
- MRL 171 §
- MRL 173 – 174 §:t

Päätös

Ehdotus hyväksyttiin.

_________

Tiedoksi

Hakija, ELY-keskus