Kunnanhallitus, kokous 5.6.2023

Pöytäkirja on tarkastettu

§ 121 Tilintarkastuspöytäkirja

KNGDno-2022-93

Valmistelija

  • Marja-Terttu Koivula, Talous- ja hankepäällikkö, marja-terttu.koivula@kangasniemi.fi

Kuvaus

Tilintarkastaja on esittänyt kuntalain (410/2015) 123 § tarkoittamana tilintarkastuspöytäkirjana vuotta 2022 koskeneen tilintarkastuksen perusteella kunnanhallitukselle tiedoksi ja toimenpiteitä varten seuraavaa:

1. Kunnan ilmoittamissa taloustilastoissa on havaittu virheitä tilintarkastuksen aikana ja virheitä on osittain korjattu konsernilukujen osalta. Tilastot sisältävät virheitä vuoden 2021 raportoitujen lukujen osalta mm. investointikulujen ja rahoitusosuuksien osalta. Tilintarkastuspöytäkirjalla suositellaan varmistamaan, että kunta raportoi oikeat ja riittävät taloustiedot Valtionkonttorille ja korjaa tarvittaessa virheellisesti ilmoitetut tiedot.

2. Kirjanpitolain 5. luvun 13 §:n mukaan, jos pysyviin vastaaviin kuuluvan sijoituksen todennäköisesti tulevaisuudessa kerryttävän tulon arvioidaan olevan pysyvästi vielä poistamatonta hankintamenoa pienempi, erotus on kirjattava arvonalennuksena kuluksi. Tämän perusteella kunnan tulee määritellä Kiinteistö Oy Kangasniemen kunnantalon osakkeiden käyttöarvo kunnan palvelutuotannossa taikka käytettävä muuta luotettavaa aktivointiperustetta ja tarvittaessa kirjata arvonalennus varovaisuuden periaate huomioiden.

3. Tilinpäätöskirjalla on osittain puutteita konsernin osalta vakuuksia ja vastuusitoumuksia koskevissa tiedoissa sekä siirtosaamisiin liittyvissä olennaisissa erissä. Lisäksi konsernikirjanpidossa ja tilinpäätöskirjalla on havaittu virheitä, joita on korjattu tilintarkastuksen aikana. Tilintarkastuspöytäkirjalla suositellaan, että konsernin vuokravastuiden määrä esitetään liitetietoyleisohjeen mukaisella tavalla ja kunta laatii asianmukaiset liitetietotositteet kaikilta osin tietojen oikeellisuuden varmistamiseksi. Tilinpäätöksen liitetiedot tulee esittää kirjanpitolautakunnan kuntajaoston yleisohjeen tilinpäätöksen liitetiedoista mukaisesti kaikilta osin.

4. Kuntalain 129 §:n mukaan kunta ei saa myöntää lainaa tai takausta, jos siihen sisältyy merkittävä riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vakuuksilla. Lisäksi EU:n valtiontukisäännöt edellyttävät, että kunta arvioi soveltuuko valtiontukisääntely lainan myöntämiseen ja hallintosäännön § 64 mukaan pitkäaikaisista antolainoista (yli vuoden) päättää kunnanvaltuusto. Kunnanhallitus on myöntänyt (22.8.2022 § 165) Kiinteistö Oy Myrskytalolle 12 000 euron lainan kahdeksi vuodeksi ja vuokratukea 2000 euroa kuukaudessa yhdeksän kuukauden ajan. Päätöstekstistä ei ilmene, miten kunta on arvioinut valtiontukisääntelyn soveltumisen lainan ja tuen myöntämiseen. Tilintarkastuskertomus on näiden seikkojen perusteella annettu siten, että vastuuvapauden myöntämistä esitetään tilivelvollisille, mikäli kunnanvaltuusto hyväksyy lainan myöntämisen.

Päätösehdotus

Esittelijä

  • Kimmo Kainulainen, Kunnanjohtaja, kimmo.kainulainen@kangasniemi.fi

Kunnanhallitus merkitsee tilintarkastuspöytäkirjan tiedoksi ja velvoittaa viranhaltijat tekemään tarvittavat esitetyt toimenpiteet puutteiden korjaamiseksi.

Päätös

Päätösehdotus hyväksyttiin.